• lun. iun. 24th, 2024

SOCIALISTUL.RO

Schimbarea e tot mai aproape!

CHIȘINĂU: „BUCURIA”, „CĂLĂRAȘI”, „CRICOVA”.

Bydr. Dumitru Stanciu

nov. 21, 2017

Prof. Dumitru StanciuMărci de referință. Nu poți merge la Chișinău fără să treci pragul magazinelor în care se comercializează produsele cu aceste mărci. Sau, poți s-o faci dar, cel puțin după părerea subsemnatului, ai ratat un moment important al împlinirii deplasării tale, oricare ar fi fost motivul ei. Fără îndoială, vor fi interlocutori, așa îi alint eu pe cititorii mei, care, loviți de „virusul” elitismului, mă vor acuza că nu m-am gândit, înainte de toate, la un „templu”al cărții, la o librărie, la o expozițe, la un târg de carte sau, măcar, la un muzeu de istorie. Ei bine „frați creștini”: „Primum vivere deinde philosophari” m-au învățat înaintașii mei latini, cei printre care existau unii, nu de talia lui CICERO, care susțineau că„Ubi bene ibi patria”. Așadar, călcând eu, după o arzătoare așteptare de șaptezeci de ani, și aici n-aș vrea să includeți niciun fel de ironie fină sau de altă nuanță, pe PĂMÂNTUL SFÂNT AL BASARABIEI, cu o emoție în mine cum nu prea sunt în stare să descriu în aceste rânduri,  călcând eu, zic, m-am uitat să-l „văd” pe bădia Alecu Russo sau, poate, pe Bogdan-Petriceicu (Hasdeu), cu acesta îmi permit să fiu mai familiar deoarece el a ales să trăiască în Câmpina, vecina Vlădeni-ului meu, și nevăzându-i m-am adresat, cu dezorientarea firească a „veneticului”, primului întâlnit.

  • Sunt român și am venit, încărcat cu bune intenții, să văd și eu țara dumneavostră, atât, numai s-o văd. Ce-mi recomandați să fac, pentru început ?
  • Pentru început, intrați în magazinul Bucuria, din centrul orașului, și vă îndulciți sufletul cu o mândrețe de bomboană de ciocolată cu lichior apoi, cu tihna necesară, în patiseriile „La plăcinte”, alături de o plăcinte cu varză savurați vestitul coniac Ștefan sau Călărași iar seara, ei bine!, numai seara, mergeți să mâncați și să beți o fetească neagră de Cricova la fabulosul restaurant „ZENTRUM”. Numai așa veți simți că ați trăit o zi din viața dumneavoastră la CHIȘINĂU.

      O întâmplare fericită, întotdeauna întâmplările fericite au jucat un rol important în viața mea, a făcut ca amfitrionii noștri, comuniștii moldoveni, cei care ne-au invitat să sărbătorim împreună 100 de ani de la Marea Revoluție Socialistă din Octombrie, să ne invite să cinăm împreună la restaurantul fabulosului Hotel Zentrum.

266

Despre această „bijuterie turistică” mi-am propus să vă rețin atenția într-o altă intervenție jurnalistică. Până atunci aș remarca faptul că savoarea serii la frumosul restaurant a fost împlinită de prezența, în mijlocul participanților, a OMULUI POLITIC al momentutlui Vladimir Voronin. Cum Delegația Partidului Socialist Român era condusă de Președintele Constantin Rotaru, a fost atunci un moment important pentru reluarea și reînnoirea prietenească a relațiilor dintre partidele noastre. „Treaba” s-a pecetluit cu căldura vinului negru sau alb din niște butelii pe a căror etichetă scria, negru pe alb, DIN REZERVA PREȘEDINTELUI.

275

Înainte să închei, aș mai adăuga numai faptul că „evenimentele” s-au petrecut în binecuvântata zi de Sfântul Dumitru. Să fi fost întâmplător!?

 

                                      27. 10. 2017   Chișinău

 

dr. Dumitru Stanciu

Profesor universitar, Universitatea Politehnică București. Reprezentant al Partidului Alternativa Socialistă și membru al Biroului Executiv în Partidul Stânga Europeană. Preşedintele fondator al Asociaţiei de Prietenie România-Cuba.

One thought on “CHIȘINĂU: „BUCURIA”, „CĂLĂRAȘI”, „CRICOVA”.”
  1. Domnul Stanciu are nevoie de un blog, fără doar și poate. A uitat că scrie pe un site unde se face analiza politică și nu e un blog personal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.