La Craiova: solidaritatea a românilor cu Palestina

 

În ziua de 28.12.2017, la Craiova a avut loc o adunare de solidaritate cu lupta poporului palestinian, la care au participat reprezentanţii unor sindicate, organizaţii civice şi partide politice

În cadrul dezbaterilor au fost condamnate decizia Guvernului American de a legitima capitala Israelului la Ierusalim, precum şi intenţia autorităţilor române de susţinere a poziţiei S.U.A.

De asemenea s-a reafirmat solidaritatea cu lupta justă a poporului palestinian ce corespunde şi rezoluţiilor O.N.U. în problema Orientului Mijlociu.

Participanţii au decis constituirea Comitetului Român de Solidaritate cu Palestina, la care au invitat să se alăture și alte organizații şi au adoptat o Declaraţie de solidaritate  cu poporul palestinian, avînd următorul conţinut:

 

 

„ Noi, reprezentanții organizațiilor de mai jos, reuniți în data de 28.12.2017, la Craiova-România, de comun acord, am aprobat următoarea:

 

DECLARAŢIE

 

Condamnăm decizia Guvernului American de a legitima capitala Israelului la Ierusalim, o zonă smulsă abuziv din teritoriul legitim al statului Palestinian. Această decizie subminează eforturile națiunii palestiniene în confruntarea cu cotropitorul său israelian. Acest act administrativ nu face decât să alimenteze în continuare conflictul din zonă, un conflict a cărui amploare și durată a reușit să afecteze într-un fel sau în altul tot mapamondul.

Identificăm în strategia actuală a administrației americane tocmai forma de manifestare a imperialismului: aceea de a învrăjbi națiuni întregi, de a provoca și întreține conflicte, de a genera situații de criză din care umanitatea are întotdeauna de pierdut.

Condamnăm, de asemenea, intenția Guvernului României de a acompania decizia Președintelui Trump printr-o hotărâre similară, respectiv, mutarea Ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, ceea ce reprezintă recunoașterea de jure a Ierusalimului ca și capitală a Israelului. Reamintim că anul viitor se împlinesc trei decenii de când România a recunoscut existența și suveranitatea statului palestinian.

Cauza națiunii palestiniene este o cauză justă!! Cetățenii acestei țări luptă de decenii pentru eliberarea teritoriilor ocupate și pentru suveranitate, în vreme ce palestinieni sunt închiși, casele lor sunt distruse, le este interzisă libera circulație.

Efortul nostru se alătură organizațiilor clasei muncitoare din întreaga lume care condamnă agresiunea la care este supusă populaţia palestiniană. În mod independent de structurile guvernamentale, organizațiile reprezentând vocea clasei muncitoare, condamnă cu tărie violenţele continue din Palestina, colonizarea graduală şi neîntreruptă a teritoriilor palestiniene.

      Oferim sprijinul nostru necondiționat poporului palestinian în lupta pentru dobândirea drepturilor sale inalienabile.

Transmitem acest mesaj de susținere a cauzei palestiniene pentru a ne alătura efortului global de susţinere a acestei cauze, confirmând prin acest fapt punerea în practică a atitudinilor de solidaritate exprimate de organizaţiile prezente şi cu alte prilejuri, în ultimele săptămîni.

În acest scop decidem să constituim Comitetul Român de Solidaritate cu Palestina, la care așteptăm să se alăture și alte organizații ce susţin ideile exprimate în această declaraţie.

 

Semnatari: Federaţia Naţională a Muncii, Asociaţia pentru Emanciparea Muncitorilor, Asociaţia de Studii Sociale, Fundaţia Muncii-Dolj, Partidul Socialist Român- Dolj, Uniunea Tineretului Socialist-Dolj, Sindicatul Solidaritatea Universitară”

 

 

Comitetul Român de Solidaritate cu Palestina

Biroul de Presă

Articol scris de Gheorghiță Zbăganu

Gheorghiță Zbăganu

Gheorghiță Zbăganu este doctor în matematică, profesor universitar, membru în Biroul Executiv al Partidului Socialist Român.

Vizualizari: 5770 ,

Comentariile sunt suspendate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *