În trecutul nu prea îndepărtat, orice candidat politic credibil care-și făcea campania în Florida pentru alegerile statale sau naționale, în mod obligatoriu trebuia să profereze denunțuri contra guvernului cubanez și să afirme cu certitudine că embargoul contra Cubei, până la urmă, îl va scoate de la putere pe Castro.

Timp de generații, pentru cubano-americani, un grup care anterior fusese monolitic, la momentul votării, embargoul a reprezentat, mai mult, un simbol de sfidare.

Acest lucru s-a schimbat drastic în ultimii ani, pe măsură ce tot mai mulți dintre recenții membri ai diasporei s-au manifestat în favoarea dezvoltării de legături mai strânse cu Insula. Cuba continuă să fie o temă politică importantă în Florida și, până la un anumit punct, la nivel național, iar tema a devenit mult mai complexă. Această evoluție a permis ca un număr crescând de politicieni să poată califica embargoul drept o politică eșuată, și să argumenteze că a pune capăt erei de ostilitate față de Cuba, aceasta reprezentând cea mai bună cale pentru dezvoltarea unui viitor mai prosper în Insulă. Mulți industriași cubano-americani care au apărat embargoul în trecut au devenit partizanii stabilirii unor noi legături cu Insula. Lobby-yul pro-embargou, astăzi, încasează numai o părticică din fondurile pe care le colecta în anii anteriori.
Președintele Obama primește acum mai multă corespondență de la legislatorii care sunt în favoarea reluării relațiilor economice și diplomatice cu Cuba, decât de la cei care vor menținerea sancțiunilor, a embargoului.

Schimbarea a fost observată la Casa Albă, unde consilierii președintelui iau în considerație progresele care pot fi obținute prin amplificarea legăturilor cu Cuba, o aspirație pe care Obama o avea în vedere de mai mult timp, El pronunțându-se în favoarea abolirii embargoului încă de când era candidat la Senat, în 2004, deși, în timpul campaniei prezidențiale, a retractat, argumentând, în 2008, că sancțiunile permiteau Washington-ului să exercite presiuni asupra guvernului cubanez.

Orice schimbare semnificativă în politica externă a SUA față de Cuba ar fi bine venită. În cazul în care reacția celor care se opun normalizării relației ar fi tolerabilă, pentru comunitatea cubano-americană, posibilitățile oferite de o expansiune a comerțului, a comunicațiilor și a relațiilor interumane, ar reprezenta un pas important în dezvoltarea relațiilor dintre SUA și Republica Cuba.

Charlie Crist, fostul guvernator al Floridei, care candidează pentru a redeveni guvernator, a spus recent că era dispus să meargă în Cuba în timpul campaniei, dar a abandonat ideea. Crist a spus că embargoul este o politică depășită care trebuie abandonată. Hillary Rodham Clinton, a scris în autobiografia sa, recent publicată, că astăzi este pentru eliminarea embargoului, calificându-l ca strategie eșuată care l-a legitimat pe Castro, idee reiterată într-un interviu recent.

În Florida, congresmenii au luat poziție favorabilă față de Cuba, lucru care, într-o altă epocă, ar fi însemnat o sinucidere politică. Kathy Castor, o reprezentantă Democrată de Tampa, a vizitat Insula anul trecut și la întoarcere a făcut un apel energic pentru încetarea embargoului, spunând că Statele Unite nu au nici un profit de pe urma reformelor economice pe care guvernul cubanez le implementează. Ea consideră că, departe de a fi pierdut din punct de vedere politic, această poziție a fost aplaudată de electoratul său, inclusiv de afro-cubanezii care vor să influențeze viitorul Insulei.

S-au produs schimbări notabile în rândul electoratului, predominant republican, de la Miami, unde embargoul are încă sprijinul comunității tradiționale de cubano-americani.

În 2012, Joe Garcia a fost primul cubano-american Democrat de Miami ales în camera inferioară a Congresului. Deși sprijină embargoul, Garcia manfiestă diferențe semnificative față de pozițiile altor congresmeni, din sudul Floridei. De exemplu, el este în favoarea studiilor clinice în Statele Unite a unei terapii pentru diabetici, dezvoltată de Cuba, care a trezit multe speranțe. De asemenea, vrea să flexibilizeze restricțiile pentru cei care doresc să viziteze Insula.

Chiar și așa, ridicarea embargoului va cere eforturi mult mai mari în rândul opiniei publice, dat fiind faptul că este nevoie de acțiunea Congresului și că există un mic, dar pasionat, grup de legislatori, de origină cubaneză, care pledează pentru menținerea lui. Apărători mai vizibili sunt: Senatorul Robert Menendez, un democrat de New Jersey, Senatorul Marco Rubio, un republican de Florida, și doi congresmeni republicani de Miami: Ileana Ross-Lehtinen și Mario Diaz-Balart.

În aprilie, la apogeul crizei pe care a dezlănțuit-o invazia rusă într-o provincie a Ucrainei, Menendez a ținut un lung și vehement discurs în Senat, argumentând că, în ciuda crizelor, fără număr, la nivel mondial, Wshingtonul trebuia să ia notă de abuzurile „unui stat polițist stalinist”, la 90 de mile de Statele Unite. Menendez, fiu din părinți cubanezi care au emigrat în 1953, a arătat fotogrfii ale dizidenților din Insulă și a avertizat că lărgirea posibilităților de a călători în Cuba face mai puternic un stat despotic. Funcționari de la Casa Albă se tem că Menendez ar putea folosi poziția sa, în Comitetul de Relații Externe a Senatului, frânând confirmarea în funcții federale, ca represalii, dacă Obama ia măsuri de flexibilizare a embargoului.

Ura pe care Menendez o resimte față de guvernul cubanez a crescut, pentru că senatorul crede că serviciul de securitate din Insulă a încercat să-i distrugă cariera, răspândind o știre falsă în care senatorul era acuzat că ar fi întreținut relații sexuale cu prostituate minore din Republica Dominicană.

Casa Albă este preocupată mai puțin de atacurile legislatorilor republicani, pentru că ei obișnuiesc să critice politica externă din reflex. În timp ce câțiva colegi ai lor au călătorit în Cuba recent, Ros-Lehtinen, una dintre cele mai fervente apărătoare ale embargoului, pare să fie dezinformată zi după zi de ceea ce se întâmplă în Insulă. Într-un interviu recent, criticând vizita la Havana a lui Beyoce și Jay-Z, Ros-Lehtinen și-a exprimat indignarea că perechea de artiști s-a cazat la un hotel luxos, unde cubanezii nu au acces, chiar dacă ar avea bani. În realitate, guvernul a schimbat această regulă din 2008. Pe măsură ce ambientul electoral față de Cuba s-a schimbat, unii politicieni cubano-americani au început să ceară reevaluarea legii care permite cubanezilor, care ajung în Statele Unite, să devină cetățeni americani în mod rapid. Acest lucru pare să fie nerealist, pentru că mulți dintre noii imigranți doresc să mențină legături apropiate cu Cuba și a sporit numărul celor care au crescut detestat embargoul.

Dincolo de politică, pentru cei care nu vor să abandoneze embargoul, tema este visceral personală, pentru că evocă sentimente ancestrale, patria și pierderea ei. Dat fiind faptul că a persistat peste jumătate de secol, aceste sentimente nu pot fi ignorate. Dar nu trebuie ca politica externă să rămână ancorată pe un curs greșit, care a generat tensiuni în relațiile Washington-ului cu vecinii săi, a inhibat comerțul cu Insula și i-a oferit guvernului cubanez o scuză pentru a-și justifica eșecurile.

[editorial reprodus după The New York Times, 25 oct. 2014]

Articol scris de Redactia

Vizualizari: 758 ,

Comentariile sunt suspendate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *