Articole recente

Cunoșteam, din pregătirea mea inginerească, faptul că nimic nu ține o veșnicie. Materialele îmbătrânesc și conduc la scoaterea din uz a mașinilor și aparatelor în componența cărora intră. La fel, oamenii îmbătrânesc, nu numai biologic ci și prin perimarea ideilor lor. Așa se face că ceea ce era mai deunăzi o idee revoluționară devine azi o idee prăfuită și, încet, încet, abandonată. Dacă zăbovim un pic în domeniile ideologiilor și al doctrinelor politice și dacă apelăm la părerile specialiștilor de marcă, putem retrăi, prin similitudine,  experiențele din domeniul economiei unde, deși an de an curg premiile Nobel, economia mondială înregistrează eșec după eșec sau, mai „citeț”, criză după criză, spre disperarea miliardelor de oameni (i-am scos din calcul pe cei sub 1% care dețin 99% din averea lumii) care simt în burtă „efectul tunel” al bunăstării propovăduită de capitalismul previzionat, de cei „înțelepți”, să ajungă pe catafalc. Dacă SOCIALISMUL era, cel puțin acum cincizeci de ani, previzionat să ia locul „defunctului”, astăzi se aud cârcoteli la tot pasul. Populațiile globului, imbecilizate prin sărăcie și foame, se mișcă precum roiul de musculițe din parc pierzându-și autocontrolul asupra, ce-i drept relativelor, noțiuni de dreptate și nedreptate, de bine și de rău, de stânga și de dreapta, de socialism și capitalism ș.a.m.d. Și, în aceste vremuri de clar-obscur socio-politic, se întâmplă că se împlinesc 100 de ani de la Marea Revoluție Socialistă din Octombrie, ocazie cu care populațiile aflate în zone de pe glob mai implicate în eveniment, la vremea respectivă, au dorit să sărbătorească MĂREȚUL EVENIMENT cum se cuvine. Celor veninoși, care ar lectura cuvântul măreț cu ironia, specifică răutății lor politice, le atrag atenția că pentru mine, și nu cred că sunt singurul, evenimentul a fost într-adevăr MĂREȚ. Căci, dacă am avea în vedere și numai faptul că, urmare a lui, o țară ca Rusia, aflată în Evul mediu, la 1917, a ajuns, în următorii 100 de ani, între PRIMELE DOUĂ „PUTERI” care-și dispută întâietatea în cucerirea spațiului cosmic, nu cred că, pentru oamenii întregi la minte, ar mai fi nevoie de argumente în plus.

Depășind scurta introducere, amintim că Partidul Comuniștilor din Republica Moldova a organizat, la Chișinău, sărbătorirea fastuoasă a evenimentului. În semn de solidaritate, Partidul Stânga Europeană, din care PCRM și PSR fac parte, PSR ca membru fondator, a organizat, la Chișinău, Conferința Internațională „Centenarul Marii Revoluții Socialiste din Octombrie. Lecțiile lui în contextul viitoarei mișcări de stânga în Europa și în lume”, pe data de 27. 10. 2017. Din delegația PSR, ai cărei membri au fost invitați nominal de către Președintele Vladimir Voronin, a făcut parte și subsemnatul.

231

 

 

 

 

 

 

 

 

Cu ocazia deplasării, pe data de 28. 10. 2017, delegația PSR a participat la Plenara festivă a Comitetului Central al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova consacrată Aniversării a 100 de ani a Revoluției, ținută la Palatul Republicii. La această Plenară au participat o mie de membri de partid și invitați din toată lumea.

322

 

 

 

 

 

 

 

 

Ca un simbol al respectului reciproc dintre PCRM șI PSR, membrii Delegației Române au fost decorați cu Ordinul Marelui Octombrie. Desigur că, alături de Președintele PSR, Constantin Rotaru, considerăm că, prin noi, Medalia Marelui Octombrie a fost acordată întregului PSR pentru devotamentul cu care sprijină mișcarea de stânga din România și din lume.

310

 

 

 

 

 

 

 

 

De la tribuna Forumului, Președintele Constantin Rotaru a adresat, ÎN LIMBA ROMÂNĂ, fiind puternic aplaudat de sală, un Salut de Solidaritate cu PCRM, din partea PSR.

Fiecare participant la eveniment a primit numărul sărbătoresc al ziarului COMUNISTUL, Organ al CC al PCRM, în limbile rusă sau română. La solicitarea Președintelui Constantin Rotaru de a cumpăra o sută de exemplare, PCRM a dăruit Delegației PSR 200 de exemplare, gratuit.

Nu aș încheia fără a remarca atmosfera solemnă, cu mare încărcătură politică dar și umană, în care s-a desfășurat Plenara. O notă aparte aș face pentru cuvântul Președintelui Voronin. Deși a fost rostit în limba rusă, l-am urmărit cu emoție și mare interes (s-a făcut traducerea la cască în limba engleză). Încă o dată m-a impresionat OMUL VORONIN. Cuvântul său a fost, de la cap la sfârșit, un „taifas” cald între el și reprezentanții poporului său. În sală nu se mai auzeau decât respirațiile celor prezenți. Cuvântul a fost lung dar nimeni, absolut nimeni nu dădea semne de oboseală sau absență. Am înțeles atunci multe dar cred că mai sunt multe de înțeles dacă ținem seama cât de întortocheate sunt firile oamenilor. Am în vedere faptul că  un număr important de membri ai PCRM, aflați în Parlamentul țării, au „defectat”.

Acum când scriu, îmi vin în minte celebrele cuvinte ale lui Cezar, pe care le-a rostit când a căzut răpus de cuțitele asasinilor săi: „Și tu Brutus!?” (Brutus fiind nepotul său iubit.)

                                                                                                           28. 10. 2017 Chișinău

Articol scris de dr. Dumitru Stanciu

dr. Dumitru Stanciu

Profesor universitar, Universitatea Politehnică București. Reprezentant al Partidului Alternativa Socialistă și membru al Biroului Executiv în Partidul Stânga Europeană. Preşedintele fondator al Asociaţiei de Prietenie România-Cuba.

Vizualizari: 1819 ,

Comentariile sunt suspendate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *