• vin. iul. 12th, 2024

SOCIALISTUL.RO

Schimbarea e tot mai aproape!

Zelenski – actorul docil în scenariul SUA de declanşare  şi desfăşurare a războiului 

BySilviu Somicu

mart. 7, 2022

Președintele Ucrainei  Zelenski a câștigat o victorie zdrobitoare la alegerile din 2019, cu promisiunea de a reduce tensiunile cu Rusia și de a rezolva criza din republicile separatiste din estul Ucrainei.

Nu a încercat să-și țină  niciuna din ele. Dimpotrivă, el a exacerbat foarte mult criza internă a Ucrainei, provocând neîncetat Rusia. Zelenski a avut multe oportunități de a atenua dificultățile cu Moscova și de a preveni izbucnirea ostilităților. În schimb, el a escaladat constant situația, urmând orbește directivele Washingtonului.

Zelenski este adorat de Occident și lăudat pentru curajul său personal. Dar, în practică, el nu a reușit să restabilească unitatea națională și să pună în aplicare acordul de pace crucial, care este singura cale către reconciliere. Președintelui ucrainean nu-i place așa-numitul Protocol de la Minsk și a refuzat să respecte cerințele sale de bază. Drept urmare, războiul fratricid care a cuprins Ucraina în ultimii opt ani continuă și astăzi și nu i se vede sfârșitul.

Putin a făcut referire la încăpățânarea lui Zelenski într-un discurs recent la Kremlin: „La evenimentul de ieri… conducerea ucraineană a declarat public că nu vor onora aceste acorduri. Că nu le vor onora. Ei bine, ce se poate spune mai mult?” ( V. Putin)

Majoritatea americanilor nu-și dau seama că respingerea de către  Zelenski a acordurilor de la Minsk a fost picătura care a umplut paharul. Oficialii ruși au lucrat timp de opt ani acordul de la Minsk, creând condiții acceptabile pentru toate părțile. Apoi, în ceasul al unsprezecelea, Zelenski a pus cruce acordului cu un simplu gest din l mână. De ce ? Cine i-a spus lui Zelenski să renunțe la înțelegere? Washington?

Sigur.

De ce a desfășurat Zelenski 60.000 de soldați de-a lungul liniei de contact (în estul Ucrainei), de unde puteau bombarda orașele și satele etnicilor ruși care locuiau acolo? Evident, mesajul transmis populației a fost că o invazie este iminentă și că trebuie să-și părăsească imediat casele sau să se adăpostească în pivnițe. Ce obiectiv a sperat Zelenski să atingă forțând acești oameni să se înghesuie în casele lor de teamă pentru viața lor? Și ce mesaj intenționa să transmită Moscovei, ai cărei lideri erau absolut îngroziți de ceea ce se întâmpla? Știa el că acțiunile sale vor declanșa alarma în Rusia, forțându-l pe Putin să-și mobilizeze armata și să o pregătească pentru o posibilă invazie pentru a-și proteja poporul de ceea ce părea a fi o operațiune masivă de curățare etnică?

Da, el știa asta.

Sunt aceste acțiuni în concordanță cu promisiunile campaniei electorale ale lui Zelenski de a restabili unitatea națională și de a rezolva în mod pașnic problemele Ucrainei cu Rusia?

Nu, ele, sunt diametral opuse. De fapt, Zelenski pare să opereze pe un scenariu complet diferit. Să luăm, de exemplu, refuzul său total de a lua în considerare preocupările  minime de securitate ale Rusiei. Știa Zelensk că Putin a declarat în mod repetat că aderarea Ucrainei la NATO era o „linie roșie” pentru Rusia? Știa oare că Putin a spus același lucru iar și iar din 2014? Știa oare că Putin a avertizat că, dacă Ucraina ar lua măsuri pentru aderarea la NATO, Rusia va fi obligată să ia măsuri „tehnico- militare” pentru a-și asigura propria securitate? Știe Zelenski că NATO este o alianță controlată de Washington, care s-a angajat în numeroase agresiuni împotriva altor state suverane. Știe Zelenski de urmăroarele realizări ale NATO: Distrugerea Iugoslaviei; Distrugerea Afganistanului; Distrugerea Libiei; Distrugerea Irakului; Distrugerea Siriei?

Știe Zelenski că NATO este o organizație declarat ostilă Rusiei ?

Da, el știe toate astea. Cu toate acestea, el și-a exprimat public dorința de a dezvolta arme nucleare. Ce înseamna asta ? Imaginați-vă că o marionetă susținută de SUA precum Zelensky avea rachete nucleare la îndemână. Cum credeți că ar putea afecta acest lucru securitatea Rusiei? Credeți că, dacă Putin ar ignora toate aceste evoluții, ar respecta obligaţia sa de a proteja poporul rus?

De ce a acceptat Zelenski ca transporturile succesive de arme letale să fie livrate Ucrainei dacă căuta sincer pacea cu Rusia? A crezut că Putin era prea prost pentru a vedea ce se întâmplă chiar sub nasul lui? Credea el că normalizează relațiile prin extinderea arsenalului, amenințându-și propriul popor și respectând toate cerințele Washingtonului?

Sau credea că cererile lui Putin de garanții de securitate sunt nerezonabile? Asta e ? Oare credea că, dacă situația s-ar inversa, Statele Unite vor permite vreunei puteri ostile să plaseze  baze militare, piese de artilerie și rachete de-a lungul graniței de sud a Statelor Unite? Ar putea fi conceput un președinte al Americii care să nu fi făcut același lucru ca Putin? Nu, cererile lui Putin au fost destul de rezonabile, dar Zelenski le-a ignorat. De ce ?

Oare Zelenski știe că există membri ai Pravy Sektor (Sectorul de  Dreapta), neo-naziști în guvern în armată și în serviciile de securitate? Știe el că, deși puțini la număr, ei sunt o forță de luat în seamă și joacă un rol semnificativ în ura și persecuția etnici rușilor ? Știe el că aceste elemente de extremă dreaptă participă la paradele cu torțe, își imprimă svastici sau tatuaje SS pe brațe și se închină ideologiei rasiste a lui Adolf Hitler? Își dă seama că mulți dintre acești naziști s-au implicat în acte criminale de mare violență, inclusiv au ars 46 de civili în clădirea sindicatului din Odesa în 2014 ? Își imaginează că programele secrete ale CIA de a înarma și antrena acești activiști de extremă-dreapta clădesc încredere reciprocă sau mai degrabă își imaginează că aceste lucruri amintesc Moscovei de un război catastrofal în care 27 de milioane de ruși au fost exterminați de Wehrmacht-ul german?(1941-1945)

Nu este evident că tot ce a făcut Zelensky a fost făcut cu intenția de a provoca Rusia?

Toate discuțiile despre aderarea la NATO, toate discuțiile despre dezvoltarea armelor nucleare, acumularea constantă de arme letale, mișcarea trupelor spre est, refuzul de a implementa Tratatul de la Minsk și respingerea cererilor de securitate ale lui Putin. Toate acestea au fost provocări deliberate. Dar de ce ? De ce a jucat „momeala ursului” (1), aceasta este întrebarea?

Pentru că Washingtonul vrea să atragă Rusia într-un război, astfel încât să poată demoniza și mai mult pe Putin, să izoleze  Rusia, să lanseze o operațiune de contrainsurgență împotriva armatei ruse și să impună sancțiuni economice dure care vor provoca daune maxime economiei ruse. Aceasta, pe scurt, este strategia Washingtonului, iar Zelensky ajută Washingtonul să-și atingă obiectivele. El devine  instrumentul Washingtonului. El își sacrifică propria țară pentru a promova interesele Statelor Unite.

Toate acestea ajută la sublinierea unui punct de vedere care nu este niciodată preluat de mass-media și niciodată discutat de experții canalelor de ştiri, și anume că Ucraina va pierde războiul și Zelensky știe asta. El știe că forțele armate ucrainene nu fac faţă  armatei ruse. E ca și cum ai lovi o muscă cu un ciocan. Ucraina este musca. Oamenii trebuie să știe, dar nimeni nu le spune. În schimb, ei sunt hrăniți cu palavre despre ucrainenii eroici care luptă cu invadatorul rus. Dar este o prostie, o prostie periculoasă care îi încurajează pe oameni să-și sacrifice viața pentru o cauză pierdută. Rezultatul acestui conflict nu a fost niciodată pus la îndoială: Ucraina va pierde. Desigur. Și dacă citești printre rânduri, vei vedea că Rusia câștigă războiul; ei zdrobesc armata ucraineană la fiecare pas și vor continua să o zdrobească până când Ucraina se va preda. Urmărește acest scurt interviu al colonelului Douglas MacGregor (colonel in retragere al SUA şi expert şi comentator militar) cu Tucker Carlson)jurnalist la Fox News) și vei înțelege ce se întâmplă cu adevărat:

Tucker: „Cum e războiul în seara asta?” (1 martie)

Colonelul McGregor: „Ei bine, în primele 5 zile am văzut o mișcare foarte lentă și metodică a forțelor ruse care intră în Ucraina… S-au deplasat încet și cu grijă și au încercat să reducă victimele în rândul populației civile, încercând să ofere forțelor ucrainene posibilitatea de  capitulare. S-a terminat. Și în faza în care ne aflăm acum, forțele ruse au manevrat pentru a încercui și a înconjura forțele ucrainene rămase și a le distruge cu o serie de lovituri masive de rachete, cu lovituri aeriene cu blindatele rusești care se apropie încet dar sigur și anihilează  ceea ce a mai rămas, deci este începutul sfârșitului rezistenței ucrainene.

Tucker: „Care este obiectivul lui Putin aici?”

Colonelul McGregor: „Putin își ține promisiunea făcută în 2007 la Conferința de Securitate de la München: „Nu vom permite NATO să se extindă până la punctul în care NATO ne atinge granița, în special în Ucraina și Georgia”. Considerăm aceste țări ca pe cai troieni ai puterii militare NATO și influenței SUA…”. El a repetat acest avertisment iar și iar, în speranța că nu va trebui să curețe estul Ucrainei de nicio forță de opoziție și că nu va trebui să-și plaseze forțele într-o poziție, în raport cu NATO, care să ne descurajeze orice încercare ulterioară de a influența Ucraina sau de a o folosi ca trambulină pentru proiectarea puterii americane și occidentale în Rusia. Obiectivul său – de astăzi – este să preia toată această zonă din estul Ucrainei (la est de râul Nipru) și a trecut râul și se pregătește să intre și să captureze în întregime acest oraș (Kiev). În acest moment, Putin trebuie să decidă ce mai vrea să facă. Nu cred că vrea să meargă mai departe spre vest. Dar vrea să se asigure că orice formă va lua Ucraina în continuare… va fi „neutră”, nealiniată și, de preferință, prietenoasă cu Moscova. Aşa ceva va accepta. Dacă nu va primi asta , războiul lui ar fi degeaba.” („Colonelul Douglas MacGregor cu Tucker Carlson”, Rumble)

Ce putem deduce din acest scurt interviu:

1. Rusia va câștiga și Ucraina va pierde.

2. Ucraina va fi divizată. Putin va crea tamponul de care are nevoie pentru a-și menține țara în siguranță.

3. Oricine guvernează partea de vest a Ucrainei va trebui să-și declare „neutralitatea” (în scris) și să respingă orice ofertă de aderare la NATO.

 Dacă încalcă această promisiune, vor fi îndepărtați cu forța.

Dar cel mai important este că toți principalii jucători din acest fiasco au știut de la început că Ucraina nu are nicio șansă să învingă armata rusă. Asta s-a ştiut de la început. Ceea ce vrem să știm noi este de ce Zelenski nu a luat nicio măsură pentru a evita tragedia înainte ca aceasta să se întâmple?

Răspunsul la această întrebare ajută la înțelegerea „cine este cu adevărat Zelenski”. Puneți această întrebare: de ce nu a negociat Zelenski cu Putin când a putut? De ce nu și-a retras cei 60.000 de militari din est? De ce nu a oprit transporturile de arme de la Washington? De ce nu a aplicat Tratatul de la Minsk? De ce nu a respins oferta de aderare la NATO? În cele din urmă, de ce a fost atât de hotărât să facă exact ceea ce ar enerva Moscova și ar crește probabilitatea unui război?

Nu este greu să răspunzi la aceste întrebări.

Zelenski a acționat la ordinele de la Washington încă de la început. Noi ştim asta. El a implementat agenda Washingtonului, nu a lui și cu siguranță nu a Ucrainei. Știm și asta. Dar asta nu-l scutește de responsabilitatea sa. La urma urmei, el este un adult care poate distinge binele de rău. El știe ce face și știe că este greșit; şi mai rău asta  este de neiertat. El trimite oameni să moară într-un război pe care știe că nu-l pot câștiga; provoacă durere și suferinţă imensă propriului său popor și – cel mai rău dintre toate – a deschis calea pentru dizolvarea însăși a Ucrainei, țara pe care a jurat să o apere. Această țară va fi distrusă în bucăți ca parte a unui acord final cu Rusia, iar Zelenski va avea o mare parte din vină.

Cum poate un bărbat ca el să se mai uite în oglindă?

Mike WHITNEY         04.03.2022

https://www.unz.com/mwhitney/the-man-who-sold-ukraine/

https://www.unz.com/mwhitney/the-man-who-sold-ukraine/

Traducerea şi adaptarea Silviu Şomîcu

Note:

(1) „Momeala pentru urs” este un sport sângeros care implică încurajarea/forțarea unui câine să lupte cu ursul înlănțuit. De asemenea, poate opune un urs împotriva unui alt animal (Wikipedia).

3 thoughts on “Zelenski – actorul docil în scenariul SUA de declanşare  şi desfăşurare a războiului ”
  1. Este o parere foarte interesanta si bine argumentata! Sunt de aceiasi parere, ca Zelinski face jocurile Occidentului, care in definiv sa poata a justifica un atac asupra Federatiei Ruse. Insasi judecarea la tribunalul de la Haga , constituie un prilej de a justifica un razboi cu Rusia, extrem de productiv pentru companiile de armament americane . Judecarea crimelor de razboi din Irak, in schimb, treneaza. Cat despre oameni, acestia au ramas in grija hazardului si providentei.
    Daca am fi trait intr-o societate mai informata, aceste idei s-ar fi dezbatut pe la televiziuni sau in presa, dar din pacate acest lucru este departe de a se petrece, ne multumim cu cotloanele ascunse ale internetului.

  2. Un articol foarte bine documentat si argumentat. A pus punctul pe „i”. Felicitari pentru curajul jurnalistului si a jurnalului ca a avut curajul, unul sa scrie si celalalt sa publice, asemenea articole, care se detaseaza net din ceea ce auzim si in citim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.