CtinRotaru1Vorbește corect în limba română și-ți va fi mai bine!

   Vorbirea/exprimarea corectă în limba maternă este o obligație civică pentru orice locuitor al planetei.

  Atunci când vrei să transmiți un mesaj trebuie să folosești cuvintele potrivite. Altfel, apare confuzia și, mai rău, conștient sau inconștient, transmiți interlocutorilor contrariul mesajului.

   După mai bine de un sfert de secol vedem cu toții că formatorii de opinie și cei care conduc destinele României una spun și alta e realitatea.

  Este criminală atitudinea celor care conduc destinele României și a formatorilor de opinie care folosesc în mod conștient antonimele în locul celor mai importante cuvinte care stau la baza mesajului.

    Condamnabilă este și atitudinea celor care, chiar dacă știu că este greșit, se conformează și folosesc același limbaj, precum papagalii, pentru că așa e moda.

    Câteva cuvinte, repetate la infinit și fără noimă, i-au făcut pe români să lupte singuri împotriva lor:

    Democrație? Stat democrat?! Cum poți să vorbești de democrație într-o societate lipsită de cele mai elementare semnale democratice?

    Revoluție în decembrie 1989? Cum poți să vorbești despre revoluție în condițiile în care toate datele corespund loviturii de stat?

   Privatizare? Trecerea întreprinderilor sau instituțiilor din proprietatea statului în proprietatea particulară se numește privatizare? Nu, se numește expropriere sau furt! .

   Profesie liberală!? În ce nomenclator de profesii există profesia liberală? În Clasificarea Activitților din Economia Națională (CAEN) NU există așa ceva! Da, există o serie întreagă de profesii care pot fi prestate și de liber-profesioniști. Asta e altceva!

   Statul este prost administrator! Așa ne-au spus toți Președinții României, Prim-miniștri, miniștri, parlamentari și conducători ai unităților, instituțiilor și autorităților statului. Dar Statul NU este administrator. Principala calitate a statului este aceea de proprietar. Administratori sunt EI, Președinții, Prim-miniștrii, miniștrii, parlamentarii prin modul cum legiferează, și conducătorii unităților, instituțiilor și autorităților statului. Și atunci, CINE ESTE PROSTUL?

   Am luat numai câteva exemple care, repetate la infinit, au făcut mult rău românilor și României. Mai sunt multe alte cuvinte: libertate, drepturi, stânga sau dreapta în politică etc. folosite fără nicio acoperire, de care ne vom ocupa în continuare.

   Obligația noastră, a românilor, este aceea de a nu le mai permite celor care conduc destinele poporului român și a formatorilor de opinie să folosească fără nicio noimă cuvintele românești. Acesta este primul pas spre responsabilizarea lor și atunci ne va fi mai bine.

            25 martie 2017

              Constantin ROTARU

Articol scris de dr. ec. Constantin Rotaru

Vizualizari: 5414 ,

Comentariile sunt suspendate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *