• lun. mai 27th, 2024

SOCIALISTUL.RO

Schimbarea e tot mai aproape!

Interviu cu preşedintele Partidului Comunist Ucrainian, Petru Simonenco

Petru Simonenco: partidul comunist poate fi interzis, ideea comunistă, niciodată

Sursa: http://www.kpu.ua/petr-simonenko-kommunisticheskuyu-partiyu-zapretit-mozhno-kommunisticheskuyu-ideyu-net/

– Serghei Lozungo: Petro, ne întâlnim într- o perioadă foarte dificilă. Prima întrebare este: de ce fracțiunea Partidului Comunist a continuat să lucreze în parlament? Sincer, mulţi nu înţeleg aceasta. Am auzit de multe ori argumentul: „uite, în ţară e lovitură de stat şi comuniştii se comportă ca şi cum totul ar fi normal” . Deci, de ce ?

– Petru Simonenco: Îţi mulțumesc pentru această întrebare. Te avertizez , răspunsul meu nu va fi scurt . Să ne întoarcem la sfârșitul săptămânii trecute: Președintele a fugit, primul ministru lipsește, autoritățile locale sunt paralizate, țara se scufundă rapid în haos – asistăm la teroarea contra disidenților, ieşirile din Kiev sunt blocate de vînătorii de „tituşchi” (partizanii lui Ianucovici), se petrec acte de sălbăticie şi de linşaj, trupele de interne sunt provocate şi terorizate şi, în plus, au început jafuri pe scară largă. De aceea comuniştii au luat o decizie responsabilă și continuă să lucreze în parlament. Facem tot posibilul pentru a reduce suferința oamenilor obișnuiți. Cel mai simplu mod ar fi să trîntim uşa şi noi şi să părăsim Rada Supremă. Adică să dezertăm. Am rămas şi sperăm că tot mai multă lume să se convingă de dreptatea noastră.

– Ţara nu a mai văzut un asemenea activism al Radei de zece ani. Se adoptă legi după legi. Totuşi, există dubii asupra legitimităţii lor. Nu sunteți de acord ?

– O mare parte din problemele votate sunt acte politico- juridice . Dar atunci când curge sânge principalul lucru pe care a trebuit să îl rezolvăm a fost prevenirea escaladării în continuare a violenței, pentru a evita noi victime. De aceea am restabilit Constituția din 2004, ca deputații să își asume responsabilitatea pentru ceea ce se întâmplă.

– Ucraina se confruntă , probabil, cu momentul cel mai dramatic din istoria sa recentă. Care sunt șansele ca situația să se stabilizeze? Am depăşit oare maximul haosului ?

– Dramatic este puţin spus. Trăim vremuri tragice! Prima oară după independență când luptele politice au degenerat în luptă reală și vărsare de sânge, o sută de oameni au murit.

A fost amenințată integritatea teritorială a Ucrainei, existența sa ca stat unitar, independent și suveran. Și acest lucru amenință bunăstarea, sănătatea și viața a milioane de oameni. Ne ameninţă ruina economică și lipsa de securitate socială.
Evenimentele sunt confuze. Faptul că la proteste au participat sute de mii de oameni arată nemulțumirea profundă faţă de regimul lui Ianukovici, care a condus țara prostește, a înșelat oamenii și nu a îndeplinit niciuna dintre promisiunile sale electorale. Toată activitatea guvernului precedent a avut ca scop îmbogățirea unui mic grup de persoane, așa – numita „Familie”. Îmbogăţirea „Familiei” s-a făcut cu neruşinare – într-un an, de exemplu, fiul preşedintelui a devenit miliardar. Și aceasta în condițiile de pauperizare crîncenă a poporului. Peste tot era corupție, arbitrariu birocratic, justiţie aservită. Toate aceste fenomene au dus la catastrofa la care asistăm. Fosta putere era deja în stare de faliment, iar cînd a dat de greu nu a mai avut pe cine să se sprijine. Lucrătorii din serviciile de apărare a ordinii au executat trei luni de zile tot ce li s-a cerut iar apoi au fost trădaţi şi lăsaţi în voia soartei. Preşedintele, miniştrii, deputaţii din Partidul Regiunilor – toţi i-au părăsit şi au fugit.

Totuşi, protestele nu au dobândit caracterul de conflict de clasă. Asistăm la o luptă între două grupuri ale aceleeași clase de exploatatori – burghezie oligarhică. Cu ce sunt mai buni oligarhii opoziţiei decît cei ai lui Ianucovici? Sunt mai puțin exploataţi muncitorii la ei? Profită mai puţin pe seama sărăcirii maselor ?

Pur și simplu clanurile oligarhice din opoziţie și partenerii lor străini, care îşi urmăresc propriile lor scopuri geopolitice au fost capabili să canalizeze furia populară şi să organizeze – să îi spunem pe nume – o lovitură de stat . De fapt oamenii din ambele tabere au murit pentru interesele unor oligarhi .

Dacă am trecut de vârful haosului? Nu. Haosul de-abia începe.

Să-l dea jos pe Lenin, să dărâme și metroul…

– În ultimele zile în Ucraina s-au distrus zeci de monumente ale lui Lenin. Cînd s-a distrus primul monument, cel de la Kiev, în luna decembrie, chiar unii membri ai opoziţiei au condamnat vandalismul. Acum distrugerile statuilor lui Lenin au devenit ceva banal. De unde acest val de vandalism ?

– Distrugerea monumentelor lui Vladimir Lenin caracterizează ideologia forţelor care au susţinut greul Maidanului și care acum au preluat puterea în Ucraina. De la monumentele lui Lenin s-a trecut la vandalizarea altor statui ale celor care ne-au eliberat de ciuma brună, ba chiar la Brody s-a demolat un monument al mareșalului Kutuzov. Din păcate actualii susţinători ai Euromaidanului nu sunt conştienţi de pericolul fascismului. SUA şi UE, cei care au inspirat şi susţinut Euromaidanul ar trebui să ştie că şi naziștii au demolat statuile lui Lenin – a fost prima lor grijă atunci cînd ocupau un oraş. Este destul de evident – poate şi pentru ei – că astfel de acțiuni nu au nimic de a face cu valorile europene şi nici cu democrația, nici cu noțiunile elementare de moralitate. Nimeni nu s-a consultat cu oamenii din comunitățile locale cu privire la modul de a trata monumentele. Totul se întâmplă stihinic, beneficiind de dispariţia forţelor de ordine. Nu sunt oare acestea acte de terorism? În mod clar ei vor să arate cine e șeful. Și toate acestea cu verbiajul privind la necesitatea de a păstra integritatea țării. Contribuie aemenea acţiuni la păstrarea unității atunci cînd scuipă pe valorile a milioane de cetățeni ai Ucrainei? Chiar tu ai observat că ceea ce până de curând părea de neconceput chiar în rândul suporterilor Maidanului a devenit o rutină. Şi într-un timp scurt. Asta este periculos. Dacă nu cumva chiar înfricoșător!

Vreau să subliniez că nu vor reuşi să scape de monumentele lui Lenin din Ucraina. Pentru că monumente ale lui Lenin sunt şi DnieproGES, şi Pivdenmas, şi șantierele navale, și fabricile de avioane. Toate cele create în vremea puterii sovietice sunt monumente ale lui Lenin. Atîta vreme cît va exista Ucraina. Încă e bine că oamenii nu şi-au pierdut simţul umorului. De exemplu, cînd la staţia de metrou ” Teatru ” s-a demontat basorelieful reprezentând pe Ilici, kievenii şi-au pus întrebarea: de ce nu am elimina şi metroul, ca fiind „moștenirea epocii totalitare „?

Cu siguranţă distrugerea monumentelor lui Lenin nu va duce nici la majorarea salariilor şi pensiilor, nici la lichidarea corupţiei, nici la justiție socială. Cu siguranţă însă va duce la ostilitate între diferite regiuni şi între cetățeni.
În ceea ce îl priveşte pe Lenin, eu nu îmi fac griji. El este o figură a istoriei universale. Nimeni nu îi poate şterge memoria, oricît ar încerca.

– Nu se poate spune că țara tace. Distrugerea de monumente scandalizează oamenii, dar acum ei sunt complet lipsiţi de apărare și se așteaptă la ce-i mai rău. Stochează produse şi le este frică să iasă din casă după lăsarea întunericului.

– Îmi este greu să spun, dar ai dreptate . Concetățenii noștri au început să se obișnuiască cu ceea ce o persoană normală nu are cum să se obişnuiască. Ucraina a abdicat de la principala sa răspundere: apărarea cetăţenilor săi. Huliganii pot intra în case, pot jefui şi asasina oamenii, pot linşa. Mi-e şi groază să mă gîndesc în ce hău alunecăm.

– Pînă acum tu nu ai avut de suferit de la aceşti huligani.

– Da, dar nu este vorba de casa mea, ci de fenomen. Ştii că ni s-a vandalizat sediul. Astăzi vandalizăm casa comuniştilor, mîine se poate trece şi la alţii. Pe scena Maidanului se proclamau sloganuri ale democrației și a valorilor europene și în loc de asta a apărut haosul, jafurile și banditismul!

Au intrat în sediul nostru. Duminică şi luni, două zile la rînd. Ne-au distrus documentele şi calculatoarele. Numai datorită vecinilor din clădire, cărora le suntem recunoscători, nu ne-au dat şi foc. Maidanul are masca democraţiei pe faţă şi bîta în mînă.

Învingătorii n-au nevoie de oaspeți nepoftiți la masă

– Deja de la Partidul Regiunilor au dezertat 72 de deputați. De la voi nici unul! Intenţionaţi să participaţi la noul guvern?

– Partidul nostru a anunțat deja că suntem în opoziție. Nu vom vota noul guvern. Vom sprijini, punctual, acele măsuri care sunt pe aceeaşi linie cu programul nostru. De exemplu s-a discutat o lege privind revenirea în proprietate publică a vilei lui Ianucovici de la Megiria. Comuniștii au votat-o în unanimitate. Să nu uităm că noi, comuniștii au propus o lege pentru recuperarea tuturor bunurilor pe care oligarhii ucraineni le-au furat de la popor.

– Petro, mi-ai spus că se discută o lege privind interzicerea PCU. Ce şanse sunt ca o asemenea lege să treacă?

– În circumstanțele actuale, nimic nu poate fi exclus . Inclusiv adoptarea unor decizii similare şi anticonstituţionale. Dar atunci să nu mai vorbim despre democrație, pluralism politic și triumful principiilor europene căci este ridicol. O astfel de interdicție nu va duce decît la noi valuri de violenţă. Ştii că a mai fost interzis o dată PCU. Şi apoi au trebuit să recunoască faptul că au acționat în afara Constituţiei. Partidul Comunist poate fi interzis. Ideea comunistă – niciodată! În plus, nu suntem singuri. Știrea proiectului de a interzice Partidul Comunist a provocat un scandal la toate, subliniez: toate, partidele de stânga din Europa. Vestea a scandalizat China și Vietnamul. Dar primele care au reacţionat au fost partidele comuniste din republicile frățești din fosta Uniune Sovietică.

– Cum e cu proiectul de lege cu privire la lustrație?

– Noi susţinem o asemenea lege deoarece, dacă s-ar aplica, ar rămîne un singur partid în parlament: Partidul Comunist .

– Nu crezi că, măcar simbolic, fosta opoziţie va lua unele măsuri pentru a îmbunătăți situația muncitorilor şi a restabili dreptatea socială, acum după ce „revoluția” a învins?

– Cu siguranță nu. Liderii Maidanului au speculat și continuă să speculeze pe sloganuri sociale dar oligarhii lor sunt la fel de ticăloşi. Nu se pune problema de a renunţa la sistemul existent de jaf a țării, ci la schimbarea beneficiarilor jafului. Nici unul din liderii „revoluţiei” nu oferă vreo ieşire echitabilă din impasul economic – naţionalizarea activelor oligarhilor şi revenirea la salarii decente. Ei speră să rezolve problema printr-un împrumut de la FMI. Ştim cu toţii ce interese apără FMI şi care va fi, matematic, efectul: : o creștere a prețurilor și tarifelor , înghețarea salariilor şi a pensiilor. Iată rezultatele directe ale „revoluţiei”. Probabil că ajutorul financiar dat de Rusia va fi reziliat. O să anuleze guvernul Maidanului nepopulara reformă medicală, sau creşterea inumană a vîrstei de pensionare? Pariez că nu – discuțiile astea erau bune pe vremea cînd vinovat de toate era blestematul Partid al Regiunilor!

Nimic surprinzător

– Ce va face partidul în viitorul apropiat?

– Îşi va continua activitatea. Noi nu ne vom abandona concetățenii. Toată lumea o știe. Am vorbit deja despre pogromurile contra sediilor noastre. De unde au venit ele? În Maidan nu erau lozinci anticomuniste. Atunci de unde au venit aceşti vandali? EI au fost trimişi de aceia care vor să subjuge întreaga viață politică a țării. Cu Partidul Regiunilor este ușor de anticipat – el se risipește . Dar comuniștii şi-au păstrat unitatea . Aşa îmi explic eu campania sălbatică împotriva noastră. Totul s-a întâmplat aproape simultan: un atac la Comitetul Central, la comitetele regionale, raiduri la casele noastre . Și apoi a început campania în mass-media. Eu, de exemplu , am „fost văzut ” într- un hotel din Moscova. Răspunsul meu pentru cei care încearcă să mă discrediteze este: eu am fost mereu aici, în Ucraina, m-am întîlnit cu activul de partid de pe teren. Pentru mine, calomnia nu este o surpriză . Înțelegeți că în timpul campaniei electorale fosta opoziție va folosi problemele sociale în propriul interes şi va apela la unele din sloganurile Partidului Comunist. Si din moment ce comuniștii pledează în interesul real al poporului, ei sunt periculoşi. Se va organiza o persecuţie sistematică contra noatră. Canaliile sprijinite de oligarhi vor organiza bande care, sub acoperirea Maidanului, vor încerca să ne terorizeze.

– Petro Nikolaevici, ce ai vrea să spui tovarășilor și susținătorilor voştri?

– În primul rând vreau să mulțumesc tuturor celor care au rămas fidel idealurilor noastre, celor care nu au trădat – nici partidul, nici alegătorii. Acum cea mai importantă sarcină a noastră este să ne păstrăm structura, să ne păstrăm cadrele, să fim vigilenți şi să nu răspundem la provocări. Este important să se utilizeze fiecare ocazie pentru a explica muncitorimii esența a ceea ce s-a întâmplat şi ce consecinţe periculoase au acestea pentru cetățenii de rând: deteriorarea bruscă a situației economice, creșterea șomajului și datorii privind salariile și pensiile, majorarea prețurilor și tarifelor, creșterea criminalității. În ceea ce privește conducerea partidului şi deputaţii săi, vom face tot ce este posibil pentru a proteja interesele muncitorilor, pentru a menține partidul, pentru apărarea Ucrainei și pentru prevenirea unui război civil.

– Ziarul nostru este citit și de mulți susținători ai Maidanului. Poate puteți găsi câteva cuvinte şi pentru ei.

– În primul rând le-aş cere suporterilor Maidanului să-și amintească de ce ce au ieșit în stradă și ce lozinci au strigat. Ei erau împotriva arbitrarului. Împotriva fărădelegii. Împotriva violenței. Pentru democrație. Pentru statul de drept. Pentru respectarea strictă și riguroasă a Constituției. Pentru drepturi politice. Pentru drepturi civile. Pentru drepturile omului. Adică exact pentru lozincile noastre. Haideți să facem eforturi comune pentru a direcționa procesele din țară spre aceste ţinte. Haideţi să nu permitem noi fărădelegi și violențe.

[27.02.2014]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.