Printre taxele desființate de Parlament a fost și cea privind radiodifuziunea. Ea a stîrnit controverse. La o emisiune din 8 noiembrie 2016, în jur de ora 13 la Radio Actualități un grup de ”analiști” au pledat pentru menținerea și chiar creșterea taxei care acum se plătește pe factura de la Electrica. Argumentul lor a fost că, vezi Doamne, prin acesta s-ar politiza radiodifuziunea șio s-ar atenta la libertatea presei. Pentru mine a fost un moment revoltător. Toată lumea era panicată de soarta RTV. Aproape că cerșeau taxa. M-a revoltat că toată lumea se învîrtea în jurul celor 2,5 lei taxa radio + 4 lei taxa TV. Ei credeau că în asta consta independența reală și siguranța RTV.
Eu cred că dimpotrivă, accesul la radiodifuziunea publică trebuie să fie gratuit. Mai mult, cred că mass – media publice trebuie să beneficieze de același statut ca și sănătatea, educația, cultura, apărarea, serviciile de informații sau cele menținerea ordinii. De ce? De ce plătim impozite? Ca statul să ne ofere beneficii. Să ne asigure dreptul la viață, la sănătate, la educație, la cultură. Și să ne asigure accesul la o informație corectă. Gra-tu-it.
Nu putem pretinde informație corectă de la mass-media private. Televiziunile private au ca scop profitul și protecția patronului. Realizează asta prin reclame comerciale. Ca să stea lumea agățată de televizor i se furnizează diverse scandaluri mahalagești.
Taxa aceasta, este acum un ”covrigel”, în sensul că nu din ea trăiește TVR și datorită ei s-a ajuns la aberația ca o utilitate publică să aibă datorii chiar la proprietarul ei. Dacă plătim taxa, înseamnă că avem pretenția de la TVR să aibă profit. Dar nu acesta este rostul ei! Rostul ei este să fie credibilă! Rostul ei este să asigure informare corectă, educație și cultură!
Impresia mea este că se încearcă desființarea televiziunii publice, așa cum s-a făcut în Grecia, așa cum s-a făcut cu CAP-urile, așa cum s-a aruncat la fier vechi marile întreprinderi de interes național. Așa cum se încearcă și desființarea CFR sau TAROM. Căci să fie clar: privatizare înseamnă distrugere. Dacă lucrătorii din TVR vor să fie plătiți în sistem privat să se ducă la televiziunile comerciale.
Dacă RTV ar fi plătită de la buget din acești bani s-ar fura mai greu pentru pretinse ”drepturi de autor”. Taxa nu este numai inutilă, ci și strîmbă. Ca să fie ”rentabilă” ar trebui să fie mult mai mare. Și sunt multe persoane care nu ar avea de unde să plătească, dacă ar fi egală pentru toată lumea. Cred că a venit vremea ca această taxă să nu mai fie plătită, indiferent cît de mică ar fi. Să fie de fapt plătită din bugetul statului. De fapt plătită de toți contribuabilii, dînd tuturor cetățenilor posibilitatea de a avea acces la informare, la cultură. Și la educație.
Este în interesul statului să aibă cetățeni educați și informați ca să aibă pretenții de la ei. Dacă tot vorbim în procente, în factura mea de la Electrica, taxa RTV era 20% din valoarea energiei consumate. Restul erau alte taxe.
În aproape 50 de ani de muncă am plătit toate taxele și impozitele către stat pe statele de plată, și nu la negru. Nu am avut nici o scutire de impozit. Aproape 23 de ani de socialism și 27 de capitalism am susținut statul prin taxe și impozite. Nu mi-am fixat eu salariul. Nici în socialism, nici în capitalism. Am plătit impozit așa cum mi s-a cerut. Drept este ca tinerii cei buni care au absolvit școlile în România să muncească și să plătească impozit și contribuții pentru bunăstarea, sănătatea și dezvoltarea altor state care nu au investit nimic în formarea lor și care îi iau nunmai pe alese, aruncîndu-i înapoi în țară cînd și-au făcut plinul, iar politicienii nu vorbrsc nimic, nici măcare de unificarea sistemului de pensii europene?
Acestea sunt probleme serioase, nu mofturile – cum să fie plătite anumite obligații care oricum vor fi plătite, nu vă temeți!
Șerban Stan

Articol scris de Șerban Stan

Vizualizari: 1940 ,

Comentariile sunt suspendate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *