A trecut un an de la începutul pandemiei Covid-19, un catalizator al  crizei capitalismului, pandemie care a provocat multă suferință în rîndul maselor largi muncitoare din toată lumea. Sute de milioane de oameni suferă o deteriorare masivă a condițiilor și sunt amenințați de șomaj, supraexploatare și represie.

Semnatarii declarației își exprimă în primul rind solidaritatea cu toți cei afectați de pandemia Covid 19, cu toți cei care au pierdut persoane dragi, cu toți cei care au stat în secțiile de reanimare și exprimă sincere mulțumiri medicilor și personalului sanitar, oameni care luptă de un an cu boala trecînd prin mari greutăți.

În anul care a trecut de la începutul pandemiei s-au manifestat în mod dramatic problemele acute ale sistemelor de sănătate publică. Criza de personal medical, criza de medicamente și echipamente medicale sunt cauzate nu atât de noutatea virusului cu care ne confruntăm ci, în primul rind, de subfinanțarea, comercializarea și privatizarea sistemelor publice de ocrotire a sănănății și a producției de medicamente.

În același timp, grupurile de monopol și companiile farmaceutice și-au sporit profitabilitatea și culeg miliarde din banii publici. Medicamentele, consumabilele medicale, vaccinurile și cercetarea sunt în mâinile marilor companii private, acutizând inegalitățile dintre țări și contradicțiile geopolitice. Accentuarea concurenței pentru producția și distribuția de vaccinuri și medicamente, întârzierile în vaccinarea necesară, excluderile și nedivulgarea contractelor cu industriile farmaceutice – toate acestea exprimă impasurile sistemului capitalist bazat pe exploatare care funcționează pe baza profitului. Se evidențiază importanța luptei pentru drepturile muncitorilor și a popoarelor, devine și mai evidentă necesitatea socialismului, singurul sistem social care poate pune potențialul științific și tehnologic contemporan în slujba nevoilor populare.

Partidele comuniste și muncitoare salută luptele lucrătorilor din domeniul sănătății, precum și ale muncitorilor, fermierilor și lucrătorilor independenți care solicită măsuri pentru protejarea sănătății și a veniturilor lor.

Denunțăm guvernele care profită acum de condițiile de pandemie pentru a da legi antipopulare și antimuncitorești, care încearcă încă o data să arunce greul crizei pe muncitorime și pe masele populare pentru a salva profiturile capitaliștilor. Denunțăm încercările lor de a suprima lupta lor prin măsuri autoritare de stat polițienesc.

Noi, partidele comuniste și muncitorești ne continuăm lupta. Cerem sisteme de sănătate universale și gratuite în țările noastre. Cerem măsuri substanțiale de protejare a vieții și sănătății popoarelor noastre:

 • Finanțarea sistemelor publice de sănătate, recrutarea de personal medical cu servicii full time. Asigurarea secțiilor ATI cu toate cele necesare
 • Vaccinarea rapidă a populației din fiecare stat cu vaccinuri eficiente, sigure și gratuite. Interzicerea patentării vaccinurilor, testelor și medicamentelor necesare în lupta cu pandemia.
 • Aprovizionarea imediată cu mijloace gratuite de protecție : măști, mănuși, dezinfectant, teste.
 • Protejarea drepturilor salariaților. Protecția șomerilor, intensificarea luptei împotriva capitalului și a purtătorilor de cuvânt politici ai acestuia, care încearcă să calce în continuare salariile și pensiile, drepturile de asigurare, de muncă și democratice. Măsuri de protecție a lucrătorilor la locul de muncă, transportul public, școli și universități.
 • Nicio restricție a drepturilor democratice ale popoarelor sub pretextul coronavirusului.
 • Intensificarea lupta împotriva intervențiilor imperialiste. Să se pună capăt imediat tuturor sancțiunilor și măsurilor de blocadă economică, care în condiții de pandemie sunt și mai nedrepte și criminale, cum ar fi blocajele criminale împotriva Cubei și Venezuelei de către imperialismul SUA
 • Retragerea acțiunii inacceptabile a SUA de a plasa Cuba pe lista SUA a așa-numiților „sponsori de stat ai terorismului”.
 • Spunem nu intervențiilor imperialiste și exercițiilor militare, cum ar fi cele ale NATO, și solicităm ca resursele risipite pe înarmare să fie folosite pentru sistemele naționale de sănătate publică.

 

Semnatari

 1. CP of Albania
 2. CP of Armenia
 3. CP of Australia
 4. Party of Labour of Austria
 5. Democratic Progressive Tribune – Bahrain
 6. CP of Bangladesh
 7. CP of Belgium
 8. Brazilian CP
 9. CP of Brazil
 10. CP of Britain
 11. New CP of Britain
 12. Socialist Workers’ Party of Croatia
 13. CP of Cuba
 14. CP in Denmark
 15. CP of Finland
 16. German CP
 17. CP of Greece
 18. Hungarian Workers’ Party
 19. Workers’ Party of Ireland
 20. CP of India (Marxist)
 21. Tudeh Party of Iran
 22. CP (Italy)
 23. Jordanian CP
 24. Socialist Movement of Kazakhstan
 25. Socialist Party of Latvia
 26. Socialist Party (Lithuania)
 27. CP of Mexico
 28. New CP of the Netherlands
 29. CP of Pakistan
 30. Palestinian CP
 31. Palestinian People’s Party
 32. Paraguayan CP
 33. PKP-1930, the Philippine CP
 34. CP of Poland
 35. Portuguese CP
 36. Romanian Socialist Party
 37. CP of Russian Federation
 38. Russian Communist Worker’s Party
 39. CPSU
 40. CP of Swaziland
 41. Syrian CP
 42. Communists of Serbia
 43. New CP of Yugoslavia
 44. CP of the Workers of Spain
 45. Communists of Catalonia
 46. CP of Sri Lanka
 47. CP of Turkey
 48. CP of Ukraine
 49. Union of Communists of Ukraine
 50. CP of Venezuela

Articol scris de Gheorghiță Zbăganu

Gheorghiță Zbăganu

Gheorghiță Zbăganu este doctor în matematică, profesor universitar, membru în Biroul Executiv al Partidului Socialist Român.

Vizualizari: 1070 ,

Comentariile sunt suspendate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *