Manifest de 8 martie

Manifest de 8 martie al Partidului Stânga Europeană

Criza financiară mondială periclitează drepturile sociale pe care femeile europene le-au câștigat în ultimii 200 de ani. Guvernul conservator spaniol a adoptat recent o lege anti-avort care, în esență, îngrădește dreptul femeilor sărace de a dispune liber de corpul lor. Spania se confruntă în acest moment cu grave probleme economice, șomajul atingând de ani buni pragul de 20%, o mare parte a șomerilor provenind, evident, din rândul femeilor, mai ales a celor tinere. Legea aceasta autoritară, care nu a fost condamnată de actuala conducere conservatoare a Uniunii Europene, arată cam în ce fel ar putea arăta Europa dacă alegerile din 25 mai vor fi câștigate tot de familia politică a EPP – popularii europeni. În acest context Partidul Stânga Europeană a lansat cu prilejul zilei de 8 Martie, care este mai întâi de toate o zi a emancipării femeilor, următorul manifest pe care îl reproducem în traducerea doamnei Lucia Stanciu.

Manifestul Partidului Stânga Europeană
Împotriva atacurilor privind drepturile și libertățile femeilor – 8 martie 2014

Ne confruntăm în prezent cu un atac puternic împotriva drepturilor femeilor din toată Europa, un atac care crește în ritm diferit în toate țările noastre. Puterile financiară și politică ne ameninţă drepturile, libertățile și autonomia individuală. Accesul femeilor  la bunurile și serviciile de bază este limitat din ce în ce mai mult, împiedicându-se astfel atingerea unei egalități între oameni. Rezultatul este o și mai mare inegalitate și o lipsă tot mai mare de democrație în Europa.

Luând ca pretext criza economică, sistemul patriarhal se întărește și se manifestă în aspectele sale cele mai reacționare. Aceasta este o amenințare pentru păstrarea drepturilor deja câștigate de femei, cu atât de multe greutăți și lupte.

Tăierile în bugetul serviciilor publice – în ceea ce priveşte asistența din sănătate, educație, servicii sociale, politicile de egalitate (programe pentru a pune capăt violenței bărbaţilor …) -, precum și politicile orientate către dereglementarea pieței forței de muncă, au, toate, un impact dur asupra femeilor. Aceste măsuri duc la insecuritate economică, socială și de viață. Dar femeile nu sunt gata să accepte locurile de muncă ieftine sau să revină la un rol de supunere „tradițional”, nici să-și asume numai responsabilitățile muncii casnice și de îngrijire.

În aceeași ordine de idei, femeile nu vor permite statelor și instituțiilor religioase să pună sub semnul întrebării drepturile lor sexuale și reproductive, libera lor alegere. Nu putem tolera ca o legislație nedreaptă și reacționară, precum cea din Spania cu privire la avorturi, impusă de un guvern de dreapta, să fie implementată în toată Europa. Orice încercare de a împiedica accesul egal al femeilor la educație sexuală, la contracepție, la servicii de sănătate pentru toate femeile, indiferent dacă vor să-și continue sarcina sau nu, înseamnă un atac împotriva celor mai elementare drepturi ale omului. Forțarea femeilor să devină mame este tot o formă de violenţă.

Partidul Stânga Europeană, în calitatea sa de forță de stânga și feministă, membrii săi – bărbați sau femei -, vor lupta împotriva oricăror politici reacționare menite să cauzeze creșterea inegalității de gen și vor apăra toate drepturile și libertățile femeilor de a-și decide propria lor viață, în Europa și în întreaga lume.

Notă: în România Partidul Stânga Europeană este reprezentat de Partidul Alternativa Socialistă – PAS.

Articol scris de Redactia

Vizualizari: 930 ,

Comentariile sunt suspendate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *