Acest cuvânt, cu rezonanță austriacă, reprezentând denumirea unui hotel, cu totul atipic pentru lumea și perioada în care trăim, m-a marcat, poate cel mai puternic, în timpul călătoriei mele în Republica Moldova, Basarabia-dragostea mea. Acest lucru s-a petrecut și pentru că nu mă așteptasem la această surpriză.  Știam că acolo „domnește” Voronin, știam că acolo se vorbește, la tot pasul, neimpusă de nimeni, limba rusă, știam că acolo este majoritar „electoratul comunist”, știam că, spre deosebire de România, acolo nu sunt INTERZISE simbolurile comuniste și cei care le afișează nu riscă OPROBRIUL PUBLIC, sugerat spre legiferare în România de „prima-marița” capitalei, știam că moldovenii-basarabeni au un mare apetit pentru muzică și dans dar nu le bănuiam admirația și atracția pentru curentele din pictura avantgardistă.

337

 

 

 

 

 

 

Intrarea la ZENTRUM Aparthotel

 

Gustav KLIMT, Vasili KANDINSKI, Marc CHAGALL și alți impresioniști, la fel de remarcabili, sunt „reproduși” pe pereții, indiferent dacă sunt ei din camerele de locuit, dependințe, băi, toalete, holuri etc., hotelului care, în acest mod, capătă un aer fabulos.

 

279

280

Recepția  ZENTRUM Aparthotel

 

 

290295

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Holurile hotelului

 

Camerele hotelului impresionează nu numai prin pictura pereților ci și prin „mobilierul” absolut original reprezentat, în principal, de piese obținute prin aranjarea cu măiestrie a unor geamantane sau valize din epoci apuse. Totul îți sugerează, provocându-ți apăsătoare regrete, trecerea prin neiertătorul timp, „pierdut” în gările etapelor vieții.

363373

 

 

 

 

 

 

 

Interiorul unui apartament

 

 

365

 

 

 

 

 

 

 

 

Pereții unei bucătării

La intrarea în hotel, doi tineri pe cât de frumoși pe atât de talentați, posibil doi liceeni de la o școală de specialitate, cântă, în fața „Portretului Adelei Bloch-Bauer a lui Gustav Klimt”, muzică clasică în ton cu restul atmosferei.

Pentru cei care au venit să petreacă numai o seară aici, din hol se intră în restaurantul la fel de uimitor ca tot ceea ce am descris până aici. Uimitor dacă te referi la personalul care te servește, uimitor dacă te referi la ceea ce ți se servește, uimitor dacă ai în vedere modul în care ești servit, uimitor prin clar-obscurul misterios în care plonjezi după o zi de activități mai mult sau mai puțin epuizante.

285

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sub privirea Adelei Bloch-Bauer, un moment artistic

 

 

Cu siguranță am petrecut acolo o seară remarcabilă dar, „Dând Cezarului cele ce sunt ale Cezarului și Lui Dumnezeu cele ce sunt ale Lui Dumnezeu”, să menționăm că primirea pe care ne-au făcut-o tovarășii moldoveni a fost remarcabilă. Președintele Voronin împreună cu activiștii lui ne-au lăsat o impresie de neuitat. Activiști de „24 de karate”, toți vorbitori de mai multe limbi străine, toți cu studii superioare, toți eleganți în comportament, toți atenți și plini de o curtoazie ieșită din comun. Toți, dar absolut toți, ne-au mulțumit pentru onoarea pe care le-am făcut-o participând la festivitățile lor.Și pentru că sunt la momentul în care îmi exprim admirația, de loc gratuită, pentru amfitrioni aș dori să remarc comportamentul ABSOLUT NATURAL al Președintelui Voronin. „Eu sunt un om normal, eu stau de vorbă cu toată lumea, eu apar frecvent la televiziunile publice” ne-a mărturisit Domnia sa în momentul în care am făcut cunoștință, când a venit să salute Delegația Partidului Socialist Român. La restaurant, înainte de despărțire, ne-a arătat o iconiță, reprezentând Sfânta Fecioară cu Pruncul Isus, subliniind faptul că, în ciuda celor ce se spun despre el, Voronin nu est un om fără Dumnezeu.

            Sperăm că discuțiile purtate de cei doi Președinți Constantin Rotaru și Vladimir Voronin au fost fructuoase și pragmatice și că deplasarea Deleației P.S.R. va duce la sinergia eforturilor pentru revigorarea mișcării de stânga.

                           28. 10. 2017 Chișinău

Articol scris de dr. Dumitru Stanciu

dr. Dumitru Stanciu

Profesor universitar, Universitatea Politehnică București. Reprezentant al Partidului Alternativa Socialistă și membru al Biroului Executiv în Partidul Stânga Europeană. Preşedintele fondator al Asociaţiei de Prietenie România-Cuba.

Vizualizari: 2555 ,

Comentariile sunt suspendate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *