Articole recente

Untitled-3-1

 

An de an Universitatea de vară de la Băile Tușnad este un prilej considerat potrivit pentru ca diverși oameni politici de la Budapesta în conivență cu liderii UDMR nu doar să se bucure de o excursie recreativă pe frumoasele plaiuri transilvănene, dar să și facă declarații mai de fiecare dată în spiritul gândirii și practicii politice de tip revizionist, ba, chiar, și revanșard.

„Eroul” de anul acesta este Nemeth Zsolt, președintele Comisiei de politică externă a Parlamentului Ungariei, care și-a adus din nou aminte de tratatul de pace cu Ungaria din 4 iunie 1920 semnat în Saloanele Palatului de la Trianon. Un tratat prin care Ungaria a fost silită să accepte starea de pace după un război devastator în special pentru popoarele continentului european. Un război provocat nemijlocit și de conducătorii Ungariei alături de împăratul Franz Joseph al Austriei care era și rege al Ungariei atacând Serbia după atentatul de la Sarajevo din iulie 1914. Și tot Ungaria domnului Nemeth Zsolt a întreținut o furibundă campanie de revizuire a Tratatelor de la Versailles din 1919-1920 de-a lungul perioadei interbelice alături de Germania, de Germania nazistă, mai ales, și de Italia fascistă pentru ca, începând cu 1 septembrie 1939, să ia parte directă la delanșarea celui de-al doilea război mondial iar, la un moment dat, cu ajutorul lui Hitler și Mussolini, să rupă din trupul României peste 43.000 km² și să fie anexați de Ungaria horthystă. Mersul obiectiv al istoriei a făcut ca Transilvania, în întregul ei, să revină, prin jertfele a peste 170.000 de morți din rândurile Armatei române, în granițele firești ale României și să fie, pentru a doua oară, recunoscut acest fapt istoric de către Conferința de pace de la Paris din 1946-1947.

Azi, după aproape 100 de ani de la Tratatul de pace semnat la Trianon și 70 de ani de la tratatele de pace cu care s-a încheiat a doua mare conflagrație militară  a secolului trecut, revizionistul maghiar Nemeth Zsolt vine să amenințe că dacă nu se „rezolvă” problema Trianonului (???) există riscul… major să nu se mai realizeze… proiectul Uniunii Europene. De ce ar fi Trianonul văzut de maghiari un ciot atât de mare de care să se împiedice Uniunea Europeană? La această întrebare politicianul diplomat de la Budapesta nu ne oferă vreun răspuns preferând doar să mai arunce o piatră în balta politicienilor noștri de la București. Politicieni care nici n-au catadicsit să-i dea vreo replică revizionistului maghiar. Nici n-ar fi avut cum s-o facă după ce în Parlament  a fost votată Legea privind Codul admministrativ al României prin care limba maghiară este recunoscută, practic, ca a doua limbă oficială. Duminică în Piața Consituției din București va fi un miting de protest, urmat de un marș până la Palatul Cotroceni, pentru apărarea limbii române.

Vom fi și noi, socialiștii, acolo alături de inițiatorii acestei acțiuni așezate sub semnul gândurilor eminesciene: „Nu noi suntem stăpânii limbii, ci limba e stăpâna noastră”.

Articol scris de conf. univ. dr. Marin Badea

Vizualizari: 1859 ,

Comentariile sunt suspendate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *