Articole recente

Pe faimoșii eroi, Stan și Bran, din filmele engleze, care ridiculizau tembelismul și prostia unor confrați de-ai noștri nu cred că mai este necesar să îi prezint eu. Mă tem să fac acest lucru și pentru fapul că nu am competența profesională să analizez și să caracterizez corect actul artistic săvârșit de cei doi. Tot ce pot să spun este că lecțiile pe care ei le-au oferit oamenilor, în fiecare film de-al lor, rămân, din păcate, dureros de actuale. O variantă mioritică a celebrului cuplu oferă astăzi, zi de zi, „spectacole” pe scena numită România. În loc de Stan și Bran am să-i numesc pe contemporanii autohtoni golanul (reprezentându-l pe sfrijitul Stan) și nătărăul (reprezentându-l pe bucălatul Bran).

Aduși în mari demnități publice de cei de teapa lor, spre durerea noastră a celor mulți care i-am dorit ca pe „sarea în ochi”, cum spune românul înțelept, golanul și nătărăul se spetesc în cofruntări de mahala, conform „acordului de coabitare”, impus lor de stăpânii occidentali, uitând că actuala Românie „lacustră” are nevoie de cu totul alte inițiative. Am în vedere că România este într-un picaj fără precedent la toate capitolele, în ciuda minciunilor cu privire la „creșterea” economică pe care o clamează oligofrenii responsabili cu managementul economiei românești, și că suntem penibili, ca stat vorbesc, în tot ceea ce fac administratorii (puteți zice guvernanții) României.

Pe golan și nătărău nu trebuie să fac mari și ireverențioase eforturi lingvistice pentru a-i prezenta deoarece zi de zi, la diverse televiziuni, ei apar, au acest avantaj electoral oferit de legile pe care și le-au croit, și se caracterizează ca fiind: proști, hoți, impostori, plagiatori, inculți, falsificatori de documente importante pentru țară, incompetenți, mincinoși etc. Pe fiecare în parte, însă, am să-i taxez și eu cu pixul meu știrb dar neîdurător cu cei care îmi insultă, zi de zi, calitatea mea de cetățean român.

Am să încep cu nătărăul care, întocmai ca bucălatul Bran, se mișcă „grațios” cu barca pneumatică, trasă de servitorii din „servicii”, pe bălțile create ad-hoc, de Dumnezeu, pe harta ROMÂNIEI. El nu scapă prilejul să se prezinte „modest” pe sine, strâgându-și inocent mâinile și abuzând de afirmația că „așa i se pare civilizat să procedeze într-un Stat de Drept cum este România…”, ca pe omul providențial pentru țară, care s-a spetit înnobilând-o prin tot ceea ce face.

Nătărău obraznic, te-aș întreba cât de civilizat este comportamentul tău și al celor din „barcă cu tine” când folosiți televiziunile naționale, pe care le „sponsorizăm” cu toții, numai pentru campania voastră electorală interzicându-le practic accesul celor ca mine care sunt, chipurile, în competiție cu voi ? Ați avut grijă să formulați un sistem de legi „democratice” care să vă ofere aura de legitimitate în toate ororile pe care le comiteți împotriva poporului român, asigurându-vă o perenitate pe cât de toxică pe atât de diabolică. Ai mai afirmat, nătărăule, că la alegerile trecute tu și ai tăi ați fost votați de 70% dintre români, oameni care vă apreciază. Am să-ți amintesc că v-au votat foarte mulți din cei 70% nu pentru că vă apreciază ci pentru că ai promis, mincinosule!, că o să-l debarci pe golanul de la Cotroceni și, conform zicalei „te faci frate cu dracul până treci puntea”, mulți au căzut, ca și mine de altfel, în capcana manipulărilor tale. Să nu uiți însă că, oricât de plimbat ai fi tu cu barca minciunii, o să vină și timpul socotelilor corecte, al scadenței adică.

În ceea ce-l privește pe golanul care, asemenea sfrijitului Stan, își scarpină chelia și emite judecăți tâmpite, „de valoare”, fericindu-ne, seară de seară, cu „sfaturile” sale, aș afirma că șmecheria din care și-a făcut platoșă nu face decât să-i contureze și mai bine caricatura politică. Acest „strâbă-lemne”din docurile Constanței ne „luminează” că în Ukraina, de exemplu, prorușii care au ocupat instituțiile publice au procedat ilegal și ilegitim în timp ce prooccidentalii maidanezi care au făcut același lucru au săvârșit un act revoluționar măreț. După căpățâna aceluiași „gânditor”, puterea instaurată de maidanezii prooccidentali este perfect legitimă. A uitat pocitania politică faptul că referendumul sau votul popular reprezintă mecanismul de legitimare și că în afara lor orice lovitură de stat rămâne numai o lovitură de forță, oricât ar fi ea de recunoscută de „temiricine” de „temiriunde”. Dar cum să accepte el importanța referendumului când tocmai l-a sfidat pe cel care l-a infirmat zdrobitor ca președinte al României.

Și, uite așa, țara se scufundă în timp ce matelotul Stan și „Doctorul” Bran se „rup” în gaguri politico-mioritice îngrijindu-se, totuși, să mai salveze din epavă câte ceva ce le-ar mai putea mângâia bătrânețile.

Articol scris de dr. Dumitru Stanciu

dr. Dumitru Stanciu

Profesor universitar, Universitatea Politehnică București. Reprezentant al Partidului Alternativa Socialistă și membru al Biroului Executiv în Partidul Stânga Europeană. Preşedintele fondator al Asociaţiei de Prietenie România-Cuba.

Vizualizari: 859 ,

Comentariile sunt suspendate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *