• lun. mai 27th, 2024

SOCIALISTUL.RO

Schimbarea e tot mai aproape!

Poziția Alianței politice ”ROMÂNIA SOCIALISTĂ” față de situația actuală din Palestina

ByRedactia

oct. 18, 2023

Ca urmare a atrocităților din Gaza, începute pe 7 octombrie 2023 și ajunse la paroxism pe 17 octombrie 2023 prin uciderea a peste 500 de bolnavi, medici, refugiați, într-un spital din Gaza  alianța ”România Socialistă” se alătură majorității mișcărilor comuniste, socialiste, muncitorești și progresiste din lume – inclusiv Partidului Comunist din Israel și mișcării Hadash din Israel – în condamnarea regimului de apartheid al guvernului Netanyahu, vinovatul principal pentru această catastrofă umanitară.

                După ce poporului Palestinian i s-au răpit teritoriile și a fost închis în ghetto-ul Gaza, adevărată închisoare în aer liber pentru peste două milioane de oameni, după ce în Cis-Iordania (denumită de sioniști Samaria și Iudeea) populația a fost bantustanizată cu ajutorul a sute de mii de coloniști evrei, după ce ocupanții au reușit și dezbinarea populației  Palestinei între Hamas (Gaza )și Organizația Pentru Eliberarea Palestinei (Cisiordania) era clar că situația din teritorii este explozivă. Ultimele provocări ale coloniștilor (pogromul din Huwara) și ale fanaticilor religioși (la moscheea Al Aqsa) au fost ocazia dezlănțuirii revoltei disperate din Gaza.

                Regretăm atrocitățile reciproce la care s-a ajuns. Totuși nu punem semnul egal între oprimat și opresor. Poporul Palestinian este cel oprimat iar regimul de apartheid al lui Netanyahu este opresorul. Salutăm poziția curajoasă a Partidului Comunist din Israel și a segmentelor progresiste din societatea israeliană.

                Singura soluție este ca Israelul să respecte rezoluțiile ONU, să oprească colonizarea ilegală și să accepte existența a două state, în granițele de dinainte de iunie 1967.

                Nu există soluție militară la problema Palestinei, ci numai politică.

18 10 2023

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.