Pe 26 Martie, Socialiștii romani au participat la întâlnirea online de pregâtire a „Congresului Bicentenar al Popoarelor Lumii„ care va avea loc în Iunie la Caracas.

Delegația a fost formată din membri ai Partidul Socialist Roman și ai DIEM25 Romania.

La eveniment au participat peste 1200 de delegați din 164 de țări reprezentând mișcări sociale, feministe, muncitorești, pentru democrație și activism civic. Au fost din întreaga lume – Africa, America de Nord, America de Sud, Europa, Asia.

Discuțiile au fost moderate chiar de către Președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, care a deschis întâlnirea amintind de Bătălia de la Carabobo, de acum 200 de ani, când Simon Bolivar a învins decisiv Imperiul Spaniol încheind 11 ani de război pentru eliberarea Venezuelei, eveniment care a marcat și începutul luptei de eliberare pentru restul Americii Latine, punând astfel capăt celor 300 de ani de ocupație și colonialism spaniol în America Latina.

Nicolas Maduro a amintit și aniversarea a 27 de ani de la eliberarea lui Hugo Chavez din închisoare și începutul luptei sale politice care va conduce la alegerea sa ca Președinte al Venezuelei, patru ani mai târziu, și va însemna și începutul Mișcării Bolivariene de emancipare socială a Americii Latine. Lozinca participanților a fost :  „Viitorul omenirii este în mâinile popoarelor! Secolul 21 va fi secolul popoarelor!”

Au mai luat cuvântul activiști de pe întreg globul, printre care Monica Valente, reprezentând Forumul de la Sao Paulo, Sheri Dickerson, director executiv al mișcării BLM ( Black Lives Matter), filosoful Fernando Buen Abad, scriitorul Atilio Boron, activistul de stânga Jose Luis Rivera Jacome si altii.

De-a lungul discuției s-a subliniat că democrația burgheză  nu va reprezenta niciodată interesele și lupta oamenilor obișnuiți. Numai o Democrație Populară  poate să reprezinte și să lupte pentru interesele celor neprivilegiați. Colegii de stânga din Spania au declarat si ca Uniunea Europeana este o instituție a colonialismului și imperialismului, împotriva cetățenilor obișnuiți ai Europei și nu trebuie sa uitam implicarea oficialilor UE în sprijinirea loviturii de stat din Bolivia și a sancțiunilor criminale împotriva Venezuelei si Cubei. In finalul discuției s-a reafirmat necesitatea solidarizării tuturor forțelor democratice populare – „pentru a învăța cum să duci lupta pentru socialismul secolului 21, să atragi masele și să o și câștigi” (Fernando Buen Abad)

Congresul Bicentenar al Popoarelor Lumii va avea loc in Venezuela, in perioada 21-24 Iunie, reunind peste 40 de organizații și mișcări sociale populare si va servi ca bază pentru lupta pentru „libertate, unitate și solidaritate a cetățenilor Lumii„ – a subliniat Nicolas Maduro.

Florin Platon & Cerasela Nitu

 

 

Articol scris de Redactia

Vizualizari: 3116 ,

Comentariile sunt suspendate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *