Articole recente

Am găsit pe internet (venezuelaonu.gob.ve) o informare către ONU asupra scandalului cu camioanele de ajutoare arse. Întîi se prezintă faptele, apoi – cel mai interesant – o listă a convorbirilor de pe twitter a actorilor principali. Partea a doua este cea mai scandaloasă: în ea apare și Juan Guaido. Oricui i-ar fi rușine să fie trădător al țării; lui, nu. Recomand citirea cu atenție a părții a doua: recunosc , așa ceva NU AM MAI VĂZUT.

Textul inițial este mai lung, o să îl mai scurtez. Este publicat pe luni  25 februarie 2019.

Partea 1

 Notă  a guvernului Venezuelei asupra evenimentelor de la granița cu Columbia

Misiunea Permanentă a Republicii Bolivariene a Venezuelei la ONU (MPRBV) prezintă Misiunii Permanente a Statelor Membre o informare asupra diversiunii provocate de guvernele SUA și ale Columbiei la frontiera dintre Venezuela și Columbia în perioada 22-24 februarie 2019.

MPRBV repetă că acum în Venezuela este pace și liniște, garantate de guvernul constituțional al Președintelui Nicolas Maduro Moros , care (…) acționează în conformitate cu Constituția.

MPRBV are plăcerea să vă trimită elemente care vor ajuta spre o informare corectă asupra faptelor.

  1. Guvernul Republicii Bolivariene a Venezuelei (RBV) a recunoscut că, la fel ca în orice altă țară are de răspuns la multe provocări, inclusiv de natură economică. Totuși, ele nu ajung pînă la o ”criză umanitară” care, dacă ar exista, va fi un rezultat al jafului masiv comis de SUA și UE, jaf care cuprinde, printre altele, furtul a 30 miliarde de dolari din rafinăriile și conturile bancare ale țării și 1,2 miliarde de dolari din rezervele de aur de la Banca Angliei și încă 1,2 miliarde din titlurile Euroclear.  Chiar azi, vicepreședintele SUA Mike Pence a cerut comunității internaționale să fure toate proprietățile Venezuelei aflate în bănci din străinătate. Aceste acțiuni, contrare normelor de drept internațional contrazic ”intențiile umanitare” ale administrației SUA
  2. Guvernul RBV, conștient de războiul economic în care se află a decis să (…)planifice programe de cooperare pentru dezvoltare, inclusiv în materie de asistență tehnică umanitară.
  3. Guvernul RBV a declarat încă de la începutul agresiunii mascate sub titlul de ”ajutor umanitar” că nu va permite intrerea în țară a transporturilor deoarece ele violau principiile indepenedenței, imparțialității, neutralității și a consimțămîntului, lucruri necesare cînd este vorba de ajutoare umanitare. Din aceleași motive ONU, Crucea Roșie și agențiile umanitare ale Bisericii Catolice au respins propunerea de a participa la această operație de diversiune. O forțare a frontierei este un act de agresiune, mai ales când este făcută cu intenții ascunse: cu intenția de a crea violență și apoi de a acuza partea opusă de haosul pe care l-a generat. Vă amintim că domnul Elliott Abrams, cel desemnat acum câteva săptămâni ca trimisul special al SUA pentru Venezuela este aceeași persoană care în 1987 a recunoscut rolul său în trimiterea de arme sub masca ajutoarelor umanitare în Nicaragua , 1987.
  4. Pe data de 22 februarie 2019, ora 20.00 , guvernul RBV a anunțat decizia de a închide temporar podurile Simon Bolivar, Santander și Union de la granița cu Columbia. Ziua următoare, 23 februarie 2019 , ora 09.00 două vehicule blindate ale Gărzii Naționale Venezuelene au fost răpite și tamponate de bariera de la Podul Internațional Simon Bolivar, lăsând câteva persoane rănite. Cei doi șoferi ai vehiculelor blindate au fost primiți cu urale de partea Columbiană a frontierei. Victimele, incluzînd un reporter din Chile au fost lăsate pe teritoriul Venezuelei cu intenția creării unei diversiuni care să arate că forțele armate ale Venezuelei au comis un act de agresiune. În jurul orei 13.00 patru camioane necunoscute au încercat să treacă barajul ca să intre în Venezuela pe podul internațional Santander. Două din ele au fost incendiate cu cocktailuri Molotov de grupuri armate care erau pe partea columbiană a frontierei, pentru a crea imaginea că Poliția și Garda Națională incendiază încărcătura umanitară, lucru ce putea fi folosit apoi ca pretext pentru agresiune străină.  Simultan, un grup de indivizi ce pretindeau că sunt de la Crucea Roșie acționau ca și cum ar fi adus ajutoare umanitare, fapt ce a fost denunțat chiar de Crucea Roșie. A doua zi, după ce focul a putut fi stins s-au recuperat unele din bunurile aflate în camioane: cabluri de oțel, măști, drugi de oțel – lucruri care puteau fi folosite ca arme și nu ca ajutor umanitar.
  5. Adăugăm că în toată perioada 22-24 februarie ofițeri de grad înalt din Columbia și SUA formulau în public diverse apeluri la o revoltă militară în Venezuela și amenințau personalul nostru militar cu viitoare ”sancțiuni și izolare”
  6. Pe 21 februarie ora 14.00 guvernul RBV a anunțat decizia de a închide temporar frontiera cu Brazilia. Și acolo s-au încercat diversiuni similare cu cele de la frontiera cu Columbia, deși la o scară mai mică și sub altă formă. Forțele militare braziliene au permis civililor înarmați să treacă granița și să atace forțele de securitate venezuelene. Apoi un grup de extremiști venezueleni înarmați s-au infiltrat pe teritoriul Venezuelei, au încercat să atace o garnizoană militară și au fost respinși. Violența a cauzat patru victime.(…) Guvernul Braziliei a avut o atitudine agresivă contra Venezuelei, permițînd ca teritoriul său să fie folosit de grupuri de civili înarmați, cu intenția de a provoca ciocniri cu forțele noastre de securitate.
  7. Forțele de securitate ale Venezuelei au acționat mereu respectînd principiile legalității, necesității și proporționalității, pentru a proteja civilii nevinovați conform mandatului lor constituțional. Totuși mass media internaționale încearcă să le diabolizeze, sugerînd că ele au violat drepturile omului la frontiera cu Columbia și aiu folosit forță letală contra civililor neînarmați. Un exemplu de știri false.
  8. Tratarea cu profesionalism a agresiunii de la granița cu Columbia este demonstrată de faptul că nu a fost înregistrat nici un mort pe teritoriul Venezuelei, în ciuda campaniei de minciuni. Toate actele de vandalism care au dus la mai mulți răniți – majoritatea ofițeri ai forțelor noastre de securitate – au fost făcute pe partea columbiană a frontierei, unde noi nu avem nici o jurisdicție.

