Continuăm cu răspunsul chinez la discursul lui Anthony Blinken din 26 mai 2022 (https://www.state.gov/the-administrations-approach-to-the-peoples-republic-of-china/)
Blinken continuă cu reproșurile:
Nicio altă țară nu a beneficiat mai de ordinea și stabilitatea internațională mai mult decît China. Dar în loc să își folosească puterea pentru a revitaliza principiile și instituțiile care stau la baza ordinii internaționale, China le subminează. PCC devine mai represiv în interior și mai agresiv în afară. Produce tehnologie de supraveghere a maselor și o exportă în peste 80 de țări. Are pretenții ilegitime în Marea Chinei de Sud, amenință pacea, libertatea circulației, încalcă legile comerțului, face rău muncitorilor și companiilor americane și nu numai, spune cu ipocrizie că apără integritatea națională a statelor dar este de partea celor care încalcă regulile.
Diplomația Chinei este coercitivă, a noastră se bazează pe parteneriat și respect reciproc,
Iată, deși Rusia a invadat Ucraina, Xi și Putin au declarat că prietenia lor este ”fără limite”. Cînd Biden a vizitat Japonia, China și Rusia au patrulat împreună cu bombardiere strategice. Faptul că Xi apără războiul lui Putin de distrugere a suveranității Ucrainei și de creare a unei sfere de influență în Europa ne face să sunăm alarma pentru securitatea regiunii India – Pacific. Noi vom apela la diplomație, dar nu ne putem baza pe buna credință a chinezilor. Biden arată că acest deceniu este decisiv. Depinde de noi dacă proiectul nostru de viitor se va realiza.
Strategia Biden este ”investește, aliniază, concurează”. Investim în democrația noastră, ne aliniem cu aliații noștri și concurăm cu China pentru a ne apăra interesele prezente și viitoare. Nu ne temem: suntem cei mai tari. Avem vecini buni, resurse suficiente, populație dinamică și în creștere, protejăm omenirea prin vaccinurile noastre. Societatea noastră este deschisă, atragem de peste tot talentele, suntem inovatori, suntem înrădăcinați în democrația noastră, marele nostru atu. Sarcina noastră este să dovedim că viitorul este al celor ce cred în libertate.
Avem aici – spune China – încă două minciuni
- Diplomația Chinei este coercitivă, a noastră se bazează pe parteneriat și respect reciproc,
Răspunsul Ministerului de externe al RPC: Chiar SUA a inventat diplomația coercitivă. Blocadele și sancțiunile sunt un exemplu didactic de diplomație coercitivă. Conceptul însuși de diplomație coercitivă a fost creat în 1971 de politologi americani pentru a-și justifica intevenția din Vietnam, Laos și Cambodgia. În 1994 guvernul haitian a fost obligat de SUA să demisioneze – un alt exemplu de manual. În 2003 a alocat 30 miliarde dolari la cheltuielile militare pentru diplomație coercitivă. Guvernul SUA a închețat activele de 7 miliarde dolari ale băncii centrale afgane și a furat jumătate din ei. Au obligat Nepalul să semneze un tratat nefavorabil. După izbucnirea conflictului din Ucraina au înființat ”Task Force Kleptocapture” ca să confiște proprietățile rușilor din SUA și Europa. Au forțat țările din UE și nu numai să se alăture sancțiunilor – cu amenințarea că se va plăti un preț în caz de refuz. Cînd China și Insulele Solomon au semnat un acord cadru pentru cooperare, au făcut tot posibilul ca să îl împiedice. În mai 2022 au amenințat ONU că reduce finanțarea dacă acceptă reuniunea grupului de prieteni ai IDG – Inițiativa Globală de Dezvoltare, propusă de China . Programul ”Clean Network” cere explicit tuturor țărilor să elimine companiile chineze din cinci domenii IT. Au impus sancțiuni asupra proiectului Nord Stream 2 din considerente energetice. Politica SUA este rezumată în expresia ”ori ești cu noi, ori împotriva noastră”.
China nu face asemenea lucruri. Ea se opune ferm diplomației coercitive. Nu amenință cu forța, nu crează alianțe militare, nu exportă ideologie, nu intervine NICIODATĂ în afacerile interne ale altor state, nu caută război comercial și nu persecută companiile americane.
Următoarea minciună. Zice Blinken
2. Democrația SUA este cel mai puternic atu în competiția cu China. Viitorul este al celor ce cred în libertate.
Răspunsul Ministerului de externe al RPC: SUA stabilește cine e democrat și cine nu. Nu acceptă alte modele – iată un dezastru chiar pentru conceptul de democrație.
Democrația în stil american este o plutocrație.Totul este pe bază de bani. Democrația ar duce la un guvern al majorității, care funcționează pentru majoritate. O plutocrație este un guvern al celor 1% care funcționează doar pentru cei 1%.
Oamenii au un drept limitat de a participa la procesul legislativ sau executiv. Inegalitatea economică devine inegalitate politică. 90% dintre alegeri sunt căștigate de cel care plătește mai mult. Reprezentanții ”poporului” sunt reprezentanții finanțatorului. Congresul nu reglementează Wall Street, ci invers: Wall Street reglementează Congresul. Alegerile prezidențiale sunt deformate prin sistemul Colegiului Electoral. Președintele SUA poate să nu fie ales de majoritate, în alegeri apare confuzia și dezordinea și se exacerbează inegalitatea între state și sistemele politice. Pluralismul politic este o fațadă – doar două partide au acces la putere. Sistemul politic american este printre cele mai corupte care se pot imagina și datorită fenomenului de lobby: cumpărarea de influență. Agenda politică nu este stabilită de alegători, ci de corporații.
Se poate vorbi de democrație dacă : oamenii au dreptul la participare la vot; dacă promisiunile făcute înainte de alegeri sunt îndeplinite după alegeri; dacă există un mecanism de verificare și control a exercitării puterii după alegeri și dacă regulile și procedurile stabilite sunt cu adevărat respectate.
Partidul Comunist Chinez conduce China de 73 de ani. În acest interval a creat o democrație populară pe care o perfecționează mereu. Democrație care are un set complet de instituții și proceduri și în plus, garantează participarea civilă cu drepturi depline. Pe baza lor poporul se poate angaja în alegeri democratice bazate pe lege, consultări, luare a deciziilor, organizare și supraveghere. Democrația chineză are mai multe componente importante: cea procedurală, cea orientată după rezultate, cea de fond, cea directă , cea reprezentativă, toate puse de acord cu voința statului. Spre deosebire de democrația electorală – care face apel la popor doar cînd se fac alegerile, democrația populară are o componentă consultativă esențială. Democrația este un fenomen concret, în continuă evoluție, depinzînd de istoria, cultura și tradiția unei societăți. China are tradițiile ei pe care nu încearcă să le impună nimănui, nu se amestecă în treburile interne ale altor state și nu caută să schimbe sistemul și tradițiile americane.
Spre deosebire de SUA.