Ministrul chinez de externe, Wang Yi, a detaliat astăzi poziția, perspectivele și acțiunile țării sale în fața conflictelor, provocărilor și a altor probleme de interes mondial, precum și dezvoltarea relațiilor internaționale.

             Ministrul chinez de externe, Wang Yi, a detaliat astăzi poziția, perspectivele și acțiunile țării sale în fața conflictelor, provocărilor și a altor probleme de interes mondial, precum și dezvoltarea relațiilor internaționale

La o conferință de presă, Wang Yi a spus că eijingul va menține diplomația pe cale pașnică, în apărarea intereselor naționale și a ordinii mondiale, dar fără pretenții hegemonice.

„China își va proteja drepturile și interesele legitime și nu va permite nicio încălcare a suveranității și demnității sale (…) idealul și obiectivul Chinei au fost întotdeauna să interacționeze cu alte civilizații pe baza respectului reciproc, să trăiască în pace și să caute o cooperare benefică cu celelalte țări”, a spus diplomatul, asigurând comunitatea internațională că națiunea asiatică va trage întotdeauna concluzii clare cu privire la originile fiecărei probleme și va acționa în limitele dreptului internațional.          Pe de altă parte, el a definit multilateralismul ca o piatră de temelie a sistemului internațional și a reiterat disponibilitatea guvernului său de a-l proteja, alături de rolul Organizației Națiunilor Unite ca centru al acesteia.

În ceea ce privește denuclearizarea peninsulei coreene, el a cerut Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC) și Statelor Unite să fie răbdători, să abandoneze neîncrederea și să rămână hotărâți în decizia lor de a pune capăt acestui proces prin intermediul dialogului politic.

El a insistat că, înainte de toate cooperarea trebuie să fie cel mai bun instrument pentru a rezolva orice diferență dintre guvernul țării sale si Statele Unite. În același timp, a făcut un apel către Europa să promoveze față de gigantul asiatic „o politică independentă, consistentă și progresivă”.

Wang a apreciat nivelul bun al relațiilor Chinei cu Japonia, RPDC, India, America Latină și Caraibe, Asia de Sud-Est, Africa și Rusia. Cu privire la Rusia, a afirmat că atâta timp cât „China si Moscova sunt împreună și se susțin reciproc, lumea va fi un loc mai sigur, mai pașnic și mai stabil”.

În ceea ce privește actualul conflict indo-pakistanez și criza din Afganistan, el a susținut că părțile implicate „trebuie sa părăsească” atitudinile beligerante și „să deschidă” calea către reconciliere, pace, înțelegere și stabilitate.

Printre alte aspecte, a arătat că situația Mării Chinei de Sud s-a îmbunătățit, este de așteptat ca până în 2021 să se încheie discuțiile privind Codul de Conduită și orice păreri și opinii sunt binevenite.

 

Ciprian POP

 

Articol scris de Redactia

Vizualizari: 1939 ,

Comentariile sunt suspendate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *