Nu sunt sigur că toți știu ce se votează pe 26 mai. Adică se știe că se votează deputați pentru Parlamentul European, dar poate sunt unii care nu știu ce funcții are acest parlament.

Parlamentul European (PE) are 751 membri,  750 plus președintele care se aleg din cinci în cinci ani. România are 33 de locuri.  Compoziția PE este pe bază de doctrină politică, și nu pe bază națională. Adică, teoretic, membrii lui nu au a legifera în interesul țărilor lor, ci al Uniunii Europene. Un stat UE poate avea între 6 și 96 membri, depinde de populația lui.

Ce rol are Parlamentul  European? Cum a fost gîndit? La o primă aproximație, ar reprezenta puterea legislativă în UE. Cam la fel cum parlamentele naționale dau legi, doar că e mai complicat. De fapt e foarte complicat. (http://www.europarl.europa.eu/about-parliament/ro/powers-and-procedures)

PE are responsabilități legislative, de supraveghere și bugetare.

De fapt este co-legislator. Legile le propune Comisia Europeană (CE) iar parlamentul le adoptă împreună cu Consiliul Uniunii Europene (CUE).

Ce este Consiliul Uniunii Europene?  El cuprinde miniștrii din țările UE. Participă la adoptarea legilor europene și coordonează politicile UE. Membrii CUE : miniștrii conform cu zona politică discutată. Fiecare stat al UE deține președinția Consiliului European prin rotație din șase în șase luni. A nu se confunda cu Consiliul Europei, care se compune din primii miniștri ai statelor UE , cu patru excepții: Cipru, Franța, Lituania și România unde reprezentanții sunt președinții. Și nici cu Consiliul European, care nu mi-e clar ce face (https://www.coe.int/en/web/portal/home). CUE coordonează politicile UE. Politica de securitate a UE se bazează pe indicațiile Consiliului Europei. Tot CUE face tratate dintre UE și alte state sau organizații internaționale. Și adopta bugetul UE. Se întîlnește în 10 configurații diferite la care participă ministrii din zona aceea: agricultură, competitivitate, finanțe, mediu etc (https://www.consilium.europa.eu/en/council-eu/configurations/)

Ce este Comisia Europeană? (https://europa.eu/european-union/about-eu/institutions-bodies/european-commission_en). E formată din comisarii europeni, cite unul din fiecare stat membru. Oarecum seamănă cu un consiliu de miniștri iar președintele Comisiei Europene este un fel de prim ministru.

Revenind la Parlamentul European:

Funcția legislativă a Parlamentului constă în adoptarea legislației UE. Legislația se compune din regulamente (obligatorii în toate statele), directive (obiective pentru îndeplinirea cărora statele au libertate să procedeze după cum vor),  decizii (se aplică obligatoriu de către cei cărora li se adresează) , recomandări  (nu sunt obligatorii) și avize (facultative, gen ”Aer curat pentru Europa”). Tot PE decide în tratatele internaționale, decide privind extinderea UE. Mai mult, PE poate propune teme de lucru Comisiei Europene  și să îi  ceară să facă legi.

Funcția de supraveghere: PE veghează ca toate instituțiile UE să lucreze democratic. Tot PE alege Președintele Comisiei Europene și aprobă Aprobă componența Comisiei. Adică votează comisarii. Teoretic, PE poate da moțiuni de cenzură, cerînd altă comisie. Discută politica monetară.

Funcția bugetară: Aprobă execuția bugetară a UE. Stabilește bugetul. Aprobă bugetul multianual.

Cum lucrează Parlamentul European?

Ca și parlamentele naționale: în comisii și sesiuni plenare.

Comisiile pregătesc documentele legislative. PE are 20 de comisii și două subcomisii , fiecare comisie ocupîndu-se de cele 20 de domenii de competența UE. Documentele se dezbat în cadrul grupurilor politice.

Sesiunile plenare se țin de regulă la Strassbourg, odată pe sătămînă, dar dar uneori se țin și sesiuni suplimentare la Bruxelles. Ele se fac atunci cînd se dă un vot final vreunui document pregătit de comisii.

În ceea ce privește sancțiunile UE împotriva altor state, acestea nu sunt de competența PE – cel puțin așa am înțeles. Ele se dau de către Consiliul Europei (adică șefii de state din UE) în urma unei proceduri și trebuie să fie acceptate în unanimitate.  (https://www.consilium.europa.eu/en/policies/sanctions/adoption-review-procedure/)

Înseamnă că România , prin Iohanis este complice la sancțiunile contra Venezuelei care conțin blocarea conturilor și înfometarea populației.  Cine este interesat să vadă zecile de state care au suferit sau suferă de sancțiuni europene le poate vedea aici, împreună cu temeiul legal (https://www.sanctionsmap.eu/#/main). Sunt sub diferite forme de restricție Rusia, Yemen, Zimbabwe, Venezuela dar nu și Arabia Saudită sau Israelul, care comit atrocități în Yemen sau Gaza.

Iată temeiul pentru persecutarea Venezuelei, scris într-un frumos NewSpeak Orwellian (sublinierile îmi aparțin):

”Pe 13 noiembrie 2017 CUE a adoptat măsuri restrictive datorită deteriorării continue a democrației, a statului de drept și a drepturilor omului în Venezuela. Se vor impune restricții de călătorie și blocarea conturilor acelora vinovați de violări ale drepturilor omului și reprimarea societății civile și a opoziției democratice precum și acelor care prin acțiunile lor subminează democrația și statul de drept în Venezuela. Măsurile restrictive doresc să faciliteze crearea unui proces care să ducă la o soluție negociată pașnic. Ele pot fi ridicate depinzînd de evoluția situației în țară, dacă se demonstrează respectarea instituțiilor democratice, adoptarea unui calendar electoral complet și eliberarea deținuților politici.”

Evident că Partidul Socialist Român militează împotriva unor asemenea practici din politica europeană, de amestec nerușinat în afacerile interne ale unui stat suveran și democratic. Și mai rușinos este că UE se comportă ca un satelit al SUA. Iată un motiv pentru a vota PSR : europarlamentarii noștri vor ridica problema sancțiunilor  în PE

Articol scris de Gheorghiță Zbăganu

Gheorghiță Zbăganu

Gheorghiță Zbăganu este doctor în matematică, profesor universitar, membru în Biroul Executiv al Partidului Socialist Român.

Vizualizari: 1819 ,

Un răspuns la Alegerile din 26 mai. De fapt, ce se votează?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Socialistul pe Facebook