Untitled-3-1S-au multiplicat, într-un ritm de-a dreptul alarmant, faptele tipice modului de acțiune al extremismului de dreapta, în cazul României al Mișcării Legionare. S-au împlinit recent (24 iunie) 91 de ani de la crearea Ligii Arhanghelilor Mihai și Gavril, devenită foarte repede un partid sub numele de Garda de Fier și, deși, nu era o cifră cât de cât rotundă, într-o publicație s-a și consemnat această… aniversare, deplângându-se o așa-zisă istorie nelimpezită a acesteia, cu adaosul că ar fi nici mai mult, nici mai puțin decât o moștenire comunistă.

Exact cu acest prilej „aniversar” la sediul Partidului Socialist Român, pe peretele de la stradă, pe Olari nr. 12, au fost desenate zvastica nazistă, o gratie de închisoare în care, probabil, că vor să ne trimită pe noi, socialiștii, într-un nou regim legionar, dar, probabil, nu numai pe noi. Sunt puse în evidență și alte inscripții pe care nu ne permitem să le reproducem, toate cu o vopsea de culoare…. verde. Am sesizat autoritățile dar cercetarea faptului s-ar putea să dureze, poate, chiar, ca dosarul să fie clasat la rubrica autori necunoscuți pentru că în societatea românească actuală există o toleranță greu de înțeles din partea regimului Iohannis față de manifestările extremismului de dreapta. Am spune chiar că există o complicitate vinovată de vreme ce la Palatul Cotroceni, ce să vezi, în același timp, s-a desfășurat o ceremonie pentru decorarea unor foști legionari moșteniți, în poziția de condamnați la privare de libertate, de la regimul antonescian. De altfel, în această împrejurare, cu o mândrie nedisimulată, Președintele României și-a făcut un titlu de glorie din aceea că primul său act, după instalarea la Palatul Cotroceni, a fost acela de a-l declara pe un… erou al rezistenței anticomuniste în persoana domnului Bzorja, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici. Și aceasta cu prilejul, ce să vedem, tot o coincidență, organizarea la Brașov a unei întâlniri internaționale a Asociațiilor Foștilor Deținuți Politici din țările foste socialiste. Ce ghinion că am avut de-a face cu atâtea coincidențe. Și, în timp, ar mai putea fi incluse în această serie… de fapte atacurile la unele sedii ale PSD precum cele de la Timișoara și Satu Mare. Ce periculos poate fi jocul iresponsabil al conivențelor!!!

 

P.S. Într-o carte recent apărută pe piață am putut citi, nu fără a rămâne ușor consternat, că: „Garda de Fier a apărut ca o ripostă a celor mai bravi români-gospodarii de frunte ai satelor și orașelor, învățători, profesori, preoți etc., la corupția din societatea românească interbelică și mai ales la cea din rândurile partidelor istorice”. Știți cumva pe cineva, personalitate proeminentă a societății noastre, care condamnă vehement corupția și pe politicienii actuali?

 

Un socialist incurabil

 

 

Articol scris de conf. univ. dr. Marin Badea

Vizualizari: 3491 ,

Comentariile sunt suspendate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Valea Jiului în agonie

    În volumul lui David Kideckel România postsocialistă. Munca, trupul și cultura clasei muncitoare, tradus în […]