Untitled-3-1De la adoptarea de către Curtea Constituțională a României a hotărârii prin care a rezolvat conflictul de natură constituțională dintre Președinte și Guvern indicând și soluția necesară, respectiv locatarul de moment al Palatului Cotroceni să adopte actul demiterii procurorului șef al DNA, a trecut deja aproape o săptămână. Președintele a ignorat practic hotărârea CCR însă partizanii săi în frunte cu președintele, de moment, al PNL s-au făcut luntre și punte interpretând de o manieră radicală nu numai hotărârea CCR dar, de o manieră absolut antidemocratică, au atacat în termeni foarte duri ca niște veritabili extremiști de dreapta din vremurile mișcării legionare, instituția însăși, ba, în ultimă instanță însăși legea fundamentală a țării. De o manieră similară s-au exprimat, deși minuscule și, de ce nu, anacronice ca formă de manifestare, mișcările de stradă din Piața Victoriei, sau de la Timișoara, Brașov, Sibiu, Cluj-Napoca și Iași.

            Pe noi, socialiștii, cele de mai sus nu ne-au surprins. Piticii politicilor de dreapta devin pe zi ce trece din ce în ce mai mici, mai nepricepuți, mai „fermecători” prin modul cum își etalează amatorismul sau, mai degrabă, ignoranța și gradul ridicat de paupertate ca gândire și practică politică.

            Surprinzătoare, dintr-o anumită perspectivă, sunt punctele de vedere exprimate tot mai frecvent de la o zi la alta de către diverșii „analiști”, „experți”, comentatori ai vieții politice etc. prin care încearcă să demonstreze „previzionar” de ce nu va semna președintele României actul de demitere a procurorului-șef al DNA. Trimiterile pe care le fac, mai direct sau doar aluziv, ar fi ori protecția externă de care s-ar bucura L.C. Kövesi, ori nevoia de o așa-zisă menținere a credibilității externe a României în perspectiva preluării de către guvernul de la București a Președinției Consiliului Europei și evantaiul unor asemenea motive e chiar mai larg. Întrebarea noastră este însă următoarea: Cum rămâne cu respectul pentru Constituție? Cum rămâne cu obligația deosebită a coaliției politice aflate la guvernare în a apăra aceeași lege fundamentală a țării?

Articol scris de conf. univ. dr. Marin Badea

Vizualizari: 3506 ,

Un răspuns la Apărătorii doamnei L. C. Kövesi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Valea Jiului în agonie

    În volumul lui David Kideckel România postsocialistă. Munca, trupul și cultura clasei muncitoare, tradus în […]