Scris de delegatul PSR Sebastian Nerţan

În data de 23 ianuarie, am participat ca reprezentant al PSR , la o intalnire aniversară a 100 de ani de la Revoluţia Socialistă din octombrie 1917. Intâlnirea a fost organizată de KKE (Partidul Comunist din Grecia) în sediul Parlamentului European. Au participat 41 de partide comuniste şi muncitoreşti, reprezentand peste 30 de tari europene (din unele ţări au fost mai multe partide).
Organizarea.
A fost prima intalnire de acest gen la care particip asa ca nu ştiam exact la ce să mă aştept. În primul rând vreau să subliniez organizarea realizată de cei de la KKE. Au rezervat camere pe propria cheltuiala (a KKE) pentru toţi participanţii la hotelul Ibis din centrul Bruxellului. Doar ca să va faceti idee de efortul financiar va spun ca o camera costa mai mult de 100 de euro pe noapte, oferindu-se 2 nopţi pentr majoritatea delegaţilor. Au inchiriat un autobuz care ne-a luat de la hotel şi ne-a adus inapoi seara. Prânzul l-au organizat în cantina Parlamentului European,iar cina la un restaurant în apropierea hotelului. Totul a fost pe cheltuiala lor şi a functionat perfect conform programului.
Întâlnirea.
Întâlnirea/dezbaterea a avut loc în sediul Parlamentului European. S-a vorbit în 4 limbi pentru care au existat traducători puşi la dispozitie de KKE:  Rusa, Greaca, Engleza, Spaniola.
Dezbaterea a inceput cu discursul reprezentantului KKE pe care il puteti citi aici : — http://inter.kke.gr/…/Introductory-speech-of-the-KKE-at-th…/ —-

A continuat apoi cu discursul partidelor comuniste din fostul spaţiu sovietic în semn de respect fata de ţara primei revolutii socialiste care a reuşit să creeze un stat socialist.
Daca e să critic ceva, a fost traducerea din rusă. Sincer spun ca nu am reuşit să urmăresc discursurile ruseşti din cauza traducerii. Astept postarea discursurilor pe siteul KKE pentru a putea exprima o parere. Totuşi un lucru demn de remarcat a fost faptul ca multe discursuri au vorbit despre situaţia  din Ucraina. Reprezentantul unuia dintre partidele ruseşti si-a axat cam tot discursul pe acest subiect iar apoi a fost apostrofat de reprezentantul ucrainean. Care la rândul sau a prezentat situaţia dramatică de teroare politică prin care trec comuniştii ucrainieni , facând apel la solidaritate şi ajutor. Unul din membrii marcanţi al acestui partid fusese după spusele reprezentantului arestat recent şi condamnat la inchisoare pentru că ar fi şters o zvastică de pe un monument socialist.
După partidele din fostul spatiu sovietic s-a vorbit în ordine alfabetica în functie de tarile de provenienta. Voi posta cateva linkuri la final cu discursurile filmate de mine,din pacate nu neaparat cele mai interesante.
In câteva cuvinte : S-a discutat despre importanta istorica a Revolutiei Socialiste din octombrie 1917, despre învăţămintele pe care le putem trage dar mai ales despre problemele actuale ale mişcării socialiste. S-a vorbit mult despre contextul capitalist global actual cu toate realităţile specifice acestui stagiu evolutiv al sistemului capitalist.
Multi vorbitori au subliniat faptul ca nici măcar contrarevoluţiile de la sfârşitul secolului trecut nu au putut schimba caracterul secolului 21 care este unul în care trecerea de la capitalism la socialism este impetuos necesară pentru progresul omenirii. Multi au vorbit despre greşelile care au dus la contrarevoluţie dar şi despre câştigurile aduse de socialism şi despre pierderile în termeni de drepturi sociale şi materiale după restauraţia capitalistă.
Un punct comun a fost în majoritatea discursurilor condamnarea revizionismului şi al oportunismului politic.
Discursurile au subliniat imposibilitatea reformării Uniunii Europene, fiind necesară desfiinţarea ei şi construirea unei uniuni pe fundamente socialiste.
Unele partide au catalogat reformismul Partidului Stângii Europene ca fiind periculos, deoarece nu poate rezolva problemele generate de capitalismul global şi reprezintă doar o amăgire a clasei muncitoare. Totuşi în sală erau destule partide membre ale Stângii Europene, printre care şi PSR. Cred că este de inteles pozitia celor de la KKE fata de Syriza şi în general a poziţia acestor nuclee dure de comunişti faţă de social democraţie în general. Numai că Stânga Europeană nu este un partid social democrat – social democraţii sunt în grupul Socialiştilor din UE. Iar PSE este la stînga lor (La gauche de la gauche).
S-a dezbătut mult situaţia  actuală şi majoritatea concluziilor au fost ca în ciuda infrângerii temporare a socialismului de la sfârsitul secolului trecut, condiţiile actuale şi contradicţiile tot mai accentuate ale capitalismului vor aduce inevitabil în acest secol la victoria finala a socialismului.
La final, intr-o atmosfera s-a cantat internationala. A fost extraordinar, ceva de neuitat. Atunci am inteles ca traducătorii erau şi ei comunişti de la KKE căci i-am zarit în cabinele de pe margine cântând şi ei cu pumnul stâng ridicat.
Aici puteti gasi şi un comunicat de presa al KKE referitor la intalnire http://inter.kke.gr/en/articles/Press-Release-of-the-KKE/ ——-

Discursul meu.m gandit discursul în jurul ideii de a arata în 7 minute (atat a fost timpul oficial dar toţi au depăşit) ce a însemnat Revoluţia de la 1917 pentru clasa muncitoare romaneasca. De unde s-a plecat atunci cand după a doilea razboi mondial revoluţia a fost extinsă şi în Romania şi ce a căştigat clasa muncitoare. De asemenea am arătat situaţia  actuala a clasei muncitoare româneşti după aproape 3 decenii de restauratie capitalista. Am furnizat multe date comparative în discurs, de asta cred ca a şi fost apreciat discursul şi multi au venit să mi-l ceară după aceea.
Primul care m-a abordat imediat după discurs a fost unul dintre membrii delegatiei KKE în Parlamentul European. Numele lui e Kostas (si nu mai retin).  M-a intrebat daca discursul predominant la noi în partid e unul atat de comunist. I-am raspuns ca exista mai multe curente,dar ca pornind de la presedintele Rotaru, trecand pe la tov Zbaganu, responsabilul cu relaţiile cu partidele comuniste internaţionale şi mergand pana la simplii membri, exista un puternic nucleu comunist şi ca deşi exista şi tendinţe mai puţin radicale, in 2010 a existat o tentativa de schimbare a numelui partidului în PCR, aprobată atunci aproape în unanimitate la congres. I-am mai spus ca exista sondaje care arata clar ca un procent de 14 la suta din populatie ar vota mâine cu PCR daca ar exista în forma să istorica, in ciuda propagandei acerbe anticomuniste şi a greşelilor sale, plus incă 9% care ar fi indecişi. Problema fiind ca în forma actuala nu reusim să ajungem la ei şi să le transmitem mesajul nostru. M-a incurajat spunandu-mi ca e o baza de la care să plecam pe viitor în strategia noastra. De asemenea s-a oferit să ne ajute să colaboram. Mi-a spus ca au studiat situaţia  în Romania iar PSR ul pare singurul partid care pare să aiba o baza reala de unde să plece. M-a intrebat cum cred ca ar putea să ne ajute. I-am raspuns ca parerea mea e ca avem nevoie să invatam în primul rand de la ei cum să facem activism în conditiile acestei societati capitaliste. Mi-a propus să facem o delegatie să venim la ei în Grecia, am vorbit şi altele dar am ramas ca vom stabili colaborarea prin intermediul departamentelor de relatii internationale.
Aveti aici discursul reprezentantului PSR:https://www.youtube.com/watch?v=jVTrcFq-JV0&feature=share

Impresii de după şi oamenii cunoscuti.
După dezbatere am continuat majoritatea la un restaurant. Aici au fost adevaratele contacte interumane şi adevarata atmosfera de internationalism socialist entuziast. Desi cunoscusem deja pe multi la parlament,aici am aprofundat contactul cu unii dintre ei şi am cunoscut şi pe altii.
Au fost discutii extrem de interesante,schimburi de pareri,schimburi culturale,glume de calitate..atmosfera tovaraseasca cum nu am mai simtit niciunde. Rusii ne-au servit permanent cu vodka de la ei de acasa 🙂 .La unii ne-au dat calendare cu Lenin, Marx şi Engels pe care le voi duce la sediul PSR din Cluj 🙂 .A fost o atmosfera remarcabila.
Cateva cheştiuni care merita poveştite în urma acestor interactiuni:
—— Reprezentantul Partidului Comunist din Slovacia. Un medic SIRIAN , venit în Slovacia în timpul socialismului şi ramas acolo. Un tip pe la 45 de ani carismatic, glumet,care mi-a spus ca în timpul socialismului a venit ca membru al Partidului Comunist Sirian la studii în Slovacia pe banii STATULUI CEHOSLOVAC! Mi-a subliniat acest fapt, spunandu-mi ca atunci,comunistii şi popoarele din estul Europei au ajutat partidele frateşti comuniste din toata lumea. Mi-a spus : ” şi la voi în Romania veneau studenti comunisti de peste tot sustinuti de PCR. Acum în situaţia  actuala e momentul ca şi altii să va ajute pe voi! Nu fiti timizi în a cere asistenta! Noi am fost în Grecia, ne-au invatat ce să facem,cum să atragem muncitori,cum să ne infiltram în sindicate, ne-au ajutat şi financiar cat au putut şi incep să se vada rezultatele caci atragem tot mai multi oameni” .
L-am intrebat şi despre relatia cu Partidul Comunist al Boemiei şi Moraviei (prezent şi el). Un partid puternic.(Al 3lea din Cehia parca) Mi-a raspuns ca relatiile nu sunt atat de fructoase şi ca nu ii ajuta cat ar putea. De asemenea a strambat putin din nas referitor la linia lor ideologica dar nu ca în cazul altor partide .. „oportuniste”.
—— Reprezentanta Partidului Comunist Norvegian. O doamna de nota 10,comunicativa şi simpatica. Pe la 38-40 de ani cel mult..la a3a generatie de comunisti în familie , bunicul ucis luptand impotriva nazistilor. Situaţia  partidului e destul de precara, cateva sute de membri. Dar Norvegia mi-a spus ea, e o tara bogata cu petrol care nu e socialista cum se crede, in care diferenta dintre bogati şi restul creste continu şi în care muncitorii isi pierd drepturile castigate prin lupta sindicala în secolul trecut cand exista sperietoarea de burghezi, numita URSS. Am avut multe discutii interesante cu ea şi pe alte teme decat strict politice dar nu e locul aici pentru a le poveşti. Am ramas în final ca vom incerca să vedem cum putem colabora şi am conturat ideea unor delegatii care să se viziteze.
——- Reprezentantul Partidului Muncitorilor din Irlanda . Un tip carismatic, britanic pur sange care m-a intrebat printre altele daca avem oameni platiti să se ocupe de treburile partidului..ca un job. I-am spus ca nu,se face munca voluntara şi fara pensionarii de la partid nu am supravietui. Mi-a raspuns ca şi la ei e la fel dar,au ajuns la concluzia ca nu se poate asa. Inainte aveau oameni platiti şi de cand au renuntat la ei lucrurile au luat-o în jos,asa ca au decis să aloce 1 sau 2 la suta din venit fiecare dintre ei la partid şi să revina la vechea organizare. Mi-a spus ca în trecut partidul lor a fost foarte puternic dar ca a existat o divizare la un moment dat care a slabit miscarea comunista.Era insa optimist ca în curand vor reveni. Mi-a vorbit despre romanii care cersesc pe strazi în Dublin şi Belfast, propunandu-mi să colaboram pentru a-i apropia de partid şi a fi ajutati. I-am explicat ca probabil se refera la comunitatea roma şi ca situaţia  cu ei e mult mai complicata ..ei facand parte din retele mafiote care ii exploateaza la maxim chiar şi în activitatea de cersit şi ca e foarte greu să exista o apropiere intrucat sunt puternic lumpenproletarizati. Totusi am ramas să cautam cai de colaborare..eventual delegatii de ale noastre să mearga la ei iar ei să vina la noi. Am promis ca vom incerca şi să mediem o apropiere fata de comunitatea romaneasca din Irlanda..urmand să mentinem legatura şi să punem la punct detaliile.
Am mai vorbit şi aprofundat lasand detalii de contact în ideea unei colaborari cu spaniolii,francezii,polonezii,bulgarii.Am vorbit şi cu altii dar nu am aprofundat mai mult relatia.
Mai jos postez linkuri cu discursurile şi a altor reprezentanti,cu mentiunea ca toate sunt filmate cu telefonul

  1. https://www.youtube.com/watch?v=y01hDhtjkks&feature=share
  2. https://m.youtube.com/watch?v=qBwd9H2O2Rk

3.https://m.youtube.com/watch?v=9aKSfLS0rqc

4.https://m.youtube.com/watch?v=y01hDhtjkk

5. Interrnaţionala în sediul Parlamentului European
https://m.youtube.com/watch?v=Ev1NcTQd_P0

 

 

 

Articol scris de Redactia

Vizualizari: 1064 ,

Comentariile sunt suspendate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *