Joi, 26 noiembrie 2015 o delegaţie a Partidului Socialist Român a participat la o informare ţinută de excelenţa sa dl. ambasador Victor Ramon Carazo privind alegerile parlamentare care vor fi ţinute la 6 decembrie 2015. Informarea a avut loc la ambasada Republicii  Bolivariene Venezuela.

Venezuela este o ţară cu o populaţie de 31 milioane de locuitori din care aproape 20 milioane au peste 18 ani şi vor participa la alegeri. Fiind un stat federal (Venezuela este împărţită în 23 de state grupate în nouă regiuni administrative) sistemul de vot este destul de complicat. Parlamentul este unicameral şi are doar 167 membri care se aleg din cinci în cinci ani astfel: 113 se aleg în regim uninominal iar 51 se aleg pe liste. Mai sunt trei membri care nu ştiu cum se aleg, sunt reprezentanţii populaţiilor amerindiene.

Acum este în toi campania electorală. În perioada 1-7 decembrie elevii vor fi în vacanţă pentru a permite activitatea comisiilor electorale, în număr de 14515. La fiecare circumscripţie electorală sunt cîteva maşini de vot (în total 40 601) la care se va vota. Ele se numesc mese de vot. Fiecare masă de vot este asigurată de o comisie de 12 persoane care se aleg aleator în mod automat dintre cetăţenii cu domiciliul în zona respectivă. Participarea la comisiile electorale este obligatorie (aşa rezultă de aici http://www.eleccionesvenezuela.com/informacion-cuando-y-como-elige-miembros-mesa-89.html )

Votarea se face automat, fiecare alegător trece prin cinci etape: se identifică şi i se iau amprentele, se retrage la aparatul de vot şi îşi alege candidatul, i se tipăreşte un buletin de vot cu candidatul respectiv şi apoi semnează în faţa membrilor comisiei.

Membrii comisiei electorale centrale – dar nu numai – au posibilitatea să urmărească în timp real evoluţia votului – bănuiesc că toate aparatele de vot sunt conectate la Internet. Este o tehnologie avansată.  Nu sunt sigur că toţi cetăţenii ştiu să o folosească – probabil că li se face un instructaj în timpul campaniei electorale. Candidaţii pe cele 167 de locuri nu sunt puţini – sunt aproape două mii.

Pentru a spori legitimitatea votului – deşi frauda pare imposibilă (pare numai, nimic nu e imposibil; de exemplu diverşi oligarhi îşi pot angaja hackeri care să vadă cum s-a votat şi, eventual, să spargă sistemul) în ziua votului sunt invitate mai multe organisme internaţionale, cum ar fi UNASUR, CELAC, MERCOSUR, ALBA, CEELA sau alte ţări care au convenţii de cooperare în materie electorală cum ar fi Rusia, India, Filipine, Coreea de Sud, Africa e Sud sau altele. Nu este nevoie să spun că organismele acceptate trebuie să fie imparţiale – să nu îşi arate preferinţa pentru vreo formaţiune politică.

Dar cine candidează? Atît la dreapta, cît şi la stînga s-au format două coaliţii: una în jurul  MUD (Mesa de la Unidad Democrática) grupează forţele pro-imperialiste, antirevoluţionare, responsabile de mişcările de stradă anarhice din 2014, conduse de Jesús Torrealba (pe care toate sondajele de opinie o dau favorită), iar cealaltă în jurul PSUV (Partido Socialista Unido de Venezuela) care grupează forţele care doresc continuarea şi aprofundarea revoluţiei, conduse de actualul preşedinte Nicolás Maduro, şi de Diosdado Cabello, actualul preşedinte al parlamentului.  Interesant este că amîndouă coaliţiile şi-au foxat candidaţii în urma unor alegeri primare, după moda din SUA. Folosind acelaşi sistem de vot care va fi folosit şi la 6 decembrie.

Situaţia este complicată deoarece mass – media din Vest a dezlănţuit o campanie de defăimare a actualului preşedinte, vinovat că luptă pentru independenţa ţării şi pentru asiguarrea unei vieţi mai bune păturilor celor mai defavorizate ale societăţii.

Nu va fi o campanie electorală paşnică. Violenţa politică este deja în creştere. Guvernul a dat asigurări că va respecta rezultatul votului, oricare ar fi acesta. Nu acelaşi lucru se poate spune despre opoziţie, care ar putea pune de un Venezuela-maidan în caz că va pierde alegerile.

Sperăm că poporul din Venezuela va da dovadă de vigilenţă şi nu va permite o lovitură de stat a forţelor reacţionare. Indiferent de rezultatul alegerilor.  În calitatea noastră de comunişti şi socialişti noi cam ştim cine am vrea să cîştige…

Articol scris de Gheorghiță Zbăganu

Gheorghiță Zbăganu

Gheorghiță Zbăganu este doctor în matematică, profesor universitar, membru în Biroul Executiv al Partidului Socialist Român.

Vizualizari: 1259 ,

Comentariile sunt suspendate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *