• mar. mart. 25th, 2025

SOCIALISTUL.RO

Schimbarea e tot mai aproape! Cont curent ROMÂNIA SOCIALISTĂ: RO27 BRMA 1210 0251 8257 RO01

„Nu suntem nici proruși, nici proeuropeni” – interviu cu Iurie Stoicov

Am fost la Chişinău în perioada 24-28 noiembrie 2014, înaintea alegerilor care au avut loc la 30 noiembrie. Domnul Iurie Stoicov a avut amabilitatea să îmi acorde un interviu. Iurie Stoicov (născut în 1955) a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, ales în Legislatura 2005-2009 pe listele Partidului Comuniștilor. Este un mare prieten al socialiştilor români. Discuţia a început imediat după ce dînsul mi-a spus că a mai fost în România de mai multe ori şi chiar cunoaşte şi activitatea PAS.

GZ. Dumneavoastra ati fost la noi pe vremea cind eram PSM sau deja eram PAS?
IS. Am fost pe strada Olari. Oamenii sunt foarte simpatici.
GZ. Tot acolo suntem şi acuma.
IS. Noi ţinem relaţia cu dl. Rotaru, este o personalitate foarte puternică.
GZ. Da, şi dînsul vă respectă foarte mult. Pe vremea aceea dv. eraţi la Partidul Comunistilor.
IS. Nu că am fost la Partidul Comuniştilor, eu sunt fondatorul Partidului Comuniştilor. Eu cu Voronin am făcut partidul. Am fost în Comitetul Central. Dar, regret, începînd cu 2005 Partidul Comuniştilor a deviat spre un partid aşa, neoliberal. Adică a promovat o economie liberală, cu privatizări şi cu tot ce implică aceasta. Şi eu nu am plecat aşa, aiurea din partid.
GZ. Deci partidul dv. se numeşte Partidul Renaşterii. Cine este la conducere?
IS. Fostul premier Vasile Tarlev, Mişin, eu şi alţii. Noi am făcut nişte eforturi foarte mari să înregistrăm partidul.
GZ. Cîţi membri trebuie pentru a înregistra un part în Basarabia?
IS. Se cere să fie să fie acoperit cel puţin 2/3 din teritoriu şi 4000 de indivizi. Şi noi am colectat semnăturile acestea, am făcut toate procedurile de înregistrare. Şi am înregistrat partidul într-un termen record pentru Moldova. Avem structuri în toate raioanele, practic în majoritatea satelor Moldovei. Dar iată acum suntem în campanie de alegeri, o campanie foarte veselă, ca să zic aşa, se folosesc masiv banii şi partidele care au bani fac tot posibilul ca partidele sărace să nu intre în Parlament. Nu ştiu care o să fie în final rezultatele, noi în această perioadă permanent întîlnim problema finanţelor. Nu întotdeauna avem cu ce ne deplasa, uite că sunt probleme.
GZ Cît e pragul electoral aici?
IS . 6% pentru un partid, 9% pt alianţă de 2 partide, 12% pentru alianţe cu peste 3 partide.
GZ Aveţi speranţe să îl depăşiţi?
IS. Noi sperăm, ştiţi cum se spune, speranţa moare ultima… Pentru persoane independente 2%.
GZ Mai rău ca la noi.
IS Deoarece la noi în Parlament avem 101 deputaţi, logic ar fi ca pragul să fie de 1%. Iar eu nu ştiu dacă vom avea posibilitatea de a depăşi 6% pentru că legislaţia susţine furtişagul ăsta politic … Oamenii votează pentru o persoană şi apoi nimeresc alţii. Iar asta e o chestie care nu se poate rezolva acum şi aici, mă rog, poate pe viitor. Am fost la Biroul Electoral Central şi am aflat că astăzi (27 nov 2014) Curtea a interzis un partid.
GZ Da, ştiu, l-a interzis pe Usatîi. Ştiu. Care e poziţia dv? Asta e de bine sau de rău?
IS. E una foarte negativă. Avînd în vedere că aici miroase a încălcarea democraţiei elementare. Eu sunt categoric împotriva finanţării partidelor din exterior, dar de ce numai ei? Cu ce sunt mai bune partidele care au furat ani de zile şi, contrar legilor, fac pomeni electorale?
GZ Adică vă referiţi la „proeuropene”.
IS. La cele aşa zis proeuropene. Nici ele nu sunt mai bune. Pur şi simplu, acolo nimeni nu are acces să le pună la respect. De aceea eu socot că acest partid trebuia mai înainte să se dovedească că are finanţare străină, să fie un proces, cu avocat, cu tot ce trebuie şi abia apoi să se ia o decizie. Eu nu ştiu dacă sunt dovezi de ajuns. Trebuie să vedem dar vedeţi că timpul fuge. Oricum, ei nu mai au timp deja să facă nimic.
GZ. Deci a fost rău, a fost o manevră electorală necinstită. Să interzică un partid care nu le convenea lor.
IS Acest partid, după ultimele sondaje, avea acces în Parlament şi cu un procentaj bun. Eu nu sunt avocatul lor, dar miroase nu prea a bine lucrul acesta. În perspectiva aderării la UE.
GZ. Care e poziţia partidului dv în legătură cu UE?
IS. Poziţia noastră este că Moldova , datorită reformelor nechibzuite din ultimii 25 de ani de zile, avînd sărăcia care e, avînd o armată străină care, deşi nu e numeroasă se află pe teritoriul ei, are o situaţie specială. Noi suntem categoric împotriva aderării la NATO. Noi suntem pt. ca deciziile majore să fie soluţionate prin referendum. Nu în grabă, să facem cu tocmeală, cum a zis Ion Creangă, dar nu în grabă şi, mai ales, noi vrem ca asemenea decizii strategice să nu se facă fără consultarea populaţiei. Chiar şi Consiliul Europei în grabă a primit decizia aceasta. Adică trebuie să ne întoarcem la această întrebare, să revizuim şi să consultăm populaţia şi să mai primim lămuriri.
GZ Dacă înţeleg bine, spuneţi că Parlamentul nu are competenţa să decidă acceptarea condiţiilor acelea europene? În definitiv ce spun acele condiţii?
IS Parlamentul, ca instituţie reprezentativă a naţiunii, în principiu are acest drept. Dar de bun simţ este ca la asemenea decizii cruciale să fie consultată populaţia, care să ştie care sunt avantajele şi dezavantajele. Mai ales că noi încă nu am reuşit încă să studiem documentele acestea. Nici măcar deputaţii, ce să mai vorbim de populaţie. E un document foarte masiv.
GZ Şi nu se ştie ce clauze are acest document ?
IS Evident. Cînd discut cu liberalii noştri le spun: bine, fraţilor, spuneţi-mi vă rog ce reformă din ultimii 20 de ani a dat roade în Moldova?
GZ Ce reforme vrea UE să faceţi?
IS Păi tot cu ajutorul UE şi SUA am făcut reforma agriculturii şi am distrus-o complet.
GZ A făcut-o Voronin?
IS A fost făcută pînă la Voronin. Voronin a încercat să repare ce se mai putea repara. Prin anii 94-98 s-au făcut aşa reforme. Am făcut privatizări negîndite care au distrus practic toată industria noastră. Moldova era o ţară industrială, am ajuns una agrară. Nu există ţări agrare bogate. Aşa a fost şi în România. La congresul dv. al partidului din 2010 am văzut informaţiile privind industria României dinainte de 1989, ştiam că România producea un tractor la 9 minute iar acum nu mai produce nici unul.
GZ La congresul din 2010, cel cu transformarea din PAS în PCR?
IS Da. România era o ţară industrială dezvoltată. Pe vremuri am fost la uzina mecanică Ceahlău din Bacău. Acolo am văzut o industrie foarte înaintată, cu tehnologie modernă. Era o semănătoare făcută la dv. care era vîndută în tot spaţiul ex-sovietic. Mai e şi acum pe dealurile Moldovei noastre, dar nu se mai găsesc piese de schimb. Fiindcă uzina e închisă. Am fost la Buzău, la fabrica de sticlă. Am mers pe jos de mă dureau picioarele – aşa hale mari erau acolo. Acum sunt toate pustii. Şi eu cred că unii sunt în cunoştinţă de cauză care fac aşa reforme. De aceea nu vedem noi mare perspectivă în aderarea la UE fiindcă trebuie să fim ca o piaţă de desfacere pentru produsele lor, noi nu o să avem dreptul să aducem la loc industria noastră dar iată că fără industrie vom fi tot săraci. Nu ne aşteaptă nimic bun, cu atît mai mult cu cît s-a închis deja şi piaţa rusească şi perspectivele sunt foarte, foarte încurcate. Pe noi ne ademenesc guvernanţii de astăzi cu o piaţa liberă de 500 milioane, dar noi ştim că acolo populaţia o fi ea de 500 de milioane, dar acces nu o să avem deoarece piaţa este deja împărţită. E foarte complicat. Noi iarăşi ne întoarcem şi zicem că trebuie consultată populaţia şi aşa cum va decide populaţia, aşa va fi.
GZ În urma acestor alegeri, credeţi că populaţia va vota în cunoştinţă de cauză? Se poate spune că, în cazul în care vor cîştiga partidele zise proeuropene, aceasta va însemna că populaţia va da verdictul „spre UE”?
IS Da, acesta va fi un sondaj. Dar eu ma tem ca nu cumva acest sondaj să fie altceva decît ceea ce vrea poporul. Eu am fost în sate pur moldoveneşti , m-am întîlnit cu intelectuali de la sate care sunt categoric împotriva şi a guvernanţilor şi a aderării la UE. Fiindcă, vedeţi, economia e o damă care are multe capricii care nu se supun ideologiei, nu se supun politicienilor. Economia trebuie să se ducă acolo unde are interes ţara. De aceea nu suntem nici proruşi, nici proeuropeni, noi vrem să facem aşa ca să fie în interesul poporului, ca populaţia să răsufle cît de cît mai uşurată.
GZ. Am înţeles. Care e poziţia partidului dv în legătură cu Ucraina? Adică, prima întrebare este: pe 21 februarie, atunci cînd a fost alungat Ianucovici a fost o lovitură de stat sau o revoluţie? Apoi, în ceea ce priveşte Crimeea, a fost o anexare sau un referendum corect? În fine, Novorusia. Oamenii de acolo sunt terorişti sau au dreptul la independenţă? Sau au dreptul să se revolte contra unui regim semifascist?
IS Noi am fost martori la ce s-a întîmplat în Ucraina. Ar trebui să cunoaştem mai întîi istoria Ucrainei, cum s-a format acest stat . Vedem că Ucraina, în ultima sută de ani a fost o ţară formată din părţi ale altor ţări: Polonia, România, Ungaria, Slovacia, Rusia. Lugansk şi Donetsk au fost donate Ucrainei de Lenin, dupa 1919, pentru a atrage conducerea ţării.
GZ Spuneţi că nu s-a respectat structura etnică?
IS Nu spun asta. Nicăieri nu se poate respecta structura etnică. Spun că Odesa, Crimeea, Novorosia au fost parte componentă a Rusiei, nu făceau parte din teritoriul istoric ucrainian. Partea română, moldovenească e bine cunoscută. Stalin a dat teritorii moldoveneşti Ucrainei iar Hruşciov i-a adăugat Crimeea. Avînd o ţară aşa de mare, de bogată, cu ieşire la mare, multietnică, ea trebuia guvernată cu multă înţelepciune. Iată, eu am fost la Cernăuţi, Ujgorod şi am văzut că populaţia nu se simte prea bine cu naţionalismul ucrainian. Trebuia adoptată de la început o politică federalistă, fiecare regiune istorică ar fi trebuit să aibă un statut aparte. Ianucovici a fost o persoană nu numai slabă, dar şi coruptă. Asta e realitatea.
GZ. Parcă pe vremea sovietelor, Ianucovici a făcut puşcărie, a furat ceva?
IS Asta nu ştiu, poate să fie adevărat, aşa zic unii. Fapt este că a fost ales preşedintele Ucrainei şi a fost recunoscut de toate ţările. Acum, despre revoluţie. După mine orice revoluţie e o tragedie pe seama populaţiei. Nu cunosc vreo revoluţie în care să se restabilească economia mai degrabă de 10 ani. Eu am fost categoric împotriva revoluţiilor care au fost în Ucraina, şi la noi, şi peste tot. Am văzut cum bravii eroi ucrainieni dădeau foc la poliţiştii lor iar aceia nu trăgeau căci aveau ordin să nu împuşte. Eu am fost 8 ani preşedintele comisiei de securitate a Parlamentului şi am avut de a face cu organele de securitate ale statului şi vreau să vă spun că oamenii de acolo nu sunt toţi răi şi corupţi, ba din contră, majoritatea sunt cinstiţi şi bine pregătiţi, au şi ei familii, au soţii şi copii care îi aşteaptă acasă şi de atîta eu nu puteam fi de acord cu maidanii care îi omorau. Ei, aceşti oameni din organele de asigurare a ordinii îşi pun în pericol nu o dată viaţa. Bun, s-a întîmplat ce s-a întîmplat. S-a făcut încă o gafă mare : patru miniştri de externe din UE au adoptat o înţelegere cu Ianucovici. Păi dacă aţi avut înţelegerea aceasta cu el, şi aţi garantat-o atunci cum vine acţiunea voastră? Seara l-aţi asigurat pe Ianucovici de pace şi apoi aţi comandat lovitura de stat? Căci asta a fost acolo: o lovitură de stat. Dacă Ianucovici nu fugea, el ar fi fost omorît, asta era cunoscut. Probabil că asta doreau cei 4 miniştri? Şi cei care îl învinuiesc de laşitate ştiu că era deja o chestie de salvare personală. Acum, referitor la celelalte întrebări. Dacă Europa comandă regionalizarea ţărilor mari, ţinînd cont de istoria lor, dacă e normal ca un stat ca Ucraina să aibe mai multe limbi cu statut de limbă regională, ce au făcut revoluţionarii ăştia pro UE? Păi a doua zi au anulat legile privind limbile regionale! Au interzis, practic limba rusă. Fiindcă aceste două popoare, în sute de ani s-au amestecat, practic vorbesc aceeaşi limbă – chiar dacă acum se forţează să inventeze o limbă deviată mai mult de rusă.
GZ Dumneavoastră înţelegeţi limba ucrainiană?
IS Rusa foarte bine, dar ucrainiana mai puţin. Dar tot înţeleg 80%.
GZ Fiindcă aţi spus că vorbesc, practic, aceeaşi limbă.
IS Cînd ei vorbesc, eu înţeleg. Chiar 90%. Dacă le răspund, nu mai nimeresc cuvintele şi o dau pe ruseşte. Practic ei au aceeaşi limbă şi aceeaşi cultură. Ba au şi aceeaşi religie. În aceste condiţii ar fi fost logic să existe toleranţă şi respect faţă de aşa zişii rusofoni. Dar maidanii s-au comportat în mod barbar, au făcut lucruri cu care s-ar ruşina orice om sănătos. Să te duci tu să dai foc la ….
GZ Sediul Partidului Comunist a fost devastat şi incendiat în aceeaşi noapte de 21 februarie.
IS Sediul PCU, dar nu numai. Mulţi deputaţi au fost şi sunt terorizaţi, îi bagă în lăzi de gunoi, îi sperie, s-au dus la procurorul general şi l-au bătut, la şeful televiziunii – iată a fost multă lume ucisă atunci. Un autobuz venea din Crîm şi se ducea spre Kiev şi i-au dat foc. Au dat foc la autobuz şi au nimicit oamenii ceia. Sunt nişte lucruri ieşite din comun. Şi să mai punem şi cazul de la Odesa, unde au ars oamenii aceia de vii…
GZ Nu am ajuns la Odesa, suntem încă pe 21 februarie. Urmează referendumul din Crimeea. La noi se spune că nu a fost referendum adevărat, că a fost manipulat de armata rusă.
IS Cert este un sigur lucru: că 80% din populaţia Crimeei doreşte ceea ce ştim cu toţii, adică alipirea la Rusia.
GZ Sigur?
IS Sigur. Acolo poate doar tătarii să fi fost contra.
GZ Se poate spune că Rusia a anexat Crimeea? Aşa ştim noi.
IS Se spune încă o vorbă care e nelalocul ei. Cînd s-a dizolvat URSS, preşedintele Kravciuk i-a propus lui Ielţîn să discute, să vedem ce facem cu Crimeea. Ielţîn era beat ca de obicei şi i-a zis „Da beri sebia” – adică „Iaţi-o”.
GZ. Ielţîn, Kravciuk şi Şuşkievici – cei trei care au distrus URSS.
IS Aşa e. Ca să poţi spune de un teritoriu că a fost anexat, trebuie ca acel teritoriu să fie străin, să intri cu armata peste el, să îl ocupi. Dar în Crimeea nu a intrat armata rusă şi nu a murit nimeni. Să fim serioşi, Crimeea e un teritoriu al Rusiei. Ştim că au fost multe războaie al Rusiei pentru el – îmi pare că 7 – numai cu turcii. Nu mai punem şi al doilea război mondial. Şi acum să spui că e anexată! Nu e în logica tradiţională a conceptului. Asta nu înseamnă că serviciile secrete ale Rusiei nu s-au implicat. Sunt sigur că s-au implicat, m-aş mira să nu fie aşa, dar au lucrat aşa de bine că s-a reuşit fără vărsare de sînge. Şi mulţi ofiţeri ucrainieni au trecut de partea Rusiei.
GZ Am înţeles. Ajungem la Doneţc şi Luhansc.
IS. E o tragedie pentru teritoriul acesta. Noi am fost martori. Pînă la anexarea Crimeei a fost făcut un congres al teritoriilor acelea (Harkov, Doneţc, Crimeea) la Harcov. Reprezentanţii acelor teritorii s-au adresat conducerii de la Kiev (Ianucovici era încă la guvernare) şi ei au cerut mai multă autonomie şi nu s-a primit nimic. Maidanul mergea, Ianucovici nu le-a răspuns nimic. Primarul oraşului Harcov, un evreu de naţionalitate ucrainiană a organizat chestia asta. Mai apoi a fost împuşcat în Kiev. Guvernatorii din teritoriu erau ai lui Ianucovici. În toate regiunile s-a început luarea sediilor cu asalt. La Lugansk şi Doneţc nu s-a primit. La Odesa s-a încercat. Acum despre influenţa Rusiei. Să nu uităm că în Rusia sunt mulţi cetăţeni care au făcut armata. Pe ei nu trebuia să îi organizeze nimeni şi aşa au sărit voluntari să îşi ajute fraţii din Ucraina persecutaţi de Kiev – sau aşa cred ei. Nu numai persoane care au participat la războiul din Cecenia au sărit, dar şi veterani din Afganistan. Militarii ruşi, patrioţi care sunt acolo nu sunt organizaţi de Putin – ei singuri se organizează. Se jertfesc fiindcă ei se simt solidari cu fraţii din Doneţc şi Luhansc contra fasciştilor de la Kiev. Eu nu pun mîna în foc că nu e acolo şi armament venit din Rusia – iarăşi, m-aş mira să nu fie. Dar cel mai mult este captură de la armata ucrainiană. Armata ucrainiană era demoralizată. Luau copii ucrainieni, cică să îi instruiască şi îi trimiteau pe front. Aceia nu puteau să reziste unor oşteni pregătiţi şi dezertau. Vedem la televizor mame care se luptă să nu li se ia copiii la armată. Şi de atît, rezolvarea ar fi federelizarea Ucrainei. Iată, chiar azi am văzut cum s-a depus jurămîntul la Rada Ucrainiană şi l-am văzut pe Poroşenco cum a luat cuvîntul şi a spus că statul ucrainian trebuie să fie unitar. Necătînd la faptul că tot azi şeful Comisiei Europene a luat cuvîntul în Franţa şi a zis că în Ucraina unica soluţie este federalizarea. Eu văd că Poroşenco nu e liber, e nevoit să facă prostii sub influenţa a ceea ce îi dictează Maidanul.
GZ Ascultă de Maidan, dar nu de UE!
IS Deşi UE şi, mai ales SUA sunt marii vinovaţi pentru ce se întîmplă acum în Ucraina. Asta e situaţia. În Ucraina e mare sărăcie şi o să fie şi mai mare. Oamenii au de suferit.
GZ Să revenim la Moldova. Ce pronostic daţi pentru alegerile de poimîine?
IS Cea mai complicată întrebare.
GZ Avem trei scenarii.
IS După părerea mea partidele care sunt deja la guvernare au să fure, dar au să scadă din rating. Cred că Dodon o să intre în Parlament, Voronin o să intre şi el – deşi PCRM are multe probleme – da nu ştiu dacă o să aibă mai mulţi deputaţi ca acum. Sperăm ca şi Ptidul „Renaştere” va avea un scor decent.
GZ Să sperăm! Eu şi PAS şi domnul Rotaru vă urăm succes! Dv aţi fost membru în parlament din 98 pînă în 2010! Sunteţi un exemplu de loialitate ideologică!

Chişinău 28 noiembrie 2014

Nota redacției: după cum se știe deja, la alegerile din Moldova majoritatea populației a votat pentru partidele anti-UE dar din cauza algoritmilor electorali partidele pro-UE vor avea o mică majoritate în parlamentul de la Chișinău.

Gheorghiță Zbăganu

Gheorghiță Zbăganu este doctor în matematică, profesor universitar, membru în Biroul Executiv al Partidului Socialist Român.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.