Articole recente

Opoziția de dreapta din Republica Bolivariană Venezuela, cu aprobarea declarată a Departamentului de Stat din Statele Unite, organizează, la modul cel mai antidemocratic, un „mare marș pentru preluarea Caracasului”.

În acest sens, Ambasadorul Republicii Bolivariene Venezuela, Excelența Sa Domnul Victor R. Carazo ne-a trimis următoarea scrisoare:

„Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela are plăcerea de a saluta organizațiile și grupurile de solidaritate, cu posibilitatea de a aduce în atenția lor următoarele:

Opoziția de dreapta din Venezuela a convocat „un mare marș” în capitala venezueleană pentru joi, 1 septembrie 2016. Acest eveniment a fost denumit de către organizatori „preluarea Caracasului”.

Unul dintre principalele argumente pentru convocarea manifestației ar fi îndemnarea puterii electorale din Venezuela și a organismului competent, Consiliul Național Electoral (CNE) să stabilească data unui referendum revocator al mandatului Președintelui Republicii pănă la sfârșitul anului 2016. Opoziția insistă cu acest referendum revocator, o procedură consacrată în constituție, dar pentru a cărei realizare promotorii trebuie întâi să îndeplinească cerințele legii.

În acest sens, Președinta Consiliului Național Electoral (CNE) a Venezuelei, Dra. Tibisay Lucena, în conferința de presă din data de 9 august 2016, a explicat și a detaliat clar motivele din cauza cărora au întârziat procedurile, în special pentru că opoziția nu a formulat cererea în timp util, în ianuarie 2016. Normele impun respectarea procedurilor pe etape, care ar trebui respectate și îndeplinite pe deplin, pentru a trece la următorul pas. În mod special, Președinta CNE a precizat categoric faptul că puterea electorală a Venezuelei, precum toate puterile Guvernului, sunt independente în exercitarea atribuțiilor lor, și nu acceptă nici un fel de presiune.

Mai mult decât atât, este clar că opoziția urmărește prin marșul programat pentru joi, să creeze un scenariu care să conducă la răsturnarea Guvernului constituțional condus de către Domnul Nicolas Maduro Moros. Se dorește reproducerea evenimentelor loviturii de stat care l-a înlăturat pe Președintele Comandant Hugo Chavez pe data de 11 aprilie 2002, sau retrăirea actelor violente de la așa numita „ieșire”, cu baricade din 2014, care a costat viața a 43 de persoane și a distrus importante proprietăți publice și private.

În loc să ia parte la dialogul promovat de Guvern și sprijinit de către 80% din venezueleni, opoziția se bazează din nou pe violență, expunând viața și integritatea cetățenilor. Se dorește crearea haosului și distrugerea ordinii constituționale și democratice pentru obținerea scopurilor.

În declarația sa din 29 august 2016, Ministerul Afacerilor Externe din Venezuela, respingând declarațiile insolente ale purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat din Statele Unite, semnalează că a rămas în evidență marca loviturii de Stat planificată pentru 1 Septembrie în Venezuela, și în complicitate cu opoziția anti-democratică și dreapta internațională, încearcă să reediteze gravul incident de agresiuni și moarte, pe care în anul 2002 poporul venezuelean l-a învins cu demnitate și curaj.

Ambasada Venezuelei dorește să îi informeze pe prieteni și pe participanții la organizațiile și la mișcările de solidaritate din România, astfel încât să urmărească dezvoltarea evenimentelor din Venezuela, și să ia poziție în apărarea democrației și a constituționalității, pentru protejarea câștigurilor sociale obținute de către poporul tradițional marginalizat din Venezuela, datorită revoluției socialiste întreprinsă de Președintele Hugo Chavez și continuată de către Președintele Nicolas Maduro.

București, 30 august 2016

Victor R. Carazo,
Ambasador

Articol scris de Redactia

Vizualizari: 11165 ,

Comentariile sunt suspendate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *