Baricade la Kiev. (sursa: Telegraph.co.uk)

Baricade la Kiev. (sursa: Telegraph.co.uk)

Acest apel ne-a parvenit abia în ultimele zile, dar el a fost scris în ultimele zile din luna ianuarie. Din păcate evenimentele din ultima săptămâna au confirmat analiza făcută mai jos de conducerea Partidului Comunist Ucrainian și previziunile sumbre care rezultau de aici. Trebuie menționat că în sistemul de putere de la Kiev Partidul Comunist nu este aliat nici cu guvernul, nici cu opoziția.

Apel al Partidului Comunist Ucrainean către mişcarea comunistă, muncitorească şi de stînga internaţională

Dragi tovarăşi,

Ucraina a intrat pe lista țărilor care au devenit victimele unei “revoluţii color”. Transmisiunile cu masacre șocante, acte de vandalism, răzmerițe și ocuparea clădirilor guvernamentale ucrainiene au făcut înconjurul mass-mediei mondiale.

Numeroase ciocniri au dus la rănirea a sute de protestatari și polițiști precum și la decesul a multor demonstranți. S-au înregistrat răpiri și violențe fizice din partea participanților radicali la proteste.

Evenimentele recente au distrus mitul potrivit căruia la Kiev e o luptă împotriva „unui regim criminal” dusă de „cetățeni pașnici cu vederi europene”.

În realitate aceste întâmplări sunt rezultatul luptelor tribale pentru putere din interiorul Ucrainei, care au în vedere în mod special postul de Președinte. Evenimentele curente sunt o lovitură de stat. Acest lucru e confirmat de evenimentele recente ale „opoziției” care deja crează instituții paralele ale puterii, și pretinzând că acționează „în numele oamenilor” pun la punct acțiuni anti-constituționale care alimentează mai departe conflictul ucrainean, ceea ce obligă autoritățile să ia măsuri și mai radicale.

O chestiune aparte care merită atenția dvs. este creșterea activității forțelor politice de sorginte neonazistă și ultra-naționalistă care susțin violențele, provocând ciocniri și confruntări de stradă. Aceste organizații includ în special „Spilna Sprava” („Cauza comună”), „Trizub” („Trident”), „UNA-UNSO”, „Sector Dreapta”, „Svoboda” („Partidul Libertății”) etc. „Svoboda” ocupă un rol special în escaladarea conflictului întrucât este un partid parlamentar și în câteva regiuni vestice chiar deține puterea, având astfel o oportunitatea reală de a continua politica subversivă împotriva ordinii constituționale.

Toate aceste organizații sunt unite ideologic și urmează exemplul politicienilor care i-au sprijinit pe naziști – Bandera și Șukevici, folosind lozinci identice cu cele folosite de aceștia. De pildă, o lozincă foarte populară și des folosită astăzi este „Glorie Ucrainei, glorie eroilor!” Aceasta era strigată în timpul celui de-al doilea război mondial de colaboraționiștii naziști în timpul masacrelor împotriva cetățenilor polonezi și ucrainieni din vestul Ucrainei.

Partidul Comunist Ucrainian a adus la cunoștința mișcării comuniste, muncitorești și de stânga internaționale numeroasele acte de vandalism care au avut drept rezultat distrugerea statuii lui Lenin și a altor monumente din timpul perioadei sovietice, dar acum actele de vandalism se întreaptă chiar împotriva monumentelor dedicate eroilor luptei anti-fasciste.

În același timp devine evidentă adâncirea Ucrainei într-o și mai mare escaladare a violenței. Întrucât opoziția beneficiază de informații și suport politic din partea puterilor vestice ca și din partea unor politicieni occidentali, devine acum clar cine alimentează conflictul din interiorul Ucrainei.

În tot acest timp Departamentul de Stat al SUA se cere constant autorităților să negocieze cu opoziția, să retragă poliția de pe străzi și să permită opoziției să preia puterea, precum și să retragă cele mai recente legi „nedemocratice și dictatoriale” adoptate de Parlament.

Totuși, trebuie știut că legile acestea sunt complet adaptate normelor occidentale de drept, reprezentând de fapt traducerea identică a unor legi similare din UE sau SUA. De exemplu, conform noii legislații, ONG-urile ucrainiene finanțate din exterior (și care au avut un rol major în declanșarea conflictului) sunt obligate să se înregistreze ca agenți străini. În SUA o lege similară există din anii 30. Parlamentul de la Kiev doar s-a inspirat din experiența americană.

Normele acceptate de drept la nivel internațional, inclusiv în Uniunea Europeană, interzic protestatarilor pașnici să-și ascundă chipurile. Astfel, Germania pedepsește folosirea de măști sau de scuturi în timpul demonstrațiilor. În Franța protestatarii care nu acceptă regula sunt pasibili de 3 ani de închisoare și o amendă de 45.000 de euro. O asemenea dispoziție legală există în SUA, Canada și multe alte țări. Încălcarea regulilor referitoare la protestele pașnice se pedepsește în Marea Britanie cu amendă de 5000 de lire sterline și în SUA cu 10 ani de pușcărie. În SUA lovirea sau agresarea unui ofițer de poliție se poate pedepsi cu 3 până la 10 ani de închisoare. În Franța ocuparea părții carosabile în timpul unei demonstrații este interzisă cu desăvârșire.

Nu înțelegem de ce politicienii occidentali se indignează și își exprimă dezaprobarea față de situația din Ucraina și față de „înăsprirea” legislaței, dar nu vor să amintească lucrurile de mai sus.

Ținând cont de aceste lucruri, Partidul Comunist din Ucraina consideră că responsabilitatea pentru escaladarea violenței revine în principal conducerii Ucrainei, ale cărei acțiuni au obligat cetățenii să se alăture protestelor de masă, precum și liderilor așa-zisei „opoziții”, adică organizațiile ultra-naționaliste și politicienii de influență străină care i-au îndemnat pe oameni să treacă la „radicalizarea protestelor” și „la lupta până la sfârșit”.

Suntem în continuare convinși de necesitatea inițiativei mai vechi a Partidului Comunist vizând organizarea unui referendum în Ucraina, ceea ce ar fi eliminat complet baza de susținere pentru răscoala populară și le-ar fi permis cetățenilor să ia în mâini cursul evenimentelor.

Partidul Comunist se pronunță pentru încetarea imediată a utilizării forței, pentru asigurarea ne-interferenței puterilor străine în afacerile interne ale Ucrainei precum și în negocierile dintre putere și opoziție. În plus, toate încercările de a crea structuri paralele de autoritate nu fac decât să întărească puterea opoziției și să împingă evenimentele spre un război civil. O parte a populației va sprijini guvernul, cealaltă – așa-zisa „opoziție”, ceea ce va duce inevitabil la ruperea Ucrainei.

În aceste circumstanțe Partidul Comunist din Ucraina propune următoarele măsuri concrete pentru rezolvarea situației:

– Inițierea unui referendum în vederea definirii politicii economice privind integrarea Ucrainei.
– Reformarea sistemului politic prin renunțarea la republica prezidențială și transformarea Ucrainei într-o republică parlamentară și prin extinderea semnificativă a drepturilor comunităților teritoriale.
– Adoptarea unei noi legi electorale și reîntoarcerea la sistemul de vot proporțional pe liste.
– Pentru a depăși haosul administrativ și pentru a asigura controlul strict asupra guvernului și a politicienilor trebuie înființat un organism civil independent – „Controlul național” – cu puteri depline.
– Reformă judiciară în vederea alegerii (nu numirii) judecătorilor.

Ne folosim de această ocazie pentru a vă ajuta să contribuiți la reconcilierea societății ucrainiene cu orice mijloc aflat la îndemâna dvs., precum și să ne ajutați să transmitem în exterior imaginea reală a situației politice de la Kiev.

Vă rugăm să condamnați acțiunile extremiste, propaganda fascistă, naționalistă și neonazistă, precum și amestecul puterilor străine în afacerile interne ale Ucrainei.

Petru Simonenko
Prim-secretar al Partidului Comunist din Ucraina

29 ianuarie 2014

Articol scris de Redactia

Vizualizari: 1212 ,

Un răspuns la Primim la redacție: apelul Partidului Comunist din Ucraina!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Valea Jiului în agonie

    În volumul lui David Kideckel România postsocialistă. Munca, trupul și cultura clasei muncitoare, tradus în […]