Politica polarizată din Venezuela e din nou în prima pagină a știrilor pe măsură ce demonstrațiile pro- (vezi mai sus) și anti- guvern capătă amploare înregistrându-se, până în acest moment, 4 decese: un suporter al guvernului, un simpatizant al opoziției, un polițist și cineva despre care nu se știe mare lucru. Totuși, mass-media din străinătate portretizează toate aceste decese ca fiind rezultatul reprimării sângeroase declanșată de forțele guvernamentale.
Nu vrem să facem mult caz de trecut, dar am mai întâlnit cândva acest gen de criză manufacturată. Vă mai amintiți masivele demonstrații anti- și pro- din fața palatului Miraflores în 2002, când a avut loc o efemeră lovitură de stat împotriva lui Hugo Chávez?
În acea zi au fost 19 morți. Șapte dintre ei participaseră la demonstrația pro-Chávez, șapte la cea anti-Chávez și cinci erau simpli curioși. De asemenea au fost 69 de răniți în acea zi. 38 în tabăra pro-Chávez, 17 la opoziție și 14 – simpli trecători sau curioși care erau prin zonă.
Aceste decese i s-au pus mereu în cârcă lui Chávez, atât de către opoziție cât și de presa internațională. S-a spus că ar fi dat ordin ca militarii și cu alți agitatori pro-Chávez să tragă în opozanți. La fel ca în cazul demonstrațiilor de acum, se pare că guvernul a jucat un rol extrem de prost.
Nu avem pretenția de „obiectivitate” din partea mass-mediei internaționale atunci când vine vorba de Venezuela. Această țară reprezintă o amenințare serioasă la adresa ordinii hegemonice, caracterizată în această perioadă de niște state latino-americane îmblânzite, ce au rezultat din dispariția dictaturilor sprijinite de SUA, și care acceptă azi politicile neoliberale ca niște elevi disciplinați. Deținând suficient petrol încât să se opună, Venezuela și-a creat propriul său parteneriat anti-hegemonic, ALBA-TCP. Pe plan intern, în vreme ce ni se tot repetă că nu se găsește hârtie igienică și că a crescut inflația, s-au înregistrat progrese substanțiale pe un număr de fronturi – reducerea puternică a sărăciei, creșterea educației, reducerea mortalității infantile, egalitatea de gen, sănătatea maternală și protecția mediului.
Mass-media străină nu vă va spune nimic despre toate aceste lucruri.
În schimb o să vă spună despre tot felul de dificultăți întâmpinate de opoziție și vom avea de-a face cu o mulțime de fotografii care vor circula nebunește pe Twitter sau pe alte rețele sociale, unele ajungând chiar și pe CNN sau alte canale media importante. Mai jos putem observa cu câtă „brutalitate” acționează poliția venezueleană. După cum se vede polițiștii nu par deranjați de faptul că afară, la Caracas, sunt 24 de grade C, purtând… căciuli și gulere de blană!
Și hai să vedem ce mai fac polițiștii… bulgari:
Să vedem cum arată un rănit:
Numai că bietul om era un demonstrant pro-Chavez și poza a fost făcută… anul trecut!
Și iată și o poză apărută inițial în… Chile!
Mai jos avem un tânăr împușcat de cineva în luna aprilie și „rănit” în cursul acestor demonstrații… fix la fel.
Iată și o poză absolut iconică! Deși CNN a trebuit să recunoască faptul că e făcută, de fapt, în Singapore:
Iată și o imagine din Grecia:
Și iată și o poză furată cu nerușinare din timpul demonstrațiilor din Egipt, această imagine devenind cunoscută în timpul demonstrațiilor din timpul „primăverii arabe”:
Urmează o imagine sfâșietoare cu bebeluși așezați în coșuri de rufe, cu subtitlul: „Ce fel de Revoluție e asta?!” Atâta doar că fotografia e din … Honduras:
Și iată și imaginea mea favorită: o procesiune religioasă, pe post de demonstrație antiguvernamentală…
Social media prin care toate lucrurile devin virale și ajung chiar pe prima pagină a instituțiilor media puternice, cum e CNN, e totodată și mijlocul prin care falsificatorii sunt demascați. […]
ACTUALIZARE 17 februarie
Protestele fermecate din Venezuela s-au „răspândit” în:
– Brazilia
– Catalunia
– … și Siria
Modificare: Ei, se pare totuși că nu e vorba de Siria. Poza de mai sus a fost fabricată de un suporter al opoziției, pentru a fi trimisă celor care spun adevăratele falsuri. Altfel zis, eu un fals falsificat. Curat postmodern, nu?!
Nu-i nimic, luați-o pe-asta: o imagine cu o așa-zisă agresiune sexuală a poliției venezuelene— extrasă de fapt dintr-un film porno!
—
sursa: http://drdawgsblawg.ca/2014/02/constructing-venezuela-protests-a-photo-gallery.shtml