Untitled-3-1De o lungă perioadă de timp dar mai ales din urmă cu mai bine de un an și jumătate spațiul public a fost pur și simplu inundat și, prin aceasta, acaparat de justiție ca funcționalitate; de justiție ca organizare; de justiție din perspectiva legislației pe care trebuie, instituțional, s-o aplice instanțele de judecată. A luat, astfel, naștere o veritabilă viespariță în jurul multiplelor probleme ce s-au creat în jurul justiției între care, din punctul nostru de vedere, al socialiștilor, (nu al social-democraților), cea mai gravă problemă o constituie, pe de o parte, imixtiunea politicului în justiție dar și a Justiției în politică, reprezentanți ai fiecăreia dintre părți, clamând cu o imensă doză de ipocrizie că trebuie respectat principiul independenței Justiției.

         O a doua problemă deosebit de gravă a constituit-o și continuă s-o constituie apariția și derularea, pe de o parte, a unui intens proces de autonomizare instituțională a unor segmente din sistemul judiciar (cazul emblematic din acest punct de vedere este cel al DNA) și, pe de altă parte, existența unor stări conflictuale, poate doar intens personalizate, între procurori și judecători, în timp ce Ministerul Justiției a dat impresia, până la actualul titular, dl Tudorel Toader, că ar fi doar un element de suprastructură în poziția de suspendat. O dovadă concretă ce o putem invoca a fost lipsa oricărui control managerial timp de mai bine de 10 ani la DNA sau Parchetul General.

         În al treilea rând, multe dintre disfuncționalitățile sistemului judiciar, cu partea de vinovăție a politicului ce ar trebui și aceasta să fie cuantificată, au fost și continuă să fie generate de sistemul legislativ greoi, incoerent, cu multiple partipriuri de „clasă” (cine are bani multi, deci un om bogat, poate trece neatins prin furcile caudine le justiției, cine este sărac, amărât, primește pedepse cu supramăsură).

         În sfârșit, dar nu în ultimul rând, acuzăm și noi, socialiștii, interferența ce s-a creat între instituții ale Justiției, de la DNA la Înalta Curte de Casație și Justiție și servicii secrete ale țării și, care, împreună, s-au făcut vinovate de numeroase abuzuri în raport cu drepturile și libertățile cetățenilor, de alterarea gravă a democrației cu contribuția efectivă pe care și-au adus-o liderii politici atât ai Puterii, cât și ai opoziției. Interesele personale ale multora dintre aceștia s-au dovedit și se dovedesc mai puternice decât cele generale ale națiunii române și pe care caută să și le împlinească folosindu-se de legislație și Justiție. Aceasta este esența relației dintre justiție și politică.

Articol scris de conf. univ. dr. Marin Badea

Vizualizari: 1363 ,

Comentariile sunt suspendate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *