După dispariţia fizică a lui Fidel Castro, întîmplată acum o săptămînă, mass media s-a inflamat. Au apărut articole şi pro şi contra. Unele state au declarat doliu naţional în onoarea celui care, pentru miliarde de oameni a însemnat Eroul care se opune Imperiului. Şefi de stat au trimis mesaje de condoleanţe şi participanţi la ceremonia care va avea loc după încheierea celor nouă zile de doliu. Acum cenuşa lui Fidel călătoreşte prin toată Cuba. Oamenii ies în stradă să vadă . Unii plîng.

Iată cîţiva şefi de state care au trimis mesaje de condoleanţe, state în care s-au declarat şi zile de doliu:Xi Jinping,  (China);Vladimir Putin ( Rusia) ; Abdelaziz Bouteflika (Algeria); Hassan Rouhani (Irán) ; Kim Jong Un (RPD Coreeană);Bachar Al Assad ( Siria) ; Regele Filip al Spaniei; Luis Guillermo Solís Rivera, (preşedinte Costa Rica) ;Pranab Mukherjee (preşedintele Indiei); preşedinţii din Angola, Goineea Bisau, Cabo Verde;Tomislav Nikolic (preşedintele Serbiei), preşedinţii Palestinei şi Tadjikistanului.

Alţii vor participa la ceremonialul de pe 4 decembrie. Fidel este iubit de peste jumătate din omenire.

Cine îl urăşte pe Fidel Castro?

Donald Trump. Ar fi vrut să spună vreo prostie, dar s-a oprit la timp şi a scris pe twitter doar atît:Fidel Catro is dead. Îl mai urăsc emigranţii cubanezi din Florida. Los gusanos – adică tîrîtoarele. La aflare morţii duşmanului lor (cel care a curăţat ţara de asemenea specimene, interlopi, speculanţi, traficanţi dw droguri şi alte vieţuitoare similare) au ieşit, cîteva sute dintre ei să ţopăie prin Miami. Fără să fie conştienţi că Fidel Castro a dispărut numai biologic, dar existenţa lui postumă va fi mult mai lungă – la fel ca şi aceea a lui Che Guevara.  Îl urăşte marea burghezie, interesată să demonstreze că socialismul este falimentar (sigur că nu se pune embargoul babrbar de 50 de ani al SUA contra Cubei).

Şi îl mai urăsc anticomuniştii noştri de serviciu. Îl urăşte Andrei Cornea de la revista 22 (risum teneatis! http://revista22.ro/70258430/la-moartea-unui-dictator.html ) , Baconschi şi încă vreo cîţiva mercenari.

Una peste alta este de bine.

Există un mare pericol. Ca nu cumva să se repete scenariul din Europa de Est. Ca poporul cubanez să se lase momit de cîntecele de sirenă ale capitalismului. Să nu cumva să ajungă la concluzia că nu contează cine îţi dă salariul, dacă îţimerge bine: statul sau patronul. Că statul este prot administrator. Că economia lor este un morman de fier vechi şi că singura salvare e să vină investitorii – aşa cum a fost la noi.  Ar trebui ca să le fie mai uşor cubanezilor să reziste. Să vadă ce am păţit noi, cei din Europa de Est care am ajuns colonii periferice ale imperialismului.

M-a impresionat mesajul lui Nicolas Maduro, primit de la ambasada Venezuelei:

Republica Bolivariană Venezuela Ministerul Puterii Populare pentru Afaceri Externe

Comunicat

Președintele Republicii Bolivariene Venezuela, Nicolas Maduro Moros, în numele Guvernului și al poporului din Venezuela își exprimă, în această zi de tristețe, toată afecțiunea și solidaritatea față de Președintele Cubei, Raul Castro Cruz, Dalia, copiii acestuia, familie, popor și Guvernul Republicii soră Cuba, pentru plecarea fizică a Comandantului Fidel Castro Ruz, liderul istoric al Revoluției Cubaneze și fondator al noii istorii latino-americane și caraibiene, fără îndoială, cel mai important american din istoria secolului XX, și exemplul generațiilor pentru toate timpurile.

Comandantul Fidel Castro Ruz a fost și va fi pentru totdeauna gigantul care a început o nouă eră și a arătat, cu certitudine și loialitate față de idealurile sale, calea către construirea unui proiect umanist și socialist în Marea noastră Patrie.

Venezuela a avut în Fidel Castro cel mai mare, solidar și afectuos prieten: un maestru și un ghid care a proiectat, împreună cu Comandantul Hugo Chavez, noua arhitectură de integrare regională, bazată pe solidaritate, complementaritate, un tratament echitabil și viziune umană.

Ambilor le datorăm nu numai crearea Alianței Bolivariene pentru Popoarele Americii Noastre și Petrocaribe, dar și construirea Misiunilor Sociale în Venezuela, exemple frumoase care au implicat desfășurarea a mii de medici, educatori și frați cubanezi pe toată extinderea teritoriului Patriei venezuelene, în conformitate cu cea mai profundă experiență de solidaritate pe care a cunoscut-o istoria Umanității și care a implantat îngrijirea medicală, lupta împotriva analfabetismului și acompaniamentul pentru milioane de venezueleni care au fost uitați de guvernele nepoliticoase din trecut.

Nu ne va ajunge o viață pentru a-i mulțumi Comandantului Fidel Castro, eternului nostru Comandant Hugo Chavez și poporului cubanez, atâta dragoste exprimată în lucrările pentru poporul nostru. Comandantul Fidel Castro lasă o Cuba victorioasă, un popor demn și optimist, care se ridică deasupra dificultăților spre viitor. Cu exemplul său, lasă de asemenea, și siguranța faptului că un drum de eliberare al popoarelor noastre este drumul către autodeterminare și suveranitate.

Ca revoluționar, ca Președinte Constituțional al Republicii Bolivariene Venezuela, repet împreună cu Comandantul nostru etern ceea ce a spus odată marele lider cubanez: „Tu, susținător al istoriei, maestru. O spun fără complexe. Tu ești tatăl tuturor revoluționarilor. Ești tatăl nostru”. Subscriem strigătul de luptă care a fost strigat de atâtea ori de iubita Cuba:

„Ce a avut Fidel, căci imperialiștii niciodată nu i-au făcut față?

Astăzi îi spunem Tatălui, înțeleptului constructor de idei pentru binele omenirii: Fidel, istoria și popoarele lumii te-au absolvit. Misiune îndeplinită, Comandant al celor umili, soldat al popoarelor noastre. Vom continua să luptăm. Și îți mai spunem, de asemenea, după atâtea conversații, atâtea planuri cu Comandantul nostru Hugo Chavez, de multe ori ne-au prins zorile ascultându-ți cuvântul luminos. Republica Bolivariană Venezuela a decretat trei zile de doliu național pentru a onora memoria și moștenirea Comandantului Fidel Castro. Cu Bolivar, Marti, Chavez și Fidel vom Învinge! Întodeauna spre victorie! Caracas, 26 noiembrie 2016

Articol scris de Gheorghiță Zbăganu

Gheorghiță Zbăganu

Gheorghiță Zbăganu este doctor în matematică, profesor universitar, membru în Biroul Executiv al Partidului Socialist Român.

Vizualizari: 2374 ,

Comentariile sunt suspendate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *