În cadrul acțiunilor pregătitoare apropiatei campanii electorale, joi, 10 aprilie 2014, a avut loc la Bruxelles o conferință, organizată de Partidul Stanga Europeană (PSE) și Fundația Transform! Europa, dedicată problemei datoriilor, la care au participat reprezentanți ai partidelor Stângii Europene, ai unor organizații sindicale, specialiști în politică economică, economie politică și finanțe. La lucrări au participat Pierre Laurent, președintele PSE și Alexis Tsipras, președintele stângii radicale din Grecia, SYRIZA, candidatul PSE la președinția Comisiei Europene.
Sub genericul “Together we can put an end to the problems of debt and austerity in Europe (Impreună putem să punem capăt problemelor datoriilor și austerității în Europa)“, au fost evaluate cauzele marilor datorii publice ale unor state ale Uniunii Europene, s-au stabilit obiectivele acțiunii politice și s-au propus direcții de acțiune în vederea soluționării problemei datoriilor și, implicit a austerității.
S-a pornit de la considerentul că politicile neoliberale promovate de Parlamentul și instituțiile europene, deopotrivă de popularii europeni și de social democrații europeni, au determinat socializarea pierderilor și privatizarea profiturilor, ceea ce a condus la agravarea diferențelor dintre statele Uniunii Europene și împărțirea lor în state centrale (statele exportatoare) și state periferice (statele importatoare) uniunii. S-a apreciat că este fals să se considere că asistăm la o criză a datoriilor și să o tratăm ca atare, ci că asistăm la o criză sistemică, la criza sistemului capitalist.
Se consideră că datoriile sunt ilegale, ilegitime, nesustenabile și odioase. Au fost impuse de Troikă (ca valoare, termene de rambursare, direcționare și condiționalități privind restructurarea și privatizarea activelor statului și serviciilor publice), nu s-a respectat dreptul intern al fiecărui stat de a decide și nici constituțiile naționale etc.
Alexis Tsipras a propus trei căi de atacare a problemei, cu accent mai mare pe viitor: relansarea cererii economice;restructurarea datoriilor – organizarea la nivel european a unei Conferințe a datoriilor pe modelul Conferinței de la Londra, din 1953, care a stabilit modalitățile de scutire a Germaniei de datoriile de război; schimbarea statutului Băncii Centrale Europene și obligarea acesteia la cumpărarea sistematică de obligațiuni ale datoriilor publice (public debt bonds) fără actualele condiționalități anti- sociale și la finanțarea întreprinderilor, în vederea reindustrializării statelor periferice; punerea Băncii Centrale Europene sub control democraticetc.; creșterea echilibrată și viabilă a fiecărei țări.
S-au făcut referiri și la actualele dezbateri între sau cu candidații la conducerea Comisiei Europene. Alexis Tsipras se situează în sondaje pe un trend crescător, fiind singurul candidat care vine cu soluții concrete. De curând a avut loc o dezbatere între candidatul Partidului Popular European – Jean-Claude Juncker – și cel al Partidului Socialist European – Martin Schultz – care a creat imaginea unei șuete între prieteni, niciunul dintre candidați nu a avut vreo propunere concretă, deci nu aveau motive de dezbatere. Este clar încă de pe acum că indiferent care dintre aceste partidele ar câștiga alegerile europarlamentare, ele se vor înțelege la fel de bine ca și până acum, iar Comisia Europeană va acționa în continuare pe modelul neoliberal antisocial.
De aceea se impune ca Partidul Stânga Europeană să se mobilizeze puternic, să formeze un grup europarlamentar puternic, care să poată reacționa eficient în cadrul europarlamentar.