La întîlnirea Clubului Socialiștilor de vineri 30 martie 2018 invitatul nostru Florin Platon a prezentat mișcarea europeană DiEM fondată de Yanis Varufakis

Dînsul a prezentat următorul text

DiEM25 în 4 Principii

– Niciun cetăţean European nu poate fi liber, atât timp cât democraţia altora este încălcată.
– Niciun cetăţean European nu poate trăi cu demnitate, atât timp cât altora le este refuzată.
– Niciun cetăţean European nu poate avansa spre prosperitate, dacă altul este împins în precaritate permanentă şi lipsă de perspective.
– Niciun cetăţean European nu poate trăi fără asigurarea bunurilor de bază pentru cei mai vulnerabili cetăţeni, dezvoltare umană, echilibru ecologic şi determinarea de a trăi fără combustibili solizi, schimbând stilul nostru de viaţă, şi nu climatul planetei.

 

Democrație in actiune

DiEM25 inseamna – Mișcarea pentru Democrație in Europa 2025. Avem un scop, avem un termen pentru proiectul nostru – ne considerăm pragmatici  și constructivi in mișcarea noastra.

Este un proiect unic – prima mișcare politica cu adevărat democratica, vie, in continua schimbare  și fara nicio granita. La noi se votează indiferent de tara, de regiune, de oraș – dacă un anumit lucru este o problema pentru unul din membrii nostri, atunci este o problema pentru toți  și toți ne implicam  și incercăm să găsim soluții.

Orice membru este o unitate egala ca posibilitati  și importanta care multiplicata egal prin toți ceilalti membri formează in final DiEM’ul, ca un organism multicelular identic in fiecare din partile sale.

Oricine poate initia un proiect, o viziune, o schimbare pe care si-o doreste. Iar chemarea sa coalizează pe ceilalti membri care se regasesc in initiativa, indiferent de tara. Odata coagulat un astfel de proiect, dacă ai nevoie de  și mai mult suport, poti să-l propui la toata mișcarea, este prezentat la toți, il votăm democratic  și dacă este acceptat, devine efortul tuturor. Dacă nu este votat, nicio problemă, poti să-l continui in grupul initial  și să-l supui din nou la vot mai târziu. Totul pornit de la un singur individ  și o idee!

Intr-adevar unii pot să vina  și cu idei ‘neinspirate’ – rasiste, xenofobe  și altele astfel – însă procesul democratic corectează de la sine astfel de divergente – pur  și simplu e greu să găsesti sprijin la astfel de idei. Mai mult însă, o astfel de propunere pusă in discutie prin multitudinea DiEM, nu este marginalizată  sau exclusă din dialog, ci ascultata  și dezbatută  și poate chiar cu mici succese in a explica initiatorului de ce abordarea să a fost ‘neinspirata’. Acesta este modelul DiEM25 de democrație – cei diferiti nu sunt impinsi in periferia dezbaterii sau exclusi, ci cu atat mai mult ascultati, in incercarea de a reduce sau chiar anula distantele care ne separa.

Când vorbesc de conducerea unui partid, multi poate se gândesc la un congres, la delegați locali  și lupte de culise. In DiEM25 s-a rezolvat democratic – avem un Consiliu Coordonator format din 12 persoane alese prin vot online de toți membrii, cate 6 din poziții o data la un an. Deciziile Coordonatorilor trec apoi printr-un proces de vot de catre Consiliul de Validare – 100 de membri alesi aleatoriu  și schimbati la fel o data la 6 luni, jumatate dintre ei. Oricine poate ajunge aleatoriu in Consiliul de Validare sau să candideze pentru Consiliul de Coordonare. Deciziile mai importante trec direct prin votul tuturor membrilor, oricândeste nevoie.  și in plus, nu ne-am resemnat ca este un proces perfect  și ne gandim in continuare la modalitati de a-l imbunatati, prin intermediul unui grup intern de lucru – ‘Democracy Lab’.

 

Necesitatea DiEM25

Pentru a explica ce este DiEM25, trebuie intâi să intelegem cauzele care motivează necesitatea sa.

Spre deosebire de partidele  și miscarile politice actuale, DiEM25 nu este motivat de o polarizare Stânga-dreapta, ci incearca să aduca in lumina problemele intr-o modalitate cat mai clara  și mai aproape de sursa lor. Asta nu inseamna ca DiEM se clamează apolitic – suntem de Stânga, cu directii mai radical de Stânga sau mai liberale. însă cea mai mare capcana in identificarea  și cartografierea problemelor este a le privi din perspectiva solutiilor preconizate  și a efectelor,  și nu din perspectiva cauzelor  și independent de solutii conjuncturale.

Aparitia DiEM25 a fost generată de criza din Grecia, din 2015. In Februarie 2016, DiEM25 era fondat de Yanis Varoufakis, fost Ministru de Finante in Guvernul Grec al Syriza. Alaturi de el la constituire sau veniti mai tarziu in DiEM25 au fost – Noam Chomsky, Julian Assange, Naomi Klein, Ada Colau, Slavoj Žižek  și altii, şi partide precum – Party of the European Left, Party of the European Greens, Pirate Party. Stânga, ecologisti, progresisti, politicieni, activisti sau simpli cetateni cu speranta ca Europa poate fi  și altfel, poate fi salvata de dezintegrare  și alunecare in extremism, austeritate, tehnocrație. Ca visul European poate fi recuperat din cosmarul in care s-a transformat.

In Romania, lupta aceasta a fost initiata de un grup de cativa Pirati  și membri ai Stangii Europene, in Aprilie 2016. Cu doar un an inainte, acelasi Partid Pirat reusea să castige la Curtea Constitutionala declararea ca neconstitutionala a legii partidelor  și să impuna Parlamentului, modificarea sa.

Inca de la inceput, una din convingerile noastre centrale a fost ca pentru toate raspunsurile gresite pe care le primim de la politicile de astazi – austeritate, saracie, extremism, ura sociala – sunt intrebarile noastre care sunt gresite. Nu putem persevera asteptand raspunsuri diferite la exact aceleasi intrebari.

De aceea pentru noi, demersul nu a fost doar de a caută solutii, ci intai de toate de a reinteroga problemele. Miza este de a reusi acolo unde Stânga  și progresistii esuează de zeci de ani in intreaga Europa. De a oferi cu totul altceva decat simularea unei alternative  și a unui eșec in desfașurare. Noi nu construim doar solutiile pentru capatul drumului politic – schimbarile pe care dorim să le facem in politica  și societate – ci construim insusi acest drum.

 

Extremismul de Centru

Se spune ca esti definit de dusmanii pe care ti-i alegi, iar DiEM25 nu a precupetit nimic Când si-a ales oponentii – tehnocratia Europeana, grupurile de interese private  și lobby, sindicatele de finante  și banci, care deturnează  și corup Democratia Europei.

Lipsa democrației nu este o problema de Stânga sau Dreapta, in fapt un paradox, pentru ca tocmai existenta celor doi poli, existenta dezbaterii  și variatiei politice este însăsi esenta Democrației. Uzurparea Democrației consta exact in sustragerea din aceasta confruntare de pozitii clare  și asumate  și concentrarea spre un centru cu posibilitati din ce in ce mai limitate  și neclare – este in fapt ceea ce numim – Extremismul de Centru.

Explicat  și de Noam Chomsky, membru  și lider DiEM25 –

“Varianta cea mai eficienta de a pastra indivizii pasivi  și obedienti, este de a limita spectrul de opinii acceptable, dar a incuraja o dezbatere foarte aprinsa in interiorul acestui spectru limitat”

Opozitia DiEM25 nu este atat fata de Dreapta, de care ne diferentiem natural, ci fata de acest Centru diform  și inselator, impotriva cauzelor care alimentează dezintegrarea democrației, ura sociala  și rasismul, extremismul. Este un Fascism cu radacini adanci in cultura  și civilizatia Europeana, care nu a disparut niciodata, ci doar s-a disimulat in Democrație, iar disonanta dintre ce asteapta cetatenii să fie o Democrație,  și Democratia pe care o avem, aservita acestui Fascism, crează tensiunea  și neincrederea cetatenilor in sistemul politic European. Toate deviatiile ideologice  și sociale pe care le vedem sunt doar efecte,  și nu cauze ale problemei,  și nimic nu este mai periculos decat incercarea inhibarii sau mascarii acestora sau chiar apatia fata de cauzele lor.

Intr-o societate functionala, de multe ori, Dreapta poate intr-adevar să ofere solutii mai progresive, optimizand sisteme care functionează deja. Dar intr-o societate disfunctionala ca cea in care traim astazi, cred ca doar Stânga poate produce solutiile  și stimularea energiilor sociale necesare să ofere o contrapondere populismului  și Extremismului de Centru. Este motivul din care DiEM25 nu a fost creat ca o forta politica in sine, ci ca un liant intre fortele progresiste  și de Stânga Europene, o alianta  și o sansa de a salva Europa din esecul politic la care este condamnata.

Esecul Europei nu este doar fata de sine, ci fata de intreaga societate umana in care suntem toți integrati astazi  și ale cărei probleme nu mai sunt individuale  și locale, ci sunt determinate  și influentează pe toți, indiferent de locul de pe glob unde ne aflam.

Se spune ca ‘Decadenta’ este “trasatura naturala a oricarui sistem care pierde din vedere realitatea  și nu observa ca momemtul proprice al propriei conditii de posibilitate a trecut” (Lewis R. Gordon). Ca să supravietuiasca in continuare, Europa trebuie sa-si creeze o noua conditie de posibilitate. Poate sa-si perpetueze actuala conditie – egocentrica – sau poate sa-si asume un nou rol intr-o societate globala egalitara  și responsabila fata de toți cetatenii sai.

DiEM25 poate si-a asumat intr-adevar o sarcina extrem de dificila in incercarea de a salva Europa, dar este singura sansa de a mai avea o Europa –

– Vom avea o Europa responsabila  și egala intr-o societate globala, sau nu vom mai avea nicio Europa.

 

Pentru cei care inca mai cred ca Europa poate fi salvata, ca societatea in care traim merita să ramana democratica  și nu să alunece in fascism  și extremism, pentru cei curajosi, pentru idealisti  și vizionari, pentru toți cei care cred ca exemplul lor poate schimba ceva – DiEM25 este o sansa, poate una dificila, dar chiar  și o singura sansa  și e suficient să reusim!

 

Carpe DiEM25   Florin E. Platon

Au urmat discuții aprinse dar destul de dezordonate. Atașez textul trimis de Marian Șerban, singurul care mi-a trimis ceva.

Marian Serban.  DiEM25 este prima miscare politica transnationala, paneuropeana.

Fondatorul acestei miscari este Yannis Varoufakis, ministrul grec al finantelor din ianuarie 2015. El a fost protagonistul “verii fierbinti” al negocierilor cu creditorii Troicii, ca purtator de cuvant al Greciei pentru primul guvern Syriza. Demisia sa surprinzatoare, a doua zi dupa victoria austeritatii, l-au facut si mai popular. Dupa aproximativ sase luni de eclipsari dizidentii rebeliunii grecesti din Bruxelles se intorc la atac pentru a juca o carte total neasteptata: DIEM25 (Miscarea pentru Democratie in Europa). As putea spune ca , DIEM25, s-a nascut ca urmare a crizei Elene si a politicii de austeritate impuse de Germania & co.

Fondatorii acestei miscari cred ca anii de politica infailibila din partea institutiei guvernamentale Europene au obtinut doar un singur rezultat: sa inabuse Europa intr-o stagnare permanenta si sa creasca extrema dreapta de-a lungul continentului. “Trebuie sa distingem relatia bolnava dintre instaurarea morala si cea economica a falimentului si intoarcerea actelor rasiste, nationaliste xenofobe”, iar alternativa, spun ei, este si exista. Se numeste DIEM25.

Europa traverseaza astazi 5 crize: datoria publica, sistemul bancar, saracia, investitiile, migratia. DIEM25 isi propune ca pana in anul 2025 sa gaseasca, sa elaboreze un raspuns comun la aceste crize. Deasemenea, DIEM25, isi propune ca institutiile UE, care au fost proiectate la origine pentru a servi economia, sa devina complet transparente si responsabile fata de cetateni, iar viziunea pe termen lung vede acesti cetateni ai Europei scriind Constitutia Democrata a UE.

Am aruncat o privire asupra Manifestului. Intentii demne de tot respectul. Pacat ca, asa cum afirma insusi Yannis Varoufakis,”DIEM25 este utopie pura, dar nicio alta alternativa nu exista.”

DIEM25 numara o serie de personalitati de vaza, iar astazi se poate lauda cu peste 70.000 de membri. OK, oameni numai unul si unul, de vaza, imbracati in costume de casmir, cu cravata si cu bani, foarte multi bani in buzunare. Dar, proletarii, proletarii unde sunt ?

Referitor la aceasta miscare politica dati-mi voie sa fiu un proletar sceptic. Ce ne-ar aduce nou aceasta noua miscare?. Idealurile Revolutiei Franceze de la 1789, idealuri devenite lozinca  acelor zile de lupta (Libertate, Egalitate Fraternitate), nu au fost atinse inca in totalitate. Constatam ca  aceasta miscare politica urmareste schimbarea regulilor si… instaurarea unei democratii autentice, deci “democratizarea Europei”. Aceasta idee simpla si radicala se pare ca este forta motrice a DIEM-ului. “Europa va fi democratizata ori se va dezintegra!”. Suna a ultimatum, nu-i asa?. Ce putem intelege de fapt ? Ca Europa pe care o cunoastem nu prea ar fi democrata; ca interese meschine, de grup guverneaza intreaga activitate a PE, ignorand cu buna stiinta cetatenii Uniunii, problemele lor, saracia, obstacoland majoritati europene de a-si exercita putetrea democratica pe moneda si finante si aparand interesele celor care intretin birocratia, conglomeratele financiar- industriale.

Cine ar putea fi colegi de strada ai grupului DIEM25 cand, Yannis Varoufakis, deschide larg portile tuturor,inclusiv dreptei ? Care ar mai fi rolul miscarii de stanga in lupta cu asupritorul, cu dusmanul de clasa ?

Rolul Stangii, in opinia mea, trebuie sa fie de protagonista activa nu de figuratie pentru a face inmuierea in masina de spalat a neoliberalismului, sperand intr-o curatare morala, comportamentala a acestora.

Constat ca, noi, cei de stanga, inca mai orbecaim in cautarea propriilor noastre radacini. Trebuie sa regasim radacinile pierdute intr-o magnifica traditie de lupta de-a lungul secolelor impotriva “vocii intelepte” care spunea: “Democratia este un lux si cei slabi, saraci trebuie sa suporte ceea ce este necesar”

Sunt plictisit de aceasta “invazie” de miscari, uniuni, organizatii, coalitii, curente, ideologii, etc. care promit același lucru de mai bine de doua sute de ani si… n-au finalizat mai nimic. Astazi, nu mai sper, nu mai am timp si nici forta. Azi, sunt mai sceptic decat ieri si, probabil maine mai sceptic decat azi. Mi-e gandul la marele nostru poet national, Mihai Eminescu care, dezamagit de incoerenta, ineficacitatea socialistilor acelor vremuri si neavand o alternativa mai buna la focul launtric care il mistuia, si-a gasit “tihna” in curtea conservatorilor. Referitor la socialisti, poetul scria intr-un articol publicat in “Timpul” in 9 decembrie 1878: “Un medic nu se va opri la simptomele exterioare ale unei boale, ci va cauta cauza lor interna. Mutatis Mutandis,…” Avea dreptate!

in opinia mea, cu cat ne vom diviza mai mult in “particule elementare” cu atat forta stangii se va diminua. Am mai spus-o si cu alte ocazii:  nu ducem lipsa de organizatii, miscari, curente, ideologii, teorii, etc. Ducem lipsa de implicare consecventa, de actiuni concrete, de unitate de monolit, etc.

Atat timp cat ne vom irosi energiile, elanul, spiritul revolutionar alergand dupa himere de tot felul, “stele cazatoare”, stereotipuri, clisee, etc.,Socialismul, caci despre el este vorba, nu va cunoaste revirimentul, nu se va impune si nu va triumfa.

DIEM25, o noua “stea” pe cerul europei. Cat va stralucii, greu de prezis.

 INTREBARI:

-alternativa pentru actuala structura politica a Parlamentului European poate fi DIEM25 ?

-ce poate aduce nou miscarea din punct de vedere al calitatii vietii cetatenilor UE. Mai concret, cum s-au gandit fondatorii la eradicarea saraciei?

-cat de credibile pot fi ideile, intentiile, programele “Miscarii pentru democratie in Europa” pentru a beneficia de consens, de sprijin nu numai in PE dar si la nivelul guvernelor tarilor membre ?

Gheorghiță Zbăganu

Îi mulțumesc Florin Platon pentru informarea făcută. Am înțeles că DiEM este ceva între un think – tank și o mișcare europeană anti-establishment. Nu este nici o problemă dacă un socialist – sau, în cazul meu, comunist – intră în ea. Nu avem ce pierde dacă intrăm într-o rețea de prieteni de idei. Și eu sunt sceptic mai ales cînd văd cele patru principii care pentru mine sunt numai intenții generoase. Nu apare nimic despre capitalism și despre sursa pricipală a Răului – proprietatea privată nelimitată drastic. Apare în schimb fraza ”DiEM25 nu este motivat de o polarizare Stânga-Dreapta” care mie nu îmi place, pentru că în viziunea mea nu poate exista democrație la dreapta. Dar sigur este o mișcare progresistă și utilă socialiștilor. Chiar dacă mecanismul de luare a deciziilor este atît de greoi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Articol scris de Gheorghiță Zbăganu

Gheorghiță Zbăganu

Gheorghiță Zbăganu este doctor în matematică, profesor universitar, membru în Biroul Executiv al Partidului Socialist Român.

Vizualizari: 3249 ,

Comentariile sunt suspendate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *