• lun. feb. 26th, 2024

SOCIALISTUL.RO

Schimbarea e tot mai aproape!

5 iulie, ZIUA NAȚIONALĂ A VENEZUELEI

ByRedactia

iul. 11, 2022

Pe 5 iulie 1811 – Venezuela își declara independența față de Imperiul Spaniol. Războiul de Independență, care a durat 13 ani (1810-1823), a fost câștigat, în final, sub conducerea lui Simon Bolivar, supranumit – „El Libertador”.

Lupta lui Simon Bolivar nu a fost doar pentru Venezuela, ci a continuat și în emanciparea întregii Americi Latine – Columbia, Ecuador, Panama, Bolivia, Peru, Argentina, Chile. Este, astfel, o dată care are semnificații nu doar pentru Venezuela, ci pentru întreaga Americă Latină și pentru toate luptele anticoloniale din întreaga lume. Și mai mult decât comemorarea unui eveniment din trecut, lupta anticolonială a Venezuelei și a Americii Latine este la fel de actuală azi, cum era și când Simon Bolivar ridica stindardul luptei pentru libertate față de puterile europene coloniale.  

Azi, ca și pe vremea lui Simon Bolivar, fostele puteri coloniale – SUA și Vestul European, încearcă să dicteze politica internă a Venezuelei, să o supună și să o jefuiască. Lupta Venezuelei este un exemplu de rezistență și demnitate în fața intervenționismului colonial, atât pentru America Latină, cât și pentru restul lumii. Așa cum în războiul de independență, venezuelenii și-au vărsat sângele împotriva ocupanților europeni, în zilele noastre au trebuit să sufere și chiar să moară, datorită embargoului ilegal și acțiunilor criminale ale acelorași puteri străine. O țară bogată, cu una din cele mai mari rezerve de petrol din lume, constrânsă la sărăcie, lipsuri și sabotaje pentru că nu a acceptat să se supună colonizatorilor străini. Este chiar imaginea formei finale a Capitalismului Neoliberal, al cărui sfârșit este condus astăzi de rezistența și lupta Americii Latine.

Sacrificiul și rezistența Venezuelei și exemplul Socialismului Bolivarian, dat de Hugo Chavez și continuat de Nicolas Maduro, inspiră astăzi popoarele din întreaga lume în speranța și lupta pentru o lume mai bună, egalitară și echitabilă, fără diferențe de rasă, națiune sau culoare. Lumea care se naște astăzi, la sfârșitul imperialismului colonial, se ridică pe exemplul și lupta Venezuelei și Americii Latine, și pentru aceasta merită recunoștința întregii lumi.   

“No part of the human community can live entirely on its own planet, with its own laws of motion and cut off from the rest of humanity“ (Hugo Chavez)

#VamosVenezuela

Florin Platon

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.