În lumina celor de mai suseste clar că a fost o violare flagrantă a articolelor 2.3, 2.4. 2.7 ale Cartei ONU (…). Violările au fost intenționate și constituie o nouă fază dintr-un plan al administrației SUA împotriva poporului Venezuelei cu scopul de a răsturna guvernul președintelui Maduro , fază care include noi acte de război economic, anunțate deja astăzi de vice președintele Mike Pence la o întîlnire de la Bogota a așa numitului ”grup de la Lima”. În consecința MPBRV cere din nou să fie respinse încercările guvernului SUA de a fabrica o realitate virtuală care, deși  nu există pe teren, poate fi folosită pentru acrea condițiile unei intervenții militare. MPBRV cere toate misiunilor permanente ale statelor membre să susțină principiile din Carta ONU. Altfel se va pune în primejdie pacea și ordinea internațională. Apărarea Venezuelei astăzi va fi o garanție și pentru alte state. MPBRV asigură toate celelalte misiuni internaționale de stima și înalta considerație pe care o are față de ele.

Partea a doua

Declarații pe twitter, sortate în ordinea venirii. 

Personaje: Marc Rubio (senator de Florida), John Bolton (consilier al lui Trump cu securitatea), Marta Licia Ramirez (vicepreședinte Columbia), Bruno Rodriguez (ministru de externe Cuba), Mike Pompeo (securist, un fel de ministru de externe SUA), Delcy Rodriguez (vicepreședinte Venezuela), Juan Guaido (marioneta), Ivan Duque (președinte Columbia) , Mike Pence (vicepreședinte SUA), Donald Trump (președinte SUA), Carlos Holmes Trujillo (Ministrul de externe columbian ), Gustavo Petro (de al nostru, stangist columbian https://www.aljazeera.com/news/americas/2018/05/colombia-leftist-gustavo-petro-president-180526163742960.html),Julio Borges (coloana a cincea, de-al lui Guaido)

22 februarie 2019.

Ora 11.00. Marc Rubio :  ”Comandanți militari din Venezuela, momentul istoric a venit, În următoarele ore voi, inspirați de ideile și acțiunile lui Bolivar, puteți apăra demnitatea poporului Venezuelei. Acum e momentul, mâine s-ar putea să fie prea târziu”

12.05. John Bolton : ”Ieri, Columbia a repetat chemarea adresată Armatei Venezuelei să nu blocheze ajutoarele umanitare. Cei care vor urma ordinele lui Maduro vor răspunde.”

12.27 . Tot Bolton : ”A venit vremea ca șefii militari din Venezuela să facă ce trebuie pentru poporul lor”

13.14.  Marta Licia Ramirez:”Să se ridice poporul din toate colțurile Venezuelei împotriva dictatorului Maduro să ceară intrarea ajutoarelor umanitare”

13.17. Tot ea: ”Ce mare semnificație trebuie să aibă această zi pentru eliberarea Venezuelei, Columbiei și Americii Latine de lungul coșmar care a fost regimul Chavez – Maduro ”

13.29. Bruno Rodriguez: ”Ministerul de externe al Cubei denunță impunerea de către SUA a textului așa numitului Grup de la Lima în prezența lui Mike Pence care conține în paragraful 5 o condamnare a ”acțiunii deliberate” a guvernului venezuelean în caz că ajutoarele nu pot intra în țară”

16.14. Mike Pompeo : ”La cererea lui Guaido a doua tranșă de ajutoare americane au aterizat acum la Cucuta. Trebuie să i se permită să intre în Venezuela”

20.05.  Delcy Rodrigues: ”Guvernul RBV informează populația că datorită amenințărilor la adresa păcii comise de guvernul Columbiei s-a luat decizia de a se închide temporar podurile Simon Bolivar, Santander și Union”

23 februarie 2019

Ora 08,40. Juan Guaido : ”În calitatea mea de comandant suprem al Forțelor Armate Naționale, datorită circumstanțelor excepționale prin care trece Patria revoc calificativul de Trădător pentru acei militari care vor trece frontiera”

09.28.  Marta Lucia Ramirez: ”Câtă suferință, durere, foame ar fi fost evitate dacă președinții OAS în perioada 2010-2018 ar fi avut bărbăția să apere libertatea  și carta OAS. Dar pentru ei a fost mai important oportunismul”

09.40.  Ivan Duque: ”Cerem armatei Venezuelei să se plaseze de partea Binelui și să își primească cu brațele deschise pe frații lor care vin cu ajutoare umanitare pentru popor”

11.06. John Bolton: ”Președintele Guaido conduce personal efortul de a aduce ajutoare poporului. Armata are șansa să protejeze poporul, nu pe Maduro și banda lui de hoți. Alegeți calea democrației”

11.44. Juan Guaido: ”Militarii cu care am vorbit mi-au spus de dorința lor de a avea o viață demnă și un viitor pentru copiii lor, pe care Uzurpatorul nu le-o poate garanta. Militarule venezuelean mesajul este clar: fă ceea ce spune Constituția. Va fi amnistie pentru toți cei care se pun în slujba poporului”

12.15. Marco Rubio  : ”Regimul Maduro a deschis focul împotriva Columbiei. Am primit informații despre victime după acest atac asupra Columbiei suverane. SUA VA AJUTA Columbia să răspundă agresiunii”

12.18. Tot Rubio: ”Colonelul regimului Maduro Cristian Morales comandă represiunea în Tachira cu ajutorul agenților cubanezi. Știm cine ești și știm ce faci”

12.25. Federația internațională Crucea Roșie: ”Suntem informați că persoane necunoscute poartă ecusoanele Crucii Roșii. Le rugăm să înceteze. Chiar dacă sunt bine intenționate, ele riscă să amenițe statutul nostru de imparțialitate, neutralitate și independență”

12.43.  Mike Pence : ”Către @jguaido și poporul Venezuelei care luptă pentru libertate și ajutoare umanitare. Estamos con Ustedes. Suntem cu voi. Poporul vrea libertate și democrație iar SUA e de partea lui. Vayan con Dios. Mergeți cu Dumnezeu”

13.24. Consilierul Bolton: ”SUA a oferit ajutoare umanitare dezinteresate. Acum armata trebuie să le lase să intre. După cum a spus președintele Guaido adevărații patrioți sunt cei ce ne ajută să salvăm viețile oamenilor”

  1. 24. Marco Rubio: ”Poliția lui Maduro a dat foc unui camion care aducea hrană și medicamente iaf poporul moare de foame”

13.29. Juan Guaido : ”regimul uzurpator folosește cele mai ticăloase acțiuni și vrea să dea foc ajutoarelor care vin la Urena. Bravii noștri voluntari au făcut un lanț uman ca să salveze hrana și medicamentele”

13.32., Ivan Duque: ”Am fost martorii unor atitudini lașe și periculoase ale dictaturii, care și-a pus zbirii să genereze dezordine și să prevină ajutoarele umanitare să intre pe teritoriul țării. Aceasta este o crimă împotriva umanității”

13.50.John Bolton : ”Militarii venezueleni se bucură de amnistie din partea președintelui Juan Guaido. Acum ei pot să se ridice cu mândrie și să lucreze în beneficiul poporului Venezuelei Democratice”

14.00. Donald Trump : ”Poporul Venezuelei este pe pragul Istoriei, gata să își ceară țara înapoi – și viitorul…”

14.00.  Ivan Duque : ”#VenezuelaFree. De la Cucuta, președintele inteimar Juan Guaido a cerut azi armatei să nu permită civililor (irregulars) să decidă viitorul și destinul Patriei”

14.18. Marco Rubio : ”După ce regimul a dat foc unui camion în interiorul Venezuelei, mai mulți civili încearcă să salveze conținutul ajutoarelor umanitare din acel camion”

14.19. Juan Guaido: ”Primim într-una mesaje de sprijin din partea comunității internaționale care vede cu proprii ochi cum regimul uzurpator violează Protocolul de la Geneva care statuează foarte clar că distrugerea ajutoarelor umanitare este o crimă împotriva umanității

14.36.John  Bolton: ”Huligani mascați, civili uciși cu foc de automate, arderea camioanelor care aduc atât de așteptatul ajutor umanitar în medicamente și hrană. Iată răspunsul lui Maduro la adresa eforturilor pașnice de a ajuta poporul asuprit. Țările care încă îl sprijină să afle pe cine sprijină ”

15.08. Ministerul de externe al Venezuelei emite un Comunicat privind ruperea relațiilor politice și diplomatice cu Columbia.

15.09. John Bolton : ”Militarii din Venezuela au o alegere: ori îmbrățișați cauza binelui și oermiteți ajutorul umanitar ori veți avea de a face cu și mai multe sancțiuni și cu izolare ”

15.39. Rubio: ”Fiecare din camioanele incendiate de Maduro conținea 20 de tone de alimente și medicamente. Aceasta este o crimă odioasă și dacă legea internațională mai înseamnă ceva, Maduro va avea de plătit pentru ea”

16.59.  Ivan Duque : ”Chile, Paraguay, SUA și lulte alte state au contribuit la aducerea de ajutoare umanitate. Columbia, la fel ca ele au vrut binele poporului și au primit în schimb doar violență din partea lui Maduro”.

17.50. Tot el: ”Dacă va fi nevoie vom lua și alte măsuri și vom continua să apărăm cetățenii Columbiei”

18.34. Mike  Pompeo: ”SUA condamnă atacurile împotriva civililor comise de teroriștii lui Maduro. Aceste atacuri au cauzat deja morți și răniți. Transmitem condoleanțe ți deplina noastră solidaritate familiilor victimelor. Suntem alături de ei în setea lor de dreptate. Denunțăm refuzul lui Maduro de a permite accesul în țară al asistenței umanitare. Ce fel de tiran psihopat este acela oprește hrana ca să ajungă la cei care mor de foame? Imaginea camioanelor care ard este groaznică. SUA va acționa împotriva celor care se opun restaurării democrației în țară. Poporul este disperat iar noi suntem solidari cu lupta lui pentru libertate ”

20.00. Conferință de presă la Cucuta, Columbia. Guaido cere ”comunității internaționale să rămână cu toate opțiunile pe masă ” și că luni se va întâlni cu Mike Pence și cu Grupul de la Lima.

20.20. Carlos Holmes Trujillo: ”Violența cu care uzurpatorul Maduro a prevenit intrarea ajutoarelor umanitare pentru frații noștri din Venezuela este comparabilă cu avalanșa cauzată de lipsa de libertate și democrație care a dus la cărerea Zidului Berlinului”

20.33. Juan Guaido: ”Evenimentele de azi m-au determinat să iau o decizie: să propun comunității internaționale să păstreze toate opțiunile pe masă pentru a realiza libertatea acestei țări care luptă și va continua să lupte. S-a născut Speranța și ea nu va muri în Venezuela”

20.43. Marco Rubio senator SUA: ”După discuțiile cu lideri regionali este clar că acum avem la dispoziție și alte opțiuni la vcare nu ne-am fi gândit acum 24 de ore”

20.48. Ivan Duque, președinte Columbia: ”Azi am văzut că represiunea ne-a oprit să dăm ajutoarele umanitare. Aceasta trebuie să fie ocazia ca întreaga comunitate internațională să se unească și să îi spună dictatorului: Ajunge! Și să îi mai spună că a venit sfârșitul tiraniei”

21.43. Tot el: ”Luni se va întîlni Grupul de la Lima și va discuta evenimentele de azi care au oripilat omenirea prin barbaria și violența lor. Vom dezbate cum se va face asediul diplomatic împotriva dictaturii din Venezuela”

Duminică 24 februarie 2019

07.22.  Gustavo Petro : ”Camionul a fost incendiat cu benzină de contrabandă de bande din Columbia. Cum ar fi putut fi incendiat de Venezuela dacă era pe teritoriul nostru și apărat de zeci de activiști de ai lui Guaido?”

08.06. Julio Borges: ”Mâine ne întîlnim la Bogota cu grupul de la Lima. Împreună cu președintele Juan Guaido vom cere folosirea forței împotriva dictaturii lui Nicolas Maduro”

09.28. Marco Rubio: ”Toată presa internațională are titluri devastatoare pentru #MaduroCrimeFamily (Familia de criminali Maduro ) . Izolarea lui va crește, căile folosite pentru evitare asancțiunilor se vor închide și va crește voința internațională de a sprijini acțiuni puternice multilaterale pentru a-l dizloca de la putere”

10.05. Tot Rubio pune pe twitter fotografii cu Noriega

11.43. Idem cu Gaddafi

12.04. Gustavo Petro: ”Dovezile arată că focul a fost pus de oamenii lui Guaido, poate neintenționat, aruncând cu cocteiluri Molotov făcute cu benzină de contrabandă în poliția din Venezuela, cocteiluri  preparate chiar în corturile lor de la punctul de frontieră. Presa ar trebui să scrie despre asta”

15.21. Tot el: ”De când am început să scriu despre concert, despre așa zisele ajutoare, despre descoperirea adevărului în legătură cu incendierea camionului mi-a fost clar că strategia lui Duque și Trump este o invazie violentă. Dar noi nu putem fi spectatori, trebuie să facem ceva pentru pace ”

  1. 24. Mike Pence, : ”În avion spre Bogota, Columbia, mîine mă voi adresa Grupului de la Lima ridicând glasul pentru solidaritate cu ei spre libertate și contra lui Maduro. Întîlnire cu președintele Columbiei Duque și cu singurul președinte legitim al Venezuelei, Guaido. Este momentul unei Venezuele libere și democratice”

18.14.  Gustavo Petro: ”Vulturii războiului dunt de fapt doi: Trump și Duque. Spania, Chile și armata Braziliei nu au chef de război; văd că abandonează ideea invaziei. Doar în Columbia presa cheamă la razboi. E vremea să ne mobilizăm să apărăm pacea în și afara Columbiei”

****************************

Asta e. Așa că e tare?

Articol scris de Gheorghiță Zbăganu

Gheorghiță Zbăganu

Gheorghiță Zbăganu este doctor în matematică, profesor universitar, membru în Biroul Executiv al Partidului Socialist Român.

Vizualizari: 3705 ,

Un răspuns la Scandalul ”ajutoarelor umanitare pentru Venezuela”. Cum se folosește coloana a cincea pentru a mistifica realitatea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *