• Dum. oct. 6th, 2024

SOCIALISTUL.RO

Schimbarea e tot mai aproape!

Dragonul și vulturul : relațiile chino-americane (1)

ByGheorghiță Zbăganu

aug. 22, 2022

Am primit de la Ministerul Afacerilor Externe al RP China un material foarte interesant, cu titlul

Verificarea realității : falsuri în percepția SUA despre China, Editura Bibliostar 2022

Broșura este un răspuns la discursul lui Anthony Blinken din 26 mai 2022 privind abordarea SUA a relațiilor cu China. (https://www.state.gov/the-administrations-approach-to-the-peoples-republic-of-china/)

 Textul este scris înainte de vizitele pe care Nancy Pelosi și apoi și alți congressmani americani au făcut-o în Taiwan. Blinken a fost invitat la un brainstorming organizat de organizația Asia Society la universitatea George Washington din capitala SUA. Organizație ”dedicată strîngerii relațiilor cu țările și popoarele din Asia în scopul asigurării păcii, prosperității, libertății, egalității și sustenabilității”.

Zice Blinken: SUA vrea doar binele omenirii, vrea o planetă curată, vrea progresul tehnologic, vrea o lume în care muncitorii să fie respectați, să le crească veniturile, să creeze oportunități de afaceri, să se respecte drepturile omului, să nu se folosească nici forța nici amenințarea cu forța, o lume în care oamenii și capitalurile să se miște liber. Pentru asta trebuie să apărăm și să reformăm instituțiile internaționale create după al doilea război  mondial. Datorită acestor instituții globale s-a evitat al treilea război mondial, miliarde de oameni au ieșit din capcana sărăciei (!) iar drepturile omului sunt mai respectate ca niciodată. Sarcina SUA este ca împreună cu aliații săi să modernizeze aceste instituții, să se asigure că ele reprezintă interesele și speranțele tuturor națiunilor . Generosul ideal al SUA și al aliaților este însă amenințat de niște oameni răi.

O amenințare – dar nu cea mai mare – este Putin , care a atacat Ucraina și a încălcat Carta Națiunilor Unite. De aceea omenirea s-a unit împotriva agresiunii și ajută Ucraina să reziste eroic. Sprijinul pe care îl primește de la SUA, de la aliații SUA și de la întreaga omenire progresistă este fără precedent. El, Putin a greșit amarnic: iată, în loc să știrbească independența Ucrainei, el a întărit-o. În loc să dividă lumea civilizată, el a unit-o. În loc să arate ce tare este Rusia, a arătat ce jalnică este.

Totuși, Putin nu este cea mai  mare amenințare la adresa ”lumii libere”.

E slab, vai de el.

Singura țară capabilă să submineze ordinea mondială este China. Viziunea ei asupra lumii poate anula toate valorile universale pe care le-am apărat de 75 de ani. Noi nu vrem un nou război rece, dar vom lupta să apărăm ordinea mondială.

Așadar avem două afirmații

  1. China subminează ordinea internațională
  2. SUA nu vrea război rece

Răspunsul chinez este

1. Ceea ce vrea SUA este să păstreze o ”ordine internațională” care să îi garanteze hegemonia. China sprijină ordinea internațională și Carta ONU. Cele cinci principii ale coexistenței pașnice pe care le-a propus împreună cu India au devenit normele de bază ale relațiilor internaționale.  Viziunea lui Xi Jinping privind viitorul comun pentru omenire (Inițiativa de dezvoltare globală și Inițiativa de securitate globală) a fost primită cu căldură de comunitatea internațională, China este contra cursei înarmărilor, duce o politică macroresponsabilă, este un stabilizator al economiei mondiale, este cel mai mare contributor la forțele de menținere a păcii iar secretarul general al ONU a recunoscut rolul ei benefic.  

Ceea ce nu se poate spune despre SUA.

A încălcat în mod repetat scopurile și principiile Cartei ONU, a declanșat războaie, a stîrnit conflicte și a provocat tulburări și dezastre în lume: de cînd a apărut ca stat, de 240 de ani a fost pașnică doar 16. Din 2001 este în război perpetuu, a ucis aproape un milion de oameni dintre care 335000 de civili. SUA își pune dreptul ei intern deasupra celui internațional iar regulile internaționale le respectă selectiv. Din anii 80 s-a retras din 17 organizații internaționale (UNHRC, OMS, UNESCO, JCPOA, ATT,INF….). SUA abuzează de puterea ei financiară și sancționează alte state în mod ilegal: Cuba, Venezuela, Iran, Coreea de Nord, Bielorusia, Siria, Zimbabwe. Pur și simplu este un obstacol în calea pieței libere.

Și tocmai SUA  vorbește despre ordinea internațională bazată pe reguli. Înainte de a discuta despre reguli să facă bine să își plătească datoria de un miliard de dolari la ONU și de 1,4 miliarde  la forțele de menținere a păcii, să nu mai blocheze Convenția privind armele biologice și să renunțe la sancțiunile ilegale.

Adică să ofere un exemplu bun celorlalte state.

2. SUA nu vrea război rece

Zău? De ce își folosește influența internațională împotriva Huawei? De ce interzice Chinei accesul la cipuri? La tehnologia 5G?  De ce încalcă principiul concurenței loiale și sancționează companiile chineze (peste 1000 ) pentru acuzații false? De ce vrea să interzică tehnologia chineză? De ce mint în legătură cu uigurii (legea privind munca forțată în Xinjiang) și le refuză dreptul la dezvoltare? Xinjiang produce bumbac, roșii, panouri fotovoltaice. De ce duc un război comercial contra Chinei?

SUA are un istoric încărcat de interferență grosolană în treburile interne ale Chinei: Taiwan, Xijiang, Tibet, Hong Kong. Subminează securitatea și stabilitatea Chinei atît fîțiș cît și pe ascuns. Calomniază viziunea chineză pașnică a viitorului comun pentru omenire, inventează narațiunea ”democrație contra autoritarism”, creează alianțe contra Chinei (AUKUS) și împinge NATO să intervină în afacerile din Asia Pacific. Ba chiar încearcă să facă un NATO Asia-Pacific cu Japonia, Coreea de Sud și Australia.

Dacă SUA dorește relații bune cu China trebuie să se bazeze pe egalitate, respect reciproc și relații win-win. Și, mai ales, să respecte cele cinci asigurări pe care le-a făcut Chinei acum 50 de ani (fără război rece, fără amestec în treburile interne, fără alianțe contra Chinei, fără ”independența Taiwanului” și fără provocări)

Deocamdată atît. Va urma. Sunt analizate douăzeci de minciuni americane – le-am prezentat pe primele două.

Gheorghiță Zbăganu

Gheorghiță Zbăganu este doctor în matematică, profesor universitar, membru în Biroul Executiv al Partidului Socialist Român.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.