• lun. iun. 24th, 2024

SOCIALISTUL.RO

Schimbarea e tot mai aproape!

ÎNTÂLNIREA PENTRU PACE ȘI DIALOG A PREȘEDINTELUI PARTIDULUI STÂNGA EUROPEANĂ CU PAPA FRANCISC

ByRedactia

feb. 7, 2024

Partidul Stânga Europeană a publicat Comunicatul de presă al Vaticanului privind întâlnirea unei delegații a partidului, condusă de Președintele Walter Baier, cu Papa Francisc în cadrul proiectului DIALOP, care are ca scop combinarea doctrinei sociale a Bisericii catolice cu social criticismul lui Marx.

Redăm traducerea comunicatului:

Președintele Stângii Europene s-a întâlnit cu Papa Francisc pentru discuții despre pace și dialog

Roma, 10 ianuarie, 2024

Papa Francisc: „Solidaritatea nu este doar o chestiune morală, ci o cerință a Justiției. O politică care este cu adevărat în serviciul umanității nu poate fi dictată de mecanismele financiare și de piață”, a spus Papa Francisc în timpul audienței la care suveranul pontif. a invitat 15 reprezentanți ai proiectului de dialog creștin-marxist pentru o etică socială fără granițe, DIALOP.

„Solidaritatea nu este doar o virtute morală, ci și o cerință a justiției, care cere corectarea distorsiunilor și purificarea intențiilor sistemelor nedrepte, nu în ultimul rând prin schimbări radicale de perspectivă în împărțirea șanselor și a resurselor între indivizi și popoare”, a adăugat Papa.

Walter Baier, s-a întâlnit anterior cu Papa Francisc într-o audiență privată în 2014, împreună cu Alexis Tsipras, pe atunci liderul opoziției din Parlamentul grec, și Franz Kronreif, din partea mișcării Focolarelor. Întâlnirea de astăzi a fost prima de când a fost ales președinte al Partidului Stângii Europene. „S-a deschis astfel o nouă pagină în relația dintre Biserica Catolică și stânga din Europa”, a explicat Walter Baier. El i-a mulțumit Sfântului Părinte pentru încurajarea și inspirația sa în dialog, dar mai ales pentru sprijinul său pentru cei defavorizați, pentru protecția Pământului-Mamă și pentru eforturile sale continue de a pune capăt războiului în lume. Socialiștii, comuniștii și marxiștii se simt în acord cu el în aceste probleme.

Printre cele 15 persoane primite de Suveranul Pontif se numără șapte reprezentanți ai stângii și opt de partea catolică din șapte țări europene.

Scopul Dialop este de a pune în aplicare o etică socială transversală și o ecologie integrală care combină doctrina socială a Bisericii Catolice cu critica socială a lui Marx.

Dincolo de granițele lor religioase și ideologice, creștinii și marxiștii, precum și toți oamenii de bună credință se văd uniți în efortul de a pune capăt conflictelor armate din lume și de a proteja cele mai elementare drepturi ale omului pentru a asigura echilibrul social și pacea.

https://www.european-left.org/news/dialop-and-european-lefts-president-met-with-pope-francis-in-talks-about-peace-and-dialogue/:

Nota Redacției:

Mișcarea Focolarelor sau Opera Mariei este o organizație internațională, o mișcare laică din Biserica catolică ce promovează idealurile de unitate și de frăție universală, așa cum cere Isus conform Evangheliei, Ion (17,21). Consecința clară a acestei mișcări este o vocație ecumenică precum și dialogul dintre zone culturale diferite. Fondată in 1943 în Trento, Italia, de Chiara Lubich ca o mișcare religioasă, Mișcarea Focolarelor, deși la început romano-catolică, acum leagă și include majoritatea religiilor creștine și non-creștine, uneori chiar și cele non-religioase. Este cunoscută și sub alte denumiri precum „Opera Mariei”, sau „Lucrarea Mariei”.

Mișcarea Focolare operează în 182 de națiuni și are peste 100.000 de adepți. Numele mișcării provine de la cuvântul italian „inimă” sau „cămin”.

Franz Kronreif este unul dintre conducătorii grupului pentru dialog creștin-marxist, DIALOP. Este un arhitect și teolog austriac care în ultimii nouă ani a structurat dialogul Marxist-Creștin, împreună cu Walter Baier și alți colegi din Viena.

Redacția

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.