• lun. iun. 24th, 2024

SOCIALISTUL.RO

Schimbarea e tot mai aproape!

Somos todos Venezuela!

ByGheorghiță Zbăganu

ian. 28, 2019

Adică toți suntem Venezuela!  Care toți? Toți cei care credem în dreptul unei națiuni de a se conduce singură, fără stăpîni din afară. Toți cei care ne credem de stînga. În fața agresiunii imperialiste nu mai e loc de nuanțe.

Fapte. O relatare poate fi găsită în Wikipedia dar trebuie citită cu maximă prudență – ca toate relatările din mass media occidentale oficiale (https://en.wikipedia.org/wiki/2019_Venezuelan_presidential_crisis).

Mai 2018. În Venezuela sunt alegeri prezidențiale. Boicotate de opoziția (?) de dreapta. SUA declară că indiferent de cîștigător, nu vor recunoaște alegerile. Este ales Maduro, cu o participare sub 50%. În venezuela există o putere duală: pe de o parte Adunarea Constituțională, de cealaltă Adunarea Națională (Parlamentul) dominat de dreapta antinațională, nerecunoscut de Curtea Constituțiomală.

10 ianuarie 2019. Maduro depune jurămîntul. Adunarea Națională găsește un tînăr care acceptă să fie lacheul lui Trump: Juan Gaido, cu vechi state anti Chavez. Vechi – adică din 2006.

23 ianuarie. Adunarea Națională își mobilizează simpatizanții și Juan Gaido se autoproclamă președinte interimar. Imediat este recunoscut de Trump și Bolsonaro iar în decurs de cîteva ore și de alte țări din ”Grupul de la Lima” – o coaliție anti Venezuela înjghebată de SUA. Gaido cere armatei să i se supună. Armata spune că nu.

24 ianuarie. Maduro rupe relațiile diplomatice cu SUA și cere diplomaților americani să părăsească țara în decurs de 72 de ore. Trump: ba nu plecăm deoarece Gaido ne-a spus să rămînem și el este adevăratul președinte. Sunt blocate fondurile Venezuelei din bănci americane (ele vor fi transmise ”guvernului legitim”, cică. Anglia nu acceptă ca Venezuela să își retragă aurul pe care îl ținea la Londra (același motiv; atenție, Isărescu! și noi avem aurul acolo!)

UE dă un ultimatum lui Maduro: cică să organizeze în decurs de 8 zile noi alegeri.

Pericolul de război civil este imens.

Dacă Trump și Bolsonaro sprijină o tabără, e clar că dreptatea este de partea cealaltă. Nu toate statele execută ordinul de la Washington: China, India, Rusia, Mexic, Pakistan nu îl recunosc pe Guaido drept președinte, ci pe cel legitim, adică pe Maduro. Toate partidele comuniste au aceeași poziție, chiar și grupurile troțkiste de la marxist.com sau wsws.org. În fața agresiunii imperialiste nu e loc de nuanțe.

Iată poziția tovarășilor noștri de la PCV: în conferința de presă extraordinară de pe 25 ianuarie 2019, la două zile după declanșarea puciului lui Juan Gaido Oscar Figuera a dat următoarea declarație:

Comunicatul Comitetului Central al Partidului Comunist din Venezuela

În fața agresiunii imperialiste care se materializează acum împotriva poporului din Venezuela declarăm:

Asistăm la o lovitură de stat inițiată de imperialismul nord-american, guvernele aservite lui din America Latină și de dreapta servilă și apatridă din țară.  Negînd legitimitatea lui Nicolas Maduro Moros  ca președintre constituțional al țării se încearcă instaurarea unui guvern marionetă și generarea condițiilor escaladării violenței politice pînă la un război civil ce va fi folosit de reacțiunea internațională pentru a justifica o intervenție directă.

În fața acestor realități Partidul Comunist din Venezuela face următorul apel

  1. Să se activeze toate capacitățile PCV, ale Tinerilor Comuniști din Venezuela, ale fronturilor politice de masă pentru a forma cea mai amplă alianță patriotică, democratică și popular-revoluționară împotriva puciului imperialist.
  2. Să se apeleze la solidaritatea internațională a partidelor comuniste și muncitorești din întreaga lume și a altor organizații cum ar fi Consiliul Mondial al Păcii, Federația Sindicală Mondială, Federația Democratică Internațională a Femeilor, Federația Mondială a Tinerilor Democrați, guvernele progresiste din lume .
  3. Promovarea marii alianțe patriotice, democrate și revoluționare care să permită înfrîngerea agresiunii imperialiste și să rezolve gravele probleme cu care se confruntă populația.
  4. Promovarea unui guvern de unitate patriotică, democrat și revoluționar care să lovească puternic în sectoarele aliate imperialismului nord american, în special în monopolurile care jefuiesc zilnic poporul nostru
  5. Elaborarea unui plan de mobilizare la nivel național și internațional a lărgit pentru a încorpora în mișcare masele muncitorești-țărănești, civili și militari, credincioși sau nu, dar uniți în apărarea patriei.
  6. Cerem guvernelor naționale, regionale și municipale să își exercită autoritatea pentru a neutraliza mafiile de speculanți și de corupți care acum și acționează cu impunitate pentru a recupera puterea de cumpărare a salariilor și accesul la bunuri și servicii de bază.
  7. Cerem o întîlnirere imediată cu președintele Nicolas Maduro Moros insistînd asupra propunerilor noastre care asigură ieșirea revoluționară din actuala criză capitalistă.
  8. În fața agresiunii imperialiste atît PCV, TCV cît și mițcările revoluționare de masă sunt gata să lupte pentru a învinge actuala lovitură de stat.
  9. Ne exprimăm solidaritatea față de venezuelenii care suferă în întreaga lume de xenofobia promovată de guvernele de dreapta, în special în Ecuador. Condamnăm această politică în serviciul imperialismului american care încearcă să-și atingă obiectivele de dominație prin divizarea și confruntarea popoarelor noastre.
  10. Sprijinim decizia guvernului de a întrerupe relațiile diplomatice și consulare cu guvernul american

Gheorghiță Zbăganu

Gheorghiță Zbăganu este doctor în matematică, profesor universitar, membru în Biroul Executiv al Partidului Socialist Român.

One thought on “Somos todos Venezuela!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.