Bienala de artă de la HavanaHavana, 21 mai 2014 (PL). – La trei decenii de la apariția sa pe scena internațională, Bienala de la Havana continuă să fie și astăzi glasul artei din Lumea a Treia și unul dintre principalele evenimente de acest fel în lume.

Directorul actual, Roberto Fernandez, a declarat că în acești 30 de ani bienala a fost un punct de întâlnire pentru artiștii care nu au avut acces la alte manifestări de gen ca Bienala de la Veneția sau muzeele elitiste.

Expozițiile Bienalei au mers dincolo de o expunere a operelor de artă, s-a reușit o legătură cu orașul și poporul în general.

Unul dintre co-fondatori, Nelson Herrera, a asigurat că Bienala de la Havana a deschis un stil diferit care permite artiștilor să se confrunte cu experiențe noi.

De la prima sa ediție din 1984, aceasta s-a caracterizat prin organizarea de întâlniri și ateliere stradale, ceea ce a contribuit la interacțiunea reatorilor între ei și la stabilirea unei relații cu publicul cubanez, în special cu cei care cunosc franceza sau italiana.

Curatorul Centrului de Artă Contemporană Wilfredo Lam a declarat presei că modalitatea de convocare a reușit să integreze tradiționalul cu cele mai moderne tehnologii.

Pentru a celebra cele trei decade ale manifestării culturale, ceremonie care va avea loc mâine, peste 160 de artiști din toată lumea și-au dat întâlnire în capitala cubaneză, dintre care mulți au marcat istoria edițiilor precedente, a spus Fernandez.

În afară de Centrul Wilfredo Lam, alte sub-sedii ale festivității ca Centrul de Dezvoltare a Artelor Vizuale, Fototeca Cubei și Muzeul Național de Arte Frumoase vor găzdui expoziția Bienala de la Havana: un laborator viu.

Expoziția cuprinde opere în diverse tehnici și formate ale artiștilor participanți la edițiile anterioare.

Cu această ocazie, artiștii au fost aleși dintre cei care au donat opere în cele trei decenii de viață ale evenimentului cultural și care fac parte din colecția permanentă a Centrului Wilfredo Lam.

Peste trei mii de artiști proveniți din circa o sută de țări au asitat la Bienala de la Havana fondată în 1984.

Articol scris de Redactia

Vizualizari: 1930 ,

Comentariile sunt suspendate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *