• lun. feb. 26th, 2024

SOCIALISTUL.RO

Schimbarea e tot mai aproape!

Partidul Stânga Europeană acuză Israelul de genocid

ByGheorghiță Zbăganu

ian. 25, 2024

Partidul ”Stînga Europeană” are o poziție similară cu cea a Partidului Socialist Român și a alianței politice ”România Socialistă” față de situația din Palestina. Și noi susținem demersul Africii de Sud de condamnare a Israelului pentru genocidul din Gaza. Deja sunt peste 26000 de morți civili din care aproape 11000 de copii. 

            Noi adăugăm la punctul pricind eliberarea ostaticilor pe lîngă ”deținuți de Hamas” și ”sau deținuți de Israel”.

            De asemenea ne exprimăm solidaritatea cu deputatul israelian  Ofer Cassif din alianța de stînga Hadash care este amenințat cu excluderea din Knesset după ce a semnat o petiție în care sprijină procesul deschis de Africa de Sud împotriva Israelului la Curtea Internațională de Justiție.

            Iată poziția Partidului Stînga Europeană  (https://www.european-left.org/news/declaration-on-the-situation-in-gaza/)

Susținem procesul Africii de Sud împotriva Israelului în fața Curții Internaționale de Justiție de la Haga pentru genocid, a declarat președintele Partidului Stângii Europene, Walter Baier. Locuitorii Fâșiei Gaza au fost supuși unui bombardament devastator de către armata israeliană și lipsiți de mijloacele lor de bază de supraviețuire, astfel de alimente și apă potabilă, timp de mai bine de trei luni. „Cele peste 23.000 de morți, inclusiv 10.000 de copii, strămutarea a 1,9 milioane de oameni, distrugerea infrastructurii și zeci de mii de case din Gaza – acestea sunt indicii serioase că conducerea israeliană este într-adevăr vinovată de genocid”.

            Indiferent de ancheta instanței, cerem încetarea atacurilor israeliene din Gaza, facilitarea ajutorului umanitar și eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas. Partidul Stângii Europene sprijină, de asemenea, ancheta internațională privind crimele comise de Hamas la 7 octombrie, în special cazurile documentate de violență sexuală împotriva femeilor israeliene.

            Pacea în Orientul Mijlociu nu poate fi atinsă printr-o escaladare suplimentară a violenței, ci doar printr-o soluție bazată pe dreptul ambelor popoare, poporul israelian și cel palestinian, de a exista și de a avea propriul stat. Prin urmare, Partidul Stânga Europeană subliniază încă o dată necesitatea creării unui stat palestinian independent și viabil, în conformitate cu rezoluțiile ONU, care să coexiste cu Israelul.

            Și poziția Partidului Comunist din Israel în legătură cu Offer Cassif : https://maki.org.il/en/?p=31544

Gheorghiță Zbăganu

Gheorghiță Zbăganu este doctor în matematică, profesor universitar, membru în Biroul Executiv al Partidului Socialist Român.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.