• lun. iun. 24th, 2024

SOCIALISTUL.RO

Schimbarea e tot mai aproape!

Alegeri europarlamentare. Ce fel de Europă vrem

ByGheorghiță Zbăganu

mai 29, 2024
Alianța politică ”România Socialistă”, compusă din Partidul Socialist Român și Partidul Social Democrat Muncitoresc participă la alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024. Ca membru fondator al partidului Stânga Europeană, Partidul Socialist Român susține candidatura tovarășului Walter Baier la funcția de președinte al Comisiei Europene. Mai mult, susține majoritatea măsurilor propuse în manifestul electoral al Partidului Stânga Europeană (https://www.european-left.org/wp-content/uploads/2024/03/2024-Manifesto-English-European-Left.pdf) cu următoarele precizări:

Ce fel de Europă vrem?

1.         O Românie suverană într-o Europă suverană.

Acum UE a ajuns o anexă a SUA.  Acceptă  și chiar participă la sancțiunile impuse de SUA altor țări: Venezuela, Iran, Rusia, Belarus, Coreea de  Nord.  Chiar dacă este împotriva intereselor popoarelor europene.

O Uniune Europeană Suverană înseamnă o organizație care să apere interesele popoarelor care o compun. Statele membre să aibă dreptul la politică internă sau externă proprie fără a fi șantajate de clici nealese de nimeni. Și nu numai externă, ci și internă. Este inacceptabil ca să se pună statelor membre condiționalități care încalcă tradițiile lor.

Ce e de făcut? În primul rând desființarea NATO și înlocuirea acestui pact cu o armată europeană.

 

2.         O Europă a națiunilor, nu a companiilor multinaționale.  

Comisia Europeană nu are dreptul să impună legi statelor membre.  În fiecare stat membru să primeze Constituția, nu directivele CE. Respingem dictatura birocrației organismelor UE și modelul unic de societate impus de ele.

Susținem deciziile luate prin consens, cu excepția deciziilor luate de Parlamentul European, unde este normal să acceptăm principiul majorității în alegerea organelor UE sau a bugetului UE.

Milităm împotriva dependenței de piețele financiare.

 

3.         O Europă a păcii.

Europa are două probleme urgente: războiul din Ucraina și cel din Gaza.

În primul caz trebuie convinse ambele părți să înceteze focul și să ajungă la un rezultat negociat.

Ar fi ușor de făcut acest lucru dacă nu s-ar amesteca forțe din afara UE, interesate în prelungirea războiului și slăbirea UE: SUA și UK. Adică dacă nu ar exista NATO.  Pentru început UE trebuie să înceteze finanțarea conflictului sub pretextul apărării Ucrainei și ordinii internaționale.

În al doilea caz UE trebuie să ceară Israelului să se supună rezoluțiilor ONU și să recunoască de urgență Palestina ca membru cu drepturi depline. Să se supună deciziei Curții Penale Internaționale de a opri imediat genocidul în Gaza.

În relațiile externe prima grijă a UE ar trebui să fie să aibă relații de prietenie cu vecinii săi: Rusia, Belarus, Balcanii de Vest, Nordul Africii. Așa s-ar rezolva și problema imigrației ilegale.

 

4.         O Europă de la Atlantic la Pacific.

             UE ar trebui să se extindă fără a pune condiții care să încalce sistemele sociale ale  statelor care în mod firesc sunt europene. Să ia exemplu de la China, unde funcționează sistemul ”O țară, două sisteme”. O Uniune Europeană pluralistă.  

 

5.         O Europă socială

O Europă fără miliardari și oameni ai străzii. Salariu minim European, sistem, de pensii European. Corelarea legislațiilor naționale în spiritul legii celei mai favorabile cetățeanului.

 

Gheorghiță Zbăganu

Gheorghiță Zbăganu este doctor în matematică, profesor universitar, membru în Biroul Executiv al Partidului Socialist Român.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.