În 2021 s-a propus un buget militar de 22.746 miliarde de lei.

În 2020 s-au alocat aproape 5 miliarde de euro pentru bugetul militar – 34% destinate achiziționării de echipament militar.

România este printre puținele țări europene careau decis în 2017 să intre în clubul 2% din NATO.  Fără a-și consulta populația, prin decizia arbitraă a  președintelui  Iohannis, care s-a angajat să dedice continuu 2% din PIB pentru apărare.

Guvernul PNL a crescut cu 16% bugetul MapN  față de anul precedent.

În 2015, bugetul MApN a fost cam de  10 miliarde de lei, în 2016 a devenit 10,7, în 2017 a devenit 14,76, în 2018 a devenit 17 miliarde iar în 2019 20.43 de miliarde, în 2020 23,7 miliarde de lei. Nu numai că alocăm cel puțin 2% anual, acum vrem să depășim cota. Pentru a ne impresiona aliații strategici.

Este absolut evident că există mari probleme în Romania în ceea ce privește bugetul educației și bugetul sănătății – iar investițiile armatei nu merg în cercetare și nici în spitale militare, merg în principal către armament achiziționat. Este destul de rău că nu alocăm bani destui acolo. Dar și mai rău este că banii ajung la firma americană Raytheon – de unde am achiziționat rachetele Patriot, armament anti-air, un sistem de rachete anti-navă  care este depășit.

Este necesar să achiziționăm tot acest echipament militar second-hand după ce americanii nu mai au nevoie de el?

România, de asemenea, s-a angajat să construiască un mare oraș militar NATO – o fortăreață unde vor fi găzduiți 10.000 de soldați și angajați , ce se va construi în județul Constanța, pe o suprafață de 2.200 de hectare. Este posibil să ajungem, în următorii 20 de ani, să găzduim și bombe nucleare. Americanii le-au răspândit pe tot globul! De ce nu și aici, în țara aliaților strategici ce continuă să investească masiv în bugetul militar, lângă Rusia?

Pentru prima dată în Strategia Națională de Apărare a României se vorbește direct despre „comportamentul agresiv al Federației Ruse” și despre „acțiunile de militarizare a regiunii Mării Negre și de tip hibrid” desfășurate de Moscova.  Este oportun acest limbaj în documentele oficiale ale țării? Dar comportamentul agresiv al Statelor Unite și acțiunile lor de militarizare de pe tot globul? Exact același lucru ar putea fi spus despre americani. S.U.A. deține 5,800 de focoase nucleare. S.U.A., de asemenea, mai este și singura țară ce le-a și folosit în trecut (nu că ar fi fost necesar).

În legătura cu achizițiile României la firma americană Raytheon, competitorul european al firmei, MBDA, cel care se afla favorit la licitația inițială, acuză acum că argumentele folosite de MApN pentru achizițiile făcute sunt „părtinitoare” și „înșelătoare” și „distorsionează concurența”. Ei spun că ne-ar fi oferit armament de calitate ce ar fi venit și cu componenta de offset, cu asistență tehnică și transport internațional asigurat – însă Romania a preferat aceste contracte la suprapreț pentru armament învechit, probabil iarăși pentru a ne satisface ”partenerii strategici”. Poate armamentul costa suma X, dar politicienii noștri capitaliști au cerut să coste suma X+Y, ca Y să intre apoi în conturile lor din Panama. Nu ar fi ceva nou.

Partidul Socialist Roman consideră că acest auto-sabotaj al guvernului României, din care probabil că profită elita noastră economică – este o crimă la adresa poporului ce are nevoie în primul rând nevoie  de investiții urgente în medicină și educație.

Partidul Socialist Roman nu consideră că Rusia prezintă o amenințare geopolitică pentru România – cert nu o amenințare geopolitică mai mare decât SUA, o țară ce supraviețuiește prin generarea conflictelor pentru a putea vinde armament și pentru a își putea finanța complexul militaro industrial.

Am devenit mai americani ca americanii și trebuie să ne punem niște întrebări serioase. Oamenii muncii din SUA dărâmă statuile escrocilor, noi le construim – nimic nu ne mai surprinde când PSD-ul propune o statuie a lui Ronald Reagan iar așa-zisa lor opoziție, USR, continuă proiectul.

Acest buget militar extraordinar este o expresie a fenomenului auto-colonizator – e datoria socialiștilor să se opună!

Surse:

https://romania.europalibera.org/a/cata-grija-are-romania-armata-miliarde-euro-buget/30340488.html

https://romania.europalibera.org/a/prima-dat%C4%83-dup%C4%83-al-doilea-r%C4%83zboi-mondial-rusia-este-tratat%C4%83-ca-un-inamic-%C3%AEntr-un-document-oficial/30657169.htm

https://adevarul.ro/locale/constanta/orasul-militar-nato-mihail-kogalniceanu-oamenii-si-au-dorit-vina-americanii-1_6062e9ba5163ec427171b06e/index.html

https://www.hotnews.ro/stiri-defense-24365096-armata-achizitie-sistem-rachete-shorad-vshorad-sua-nasams-raytheon.htm

https://hotnews.ro/stiri-defense-24267834-armata-rachete-antinava-baterii-coasta-mbda-exocet-raytheon-nsm-offset.htm

 

 

 

Articol scris de David A. Marin

Vizualizari: 9774 ,

Comentariile sunt suspendate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *