psr  De la începutul anului grija guvernanților e confortul infractorilor.

Dacă amnistia plănuită nu s-a realizat, cel puțin noul cod penal o să-i bucure pe deținuți, unora oferindu-le libertatea iar altora arestul la domiciliu.

Viața în închisorile românești este mai bună decît viața de acasă pentru mulți români sărăciți și uitați de stăpînire. Pentru unii infractori anii de pușcărie nu par o pedeapsă ci o răsplată.

Cu bani se cumpără orice, inclusiv un regim de lux în închisoare. Cînd e vorba de recuperarea banilor jefuiți de infractori, legiuitorii se dovedesc neputincioși. Ei au avut însă putere să-i trimită pe arestați la casele lor, să-și ispășească ”osînda” în sînul familiei.

O mulțime de infractori umblă liberi căci, în zeci de mii de cazuri dosarul penal e înlocuit cu o amendă, niciodată plătită. O altă mulțime mișună prin orașe, eliberați ”condiționat” , ”înainte de termen” sau chiar grațiați cu diferite ocazii.Acum o să mai avem și o mulțime de arestați ”pedepsiți„ să stea pe la casele lor.

La închisoare o să rămînă doar infractorii pîrliți care n-au furat destul ca să-și poată finanța o ”pedeapsă” în afara închisorii. Și totuși ce facem cu milioane de români care îndură lipsurile și își păstrează cinstea?!

Corupții, hoții, bandiții nu sunt obligați să restituie ce-au jefuit.Iar acum vedem cum infractorii dovediți nici nu mai sunt trimiși la pușcărie ci printre noi. Cîndva cetățenii cinstiți stăteau în libertate și hoții la pușcărie.

Unii erau trimiși acolo ca să se îndrepte, iar alții ca să nu mai poată otrăvi existența celorlalți cetățeni. Treptat însă, lucrurile s-au schimbat.

Țara începe să arate ca o curte mare de închisoare. Proaspăt condamnații stau alături de familiile victimelor, încît nu mai știi unde-i libertatea și unde-i închisoarea.

Mai putem deosebi oamenii cinstiți de infractorii ”pedepsiți” să stea printre noi ?! Sigur că da! Infractorii sunt mai bine îmbrăcați. În aceste împrejurări rezultatele dezastruoase de la simularea Testelor Naționale, n-au trezit prea mare interes.

Faptul că peste jumătate din elevii clasei a VIII a ar trebui să rămînă repetenți nu alarmează guvernanții. Școala, ca și munca cinstită, contează mai puțin, sau chiar de loc, într-o țară unde tot felul de tîlhari fac legea.

Cetățenii cinstiți trăiesc cum pot. Grija guvernanților e să ușureze viața infractorilor.

Silviu Somîcu

 

Articol scris de Redactia

Vizualizari: 3872 ,

Comentariile sunt suspendate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *