Schimbarea e tot mai aproape!

Declarație a Ministerului Afacerilor Externe al Chinei cu privire la vizita lui Pelosi în Taiwan


BEIJING, 2 aug. (Xinhua) – Text integral:

Pe 2 august, fără a ține seama de opoziția puternică și de rezervele serioase ale Chinei, președintele Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi, a vizitat regiunea Taiwan a Chinei. Aceasta este o încălcare gravă a principiului ”o singură Chină” și a prevederilor celor trei comunicate comune China-SUA. Acțiunea are un impact sever asupra relației politice  China-SUA și încalcă grav suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei, subminează grav pacea și stabilitatea peste strâmtoarea Taiwan și trimite un grav semnal greșit forțelor separatiste pentru „independența Taiwanului”. China se opune ferm și condamnă cu severitate acest lucru și a făcut un protest puternic față de Statele Unite.

Nu există decât o singură China în lume, Taiwan este o parte inalienabilă a teritoriului Chinei, iar Guvernul Republicii Populare Chineze este singurul guvern legal care reprezintă întreaga China. Acest lucru a fost recunoscut clar de Rezoluția 2758 din 1971 a Adunării Generale a Națiunilor Unite. De la întemeierea Republicii Populare Chineze în 1949, 181 de țări au stabilit relații diplomatice cu China pe baza principiului unei singure Chine. Principiul unei singure Chine este un consens al comunității internaționale și o normă de bază în relațiile internaționale.

În 1979, Statele Unite și-au luat un angajament clar în China-SUA prin comunicatul comun privind stabilirea relațiilor diplomatice :  „Statele Unite ale Americii recunosc Guvernul Republicii Populare Chineze ca singurul guvern legal al Chinei. În acest context, poporul Statelor Unite va menține relații culturale, comerciale și alte relații neoficiale cu oamenii din Taiwan”. Congresul, ca parte a guvernului SUA, este în mod inerent obligat să respecte cu strictețe politica ”O singură Chină”  a guvernului SUA și să se abțină de la orice schimburi oficiale cu regiunea Taiwan a Chinei. China se opune mereu vizitei în Taiwan a membrilor Congresului SUA, iar executivul american are responsabilitatea de a opri o astfel de vizită. Deoarece Președintele Pelosi este liderul în exercițiu al Congresului SUA, vizita și activitățile ei în Taiwan, indiferent de formă și din orice motiv, reprezintă o provocare politică majoră pentru îmbunătățirea schimburilor oficiale ale SUA cu Taiwan. China nu acceptă acest lucru, iar poporul chinez îl respinge în mod absolut.

Problema Taiwanului este cea mai importantă și mai sensibilă problemă a relațiilor China-SUA. Strâmtoarea Taiwan se confruntă cu o nouă rundă de tensiuni și provocări severe, iar cauza fundamentală o reprezintă mișcările repetate ale autorităților din Taiwan și ale Statelor Unite de a schimba status quo-ul. Autoritățile din Taiwan au continuat să caute sprijinul SUA pentru agenda lor de independență. Ei refuză să recunoască Consensul din 1992, fac tot posibilul pentru a promova „dez-sinizarea” și promovează „independența incrementală”. Statele Unite, la rândul lor, au încercat să folosească Taiwanul pentru a controla China. SUA denaturează, ascunde și slăbește în mod constant principiul unei singure Chine, își intensifică schimburile oficiale cu Taiwan și încurajează activitățile separatiste de „independență a Taiwanului”. Aceste mișcări, precum jocul cu focul, sunt extrem de periculoase. Cei care se joacă cu focul vor pieri din cauza lui.

Poziția guvernului și a poporului chinez în problema Taiwanului a fost consecventă. Este angajamentul ferm al celor peste 1,4 miliarde de chinezi de a proteja cu hotărâre suveranitatea statului și integritatea teritorială. Este aspirația comună și responsabilitatea sacră a tuturor fiilor și fiicelor chineze să realizeze reunificarea completă a patriei mame. Voința oamenilor nu este de sfidat, iar tendința vremurilor nu poate fi inversată. Nicio țară, nicio forță și niciun individ nu ar trebui să minimalizeze vreodată hotărârea fermă, voința puternică și marea capacitate a guvernului și poporului chinez de a apăra suveranitatea statului, integritatea sa teritorială și de a realiza reunificarea și întinerirea națională. China va lua cu siguranță toate măsurile necesare pentru a-și proteja cu hotărâre suveranitatea și integritatea teritorială ca răspuns la vizita Președintelui SUA.

Toate consecințele care decurg din aceasta trebuie suportate de partea americană și de forțele separatiste care doresc „independența Taiwanului”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.