• mar. apr. 23rd, 2024

SOCIALISTUL.RO

Schimbarea e tot mai aproape!

Libertate pentru Alex Saab

ByGheorghiță Zbăganu

feb. 13, 2023

Împotriva Venezuelei nu există sancțiuni aprobate de ONU. Există însă o blocadă economică împotriva ei din partea SUA și a lacheilor ei din UE, devenită și mai sălbatică după recunoașterea lui Juan Guaido ca președinte interimar al țării de către SUA și sateliții săi.  Blocada – de fapt un jaf al resurselor țării din străinătate, la blocarea a miliarde de dolari, la interzicerea comerțului cu companiile venezuelene, la blocarea fondurilor băncilor care ar efectua transferuri de bani cu ele a dus la suferințe inimaginabile pentru popor: hiperinflație, lipsă de alimente, lipsă de combustibil (din nefericire rafinăriile erau în SUA) și, cel mai grav,la lipsă de medicamente. Guvernul a răspuns cu programe (”misiuni” ) de ocolire a embargoului, cum ar fi programul CLAP (Comité Local de Abastecimiento y Producción). Pentru Trump și Biden programul CLAP este o rețea de corupție care îi permite lui Maduro să se mențină la putere. Cei implicați în CLAP sunt supuși la sancțiuni.

Alex Saab este un diplomat venezuelean care s-a implicat în aprovizionarea Venezuelei cu alimente, combustibil și medicamente luptînd împotriva embargoului SUA. Din 2019 a devenit persoană urmărită de SUA pentru activitatea lui umanitară. Pe 12 iunie 2020 el a fost arestat din ordinul oficialilor SUA în aeroportul de la Praia, capitala țărișoarei Cabo Verde (4000 km2 , 600000 locuitori) în timp ce avionul Caracas – Teheran făcea o escală pentru aprovizionare. Motivul: încerca să cumpere ajutoare umanitare violînd sancțiunile ilegale americane. Un act de piraterie aeriană.

După arestarea sa ilegală Alex Saab a stat într-o închisoare pe lîngă Praia, fiind supus la diverse torturi și abuzuri. Lupta era să nu fie extrădat în SUA. Tribunalul suprem a decis că nu va fi extrădat. Statele Africii de Vest (un fel de UE) au decis că arestarea este ilegală și Alex Saab yrebuie să fie pus în libertate și să i se plătească și daune. Cu toate acestea diplomatul a fost răpit de un comandou american în 16 octombrie 2021 din Cabo Verde și trimis la Miami. Vina lui cea mare a fost că a salvat copii și săraci venezueleni de la moarte.

Este un caz strigător la cer. Alex Saab a fost răpit fără un ordin de extrădare în disprețul tuturor legilor internaționale. SUA nu are niciun drept să judece un diplomat al altei țări. Alex Saab așteaptă de peste un an să fie eliberat din temnița din Miami. 

Partidul Socialist Român se alătură campaniei de sensibilizare a opiniei publice ”Libertate pentru Alex Saab”. Precedentul este deosebit de periculos. SUA trebuie să înceteze cu sancțiunile sale unilaterale și ilegale care afectează acum zeci de țări.  Este o bătălie judiciară la care participă zeci de mii de oameni din SUA și restul lumii.

Biroul Executiv PSR

Gheorghiță Zbăganu

Gheorghiță Zbăganu este doctor în matematică, profesor universitar, membru în Biroul Executiv al Partidului Socialist Român.

One thought on “Libertate pentru Alex Saab”
  1. Prof. Gheorghe I. Ungureanu, scriitor, jurnalist, autor de cărți științifice în domeniul Politic spune:

    Ne alăturăm celor care sînt solidari cu Diplomatul Alex Saab și cerem autorităților statului bestial fascist USA să-l pună de urgență în libertate, mai ales că răpirea lui nu numai că nu are niciun temei juridic sau faptic, dar încalcă grosolan drepturile și practica lumii întregi privind imunitatea Diplomaților. Răpirea și încarcerarea unui Diplomat de către un Stat, nu de către o șleahtă de bețivi iresponsabili, ar trebui să determine reacții dure din partea tuturor Statelor, concretizate prin expulzarea diplomaților nord-americani sau chiar prin ruperea relațiilor diplomatice, astfel încît guvernarea fascistă și teroristă a USA să fie izolată de restul lumii și tratată cu răceală și dispreț și, ca urmare, propria-i populație să ia măsuri pentru înlăturarea guvernării antidemocrate, imperialiste și fasciste.
    Pe de altă parte, cercurile reacționare, de dreapta, din Venezuela, în frunte cu măscăriciul Guido, autoproclamat ”președinte” cu sprijinul răpitorilor lui Alex Saab, trebuie să fie înlăturat din funcții care nu i se cuvin, iar pentru aceasta este necesar ca Excelența Sa, Președintele Nicolas Maduro Moro să facă uz de marea sa autoritate indusă de masele largi populare și să propună parlamentului o lege de organizare politică a țării prin înființarea de Partide politice de către fiecare clasă socială, spre a se putea obține un parlament democrat, de la care un Guido nu ar mai putea obține voturi mai mult de 2-3 %…
    Glorie poporului Venezuelei care a dat lumii un Președinte model: Nicolas Maduro Moro, alături de alți șefi de stat unicat de aceeași talie: Luiz Inacio Lula da Silva (Brazilia), Mahmoud Ahmadinejad (Iran), Juan Evo Morales Ayma (Bolivia) și Jose Alberto Mujica Cordano (Uruguay) !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.