Articole recente

Papa Francisc și  Patriarhul Kiril  la Terminalul 1 al Aeroportului Jose Marti. Foto: Ismael Francisco / Cubadebate

Papa Francisc și Patriarhul Kiril la Terminalul 1 al Aeroportului Jose Marti. Foto: Ismael Francisco / Cubadebate

Vineri, 12 februarie, a avut loc o întâlnire istorică între Papa Francisc I și Patriarhul Bisericii Ortodoxe din Rusia, Kiril. Întâlnirea a avut loc pe un tărâm neutru, tocmai în îndepărtata Cuba, la Havana. Întâmplător, oare? Nu credem. Cuba este, azi, una dintre puținele țări care încă se mai revendică de la o ideologie de sorginte comunistă. Așa cum a fost inițial și creștinismul predicat de Iisus Hristos. Mai mult ca niciodată, într-o lume plină de violență, războaie și egoism, întâlnirea a subliniat necesitatea reunificării lumii creștine, exact ca în vremea Bisericii primordiale. Întâlnirea celor doi lideri creștini la Havana se dovedește a fi, astfel, profund încărcată de simbolism. Cu acest prilej Fidel Castro, comandantul revoluției cubaneze, a transmis mesajul de mai jos:

A lupta pentru pace este datoria cea mai sfântă a tuturor ființelor umane

 

Este trist că aproape toate religiile au trebuit să deplângă caracterul distructiv al războaielor și teribilele lor consecințe. Cele mai mari energii au fost dedícate acestora.

 

Importanța singulară a întâlnirii dintre Papa Francisc și Sanctitatea Sa Kiril, la Havana, este că a făcut să renască speranța în popoarele lumii.

 

Pacea a fost visul de aur al omenirii și dorința arzătoare a popoarelor în fiecare moment al istoriei. Mii de arme nucleare atârnă deasupra capului omenirii. A împiedica cel mai brutal război care s-ar putea dezlănțui, a fost fără îndoială obiectivul fundamental al efortului liderilor religioși ai bisericilor conduse de oameni ca Papa Francisc, cel mai înalt prelat al Bisericii Catolice și Sanctitatea Sa Kiril, Patriarh de Moscova și al Întregii Rusii.

 

A lupta pentru pace este cea mai sfântă datorie a tuturor ființelor umane, oricare ar fi religia sau țara de naștere, culoarea pielii, vârsta adultă sau tânără.

 

Fidel Castro Ruz

14 februarie 2016

Articol scris de Redactia

Vizualizari: 2057 ,

Comentariile sunt suspendate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *