paet-ashton

Russia Today a publicat astăzi o înregistrare senzațională a unei convorbiri dintre Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe, d-na Catherine Ashton, și ministrul Estoniei de externe, dl. Urmas Paet. Convorbirea ar fi fost înregistrată de membri ai forțelor de securitate din Ucraina rămași fideli președintelui înlăturat Viktor Ianukovici.

În timpul conversației ministrul estonian declară textual:

„E din ce în ce mai clar că în spatele lunetiștilor nu a fost [regimul lui] Ianukovici ci oameni din actuala coaliție.”

Ministrul estonian lasă de înțeles că deține toate informațiile necesare pentru a dovedi că în spatele lunetiștilor (noi le-am spune: „teroriști”) s-ar afla lideri ai maidanului. Dânsul a spus că lunetiștii au împușcat de fapt, în egală măsură, polițiști și demonstranți și că medicii cu care a stat de vorbă la Kiev i-au spus că „semnătura e aceeași” în cazul rănilor provocate polițiștilor sau demonstranților. „S-a tras cu același tip de gloanțe.”, zice el. D-na Ashton, vizibil afectată de posibilele implicații ale știrii, îi răspunde:

„Cred că trebuie neapărat să facem cercetări în direcția asta. Adică, treaba asta n-am mai auzit-o, dar e interesantă. La naiba!”

Celor care au impresia că ipoteza e o simplă intoxicare venită dinspre Rusia, trebuie să le spunem că toată convorbirea a fost confirmată deja de ministrul estonian. Practic, din acest moment atât noua conducere de la Kiev cât și principalii lor susținători – liderii UE, dar și ai SUA – au mari probleme în a mai legitima ceea ce devine evident că a fost o lovitură de stat comisă cu sânge rece de elemente fasciste, extremiste și neonaziste. Ca să nu mai vorbim de responsabilitatea care le revine ca și complici la ceea ce s-a petrecut la Kiev.

22.00 Actualizare. Conform unei știri de ultimă oră transmisă de agenția Reuters (http://www.reuters.com/article/2014/ 03/ 05/ us-estonia-eu-ukraine- idUSBREA2423O20140305) estonienii „au recunoscut autenticitatea convorbirii dar resping interpretările care îi acuză pe protestatari”. Deși resping aceste interpretări, nu se precizează ce altceva ar trebui înțeles, câtă vreme comentariile ministrului sunt mai mult decât evidente, nelăsând loc niciunei „respingeri”. Probabil ar fi trebuit să înțelegem că deși Urmas Paet îi acuză în mod clar pe liderii opoziției, noi ar fi trebuit să înțelegem că de fapt el se referea cifrat la Vl. Putin, armata rusă și la „comuniști”, care ar „trebui” să fie vinovați de atrocitățile petrecute cu prilejul răsturnării lui Ianukovici, în timp ce Barroso, Viviane Reding sau Barack Obama nu sunt altceva decât niște mielușei care luptă pașnic pentru stat de drept, democrație și alte asemenea idealuri nobile.

Articol scris de Redactia

Vizualizari: 487 ,

Comentariile sunt suspendate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *