Asa ceva e de necrezut, dar, totusi, se intampla: Statele Unite au anunțat, vineri, primele sale sancțiuni împotriva Curții Penale Internaționale (CPI), negând vizele pentru orice persoană implicată în investigarea acțiunilor trupelor americane din Afganistan sau din alte țări.

            „Astăzi (…) anunț o politică de restricționare a vizelor pentru acei oameni direct responsabili pentru orice anchetă a personalului american”, a declarat Secretarul de Stat american Mike Pompeo, într-o conferință de presă.

Pompeo a adăugat că Washingtonul este pregătit să ia măsuri suplimentare, inclusiv aplicarea sancțiunilor economice, în cazul în care instanța de judecată continuă cu orice investigație care afectează personalul american sau aliat.

Procurorul Curții Penale Internaționale, Fatou Bensouda, anunțase că dorește să inițieze o investigație formală privind crime de război comise în Afganistan, inclusiv de către armata Statelor Unite.

Curții Penale Internaționale și diferite grupuri pentru apărarea drepturilor omului au reacționat rapid și virulent la declarațiile lui Pompeo.

„Curții Penale Internaționale, în calitate de instanță judecătorească, va continua activitatea sa independentă, hotărâtă, în conformitate cu mandatul său și cu principiul general al statului de drept”, a afirmat instanța.

Directorul Human Rights Watch, Richar Dicker, a considerat că măsura americană „este o încercare clară de a intimida judecătorii și de a împiedica efectuarea justiției pentru victimele din Afganistan”, precum și un „dispreț clar pentru Statul de drept „.

James Goldston, director executiv al Open Society Justice Initiative, a spus că remarcile lui Pompeo reflectă poziția administrației conform căreia dreptul internațional este bun „doar atunci când este aliniat intereselor naționale ale Statelor Unite”.

CPI a fost înființat în 2002 în temeiul Statutului de la Roma, un tratat ratificat de 123 de țări.

Relațiile dintre Washington și Tribunalul de la Haga au fost mereu tensionate. Statele Unite au refuzat să facă parte din organizație și fac tot posibilul pentru ca cetățenii săi să nu facă obiectul unor investigații.

Ciprian POP

 

Articol scris de Redactia

Vizualizari: 2305 ,

Comentariile sunt suspendate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *