Minciunilese bazează pe faptul că oamenii uită repede și sunt ușor de  manipulat dacă ai banii și forța propagandistică necesară. Odată ce scopul este îndeplinit, deja nu mai contează.  Minciuna se uită. Vietnamezii au atacat pe americani în Golful Tonkin în 1965. Ceaușescu făcea baie în sînge de copil și a ucis 60000 de oameni, dintre care 4800 la Timișoara. Tot atunci panamezii i-au primit pe americani cu brațele deschise și nici nu au fost morți – sub 100. Saddam în 1990 a ucis pruncii nou născuți din incubatoarele Irakului și tot el în 2003 avea arme de ucidere în  masă. Miloșevici era un tiran care voia Serbia Mare și a masacrat albanezi nevinovați la Racak. Gaddaffi voia să își extermine poporul iar Bashar Assad să îl gazeze. Ianukovici voia să vîndă țara la ruși.

De obicei războiul mediatic precede războiul adevărat. Deie Domnul să mă înșel: uneori nu se ajunge acolo, de exemplu în Belarus: Lukașenko, satanizat vreo 20 de ani parcă nu  mai e chiar așa de tiranîn ultima vreme.

Pericolul de război civil în Venezuela după 23 ianuarie, cînd Juan Guaido s-a autoproclamat președinte este imens. Războiul mediatic dezlănțuit de atunci are scopul evident de a pregăti psihologic o invazie americană dinspre Columbia și Brazilia. Invazie care va genera un război civil oribil, de care se va face vinovat – nu așa? – Maduro .

Credeam că pentru orice om de stînga este axiomatic că dacă Trump și Bolsonaro sprijină o tabără înseamnă că dreptatea este de partea cealaltă. M-am înșelat: există persoane care se cred de stînga și care înghit propaganda imperialistă.

Ca să îi ajut traduc textul următor  de pe Telesur, scris de Katu Argonada: https://www.telesurtv.net/bloggers/10-mentiras-sobre-Venezuela-que-de-tanto-repetirse-se-convierten-en-matrices-de-opinion-20190202-0003.html?utm_campaign=shareaholic&utm_medium=facebook&utm_source=socialnetwork&fbclid=IwAR1m53aLFofVfKQwPjCdFZZeBR1jLJnZQrjJaBkjBTAVmM7k03patZIltBo

 Venezuela a intrat într-o nouă fază a războiului declanșat împotriva ei cu lovitura de stat din 11 aprilie 2013, s-a intensificat în 2013 după moartea lui Chavez cu violențele înspăimîntătoare declanșate de opoziție în 2014 și 2017 .

Războiul hibrid contra revoluției bolivariene este deocamdată ”doar” economic, psihologic și mediatic. Ultimul este dus de ”analiști” care aplică rețeta lui Goebbels: o minciună repetată devine adevăr pentru opinia publică. Iată zece din ele:

 

  1. Venezuela are doi președinți. NU. Constituția are articolul 233 care este procedura de a schimba președintele: moartea sa, demisia, demiterea pronunțată de Tribunalul Suprem, incapacitatea fizică sau mentală constatată de un consiliu medical sau referendum. Nimeni nu se poate autoproclama președinte. În oricare din situațiile de mai sus președinte interimar ar fi vicepreședintele, care proclamă noi alegeri.
  2. Guaidó are sprijinul comunității internaționale. NU. Doar dacă prin ”comunitatea internațională” se înțelege Vestul dezvoltat, condus de SUA. La 10 ianuarie, la depunerea jurămîntului de Maduro au fost reprezentanți din peste 80 de țări, inclusiv China, Rusia, Liga Arabă, Uniunea Africană. Ele recunosc guvernul Maduro. Guaido este recunoscut de aceleași state care pe 10 ianuarie au declarat că nu îl consideră legitim: SUA și Grupul de la Lima (exceptînd Mexicul) la care s-au adăugat Georgia, Australia și Israel.
  3. Guaidó reprezintă opoziția pașnică. NU. Guaidó este parlamentar din partea partidului Voluntad Popular, care nu a recunoscut alegerile prezidențiale din 2013 și al cărui lider Leopoldo López, este condamnat pentru violențele guarimbas din 2014 soldate cu 43 de morți și sute de răniți.
  4. Parlamentul ( Asamblea Nacional) este unicul organ legitim.. FALS. Articolul 348 din Constituție dă dreptul Președintelui să convoace o Adunare Constituantă iar articolul 349 dispune că Puterea Constituită (Asamblea Nacional) nu poate bloca deciziile Adunării Constituante. Decizia de convocare a Constituantei a fost pentru a ieși din blocajul Parlamentului care, place sau nu place, a fost realizată cu deplină respectare a Constituției.
  5. Maduro a fost ales ilegal, pentru ca opoziția a boicotat alegerile. ALTĂ MINCIUNĂ care se tot repetă ca o mantra. Alegerile din 20 mai au fost convocate de aceeași Comisie Electorală și cu același sistem electoral în care a fost ales și Guaidó ca deputat. Au fost trei contracandidați care la un loc au obținut 33% iar alegerile au respectat acordul din Republica Dominicană între guvern și opoziție, mediat de fostul premier spaniol Zapatero, care de altfel a fost și observator la alegeri.
  6. În Venezuela nu e democrație. Din 1998 pînă azi au fost 5 ALEGERI prezidențiale, 6 regionale, 4 municipale, 4 referendumuri constituționale. Adică 23 alegeri în 20 años. Toate cu același sistem electoral considerat cel mai sigur din lume chiar de fostul președinte american Jimmy Carter.
  7. În Venezuela este o criză umanitară. Sigur că în Venezuela este o criză economică, provocată de războiul economic fățiș care a început odată cu moartea lui Chavez și agravată de sancțiunile decise de Congresul SUA (decembrie 2014), de ordinul executiv al lui Obama care declară Venezuela un pericol pentru siguranța națională a SUA (martie 2015), prelungit și amplificat de Trump (august 2017) cu sancțiuni care au împiedicat importul de alimente și medicamente. Criza a provocat o migrație economică de amploare care se încearcă a fi numită ”exil politic”. Și aceasta mult exagerată: de exemplu în Mexic au fost 3500 cereri de azil din Venezuela și 6500 din Honduras.
  8. În Venezuela se violează Drepturile Omului.  Morții rezultați în urma violențelor (guarimba) din 2017 au fost 131: 13 uciși de forțele de securitate (motiv pentru care 40 de membri ai acestor forțe sunt arestați și se judecă vina lor); 9 polițiști uciși; 5 persoane arse de vii sau linșate de opoziție. Restul morților nu au fost din cauza forțelor de securitate : unii au manipulat greșit explozivii sau au încercat să treacă de baricadele ridicate de opoziție.
  9. În Venezuela nu este libertatea cuvîntului. Nu trebuie decît să vezi imaginile lui Guaidó vorbind public în fața a zeci de microfoane, dînd interviuri în mass media internaționale sau să vezi jurnalele și televiziunile controlate de opoziție ca să vezi minciuna. Dacă vrei!
  10. Comunitatea internațională este preocupată de starea democrației în Venezuela. Această “comunitate internațională”, reprezentată de SUA și Grupul de la Lima nu este preocupată de deținuții torturați la Guantánamo; nici de liderii sociali și apărătorii Drepturilor Omului asasinați aproape zilnic în Columbia; nici de caravanele de migranți care fug de doctrina șocului aplicată în Honduras și nici de relațiile fiilor lui Bolsonaro cu milițiile paramilitare care au asasinat-o pe Marielle Franco.

Ce se ascunde în spatele ”preocupărilor comunității internaționale” se numește petrol, aur, coltan. Și tupeul de a le pretinde nu are limite: fostul director CIA Mike Pompeo nu a găsit pe altcineva mai potrivit ca reprezentant al SUA la Grupul de la Lima decît pe Elliott Abrams  (https://www.politico.com/story/2019/01/25/elliott-abrams-envoy-venezuela-1128562), veteran al administrației Reagan, responsabil pentru Escadroanele Morții din El Salvador și pentru susținerea teroriștilor Contras în Nicaragua.

Conflictul este geopolitic și deocamdată se dispută pe trei fronturi: diplomatic, economic și mediatic. Cel mediatic se face prin bombardarea continuă cu minciuni (prima victimă a războiului este adevărul) iar cel economic este la fel de dureros: se blochează fondurile Venezuelei, nu se permite retragerea depozitelor. Dar este foarte probabil să i se adauge și componenta militară, ca în Siria prin introducerea de mercenari pe teritoriul național care să comită acte de terorism.  

Există șanse ca revoluția bolivariană să depășească acest moment greu prin negocieri cu mediatori cum ar fi Papa, sau ONU. Sunt guverne dispuse să medieze, cum ar fi Mexic sau Uruguay. Dacă nu, se va ajunge la multă violență și multe suferințe pentru poporul Venezuelei. Și nu numai.

.

 

Articol scris de Gheorghiță Zbăganu

Gheorghiță Zbăganu

Gheorghiță Zbăganu este doctor în matematică, profesor universitar, membru în Biroul Executiv al Partidului Socialist Român.

Vizualizari: 6137 ,

Un răspuns la Zece minciuni despre Venezuela

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *