Titlul complet este mai lung

“Clasa muncitoare contemporană și aliații săi. Sarcinile avangardei sale politice – partidele comuniste și muncitorești – în lupta împotriva exploatării și a războaielor imperialiste, pentru drepturile muncitorilor și ale popoarelor, pentru pace, pentru socialism”

Recunosc că nu îmi plac temele așa de stufoase, și titlurile lungi, dar asta este.

Cu ocazia întîlnirii participanții au felicitat și Partidul Comunist Grec (KKE) care își aniversa centenarul. De fapt partidul a fost creat pe 4 noiembrie 1918 (cu o săptămînă înainte de armistițiul care a pus capăt, oficial, primului război mondial) sub numele de Partidul Socialist Muncitoresc din Grecia (SEKE). Era condus de un comitet central de cinci membri. La al doilea congres al SEKE, din aprilie 1920 partidul a decis să se afilieze la Comintern și a adăugat ”comunist” la nume: a devenit SEKE-K.

Deabia în 1924, la al treilea congres  a partidul a devenit pur și simplu KKE – partidul comunist grec. În 1924 PCR a fost interzis la noi; comuniștii greci au fost  interziși  de facto patru ani mai tîrziu, în 1928. Erau persecutați mai demult, pentru că s-au opus războiului greco-turc din 1919 – 1922, o aventură criminală a lui Venizelos. Din 1936, de cînd a început dictatura lui Metaxas, comuniștii prinși de siguranță au început să fie trimiși în lagăre de concentrare. A urmat o perioadă complicată, convulsionată, cu jumătate de membri în închisoare, (inclusiv comitetul central și președintele Zahariadis),  jumătatea din libertate fără o conducere clară, pînă în 1941, cînd Grecia a fost invadată de Germania. Zahariadis a fost luat de nemți și internat la Dachau iar comuniștii au reușit să creeze o armată de partizani (ELAS) care a eliberat Grecia de naziști: în 1944 ELAS avea efective de 200000 membri!

Ei nu știau de înțelegerea dintre Stalin și Churchill, cea cu procentele, în care Stalin acceptase ca Anglia să aibă control 90% în Grecia și a urmat un război civil sîngeros (1945-1949). Comuniștii au fost din nou interziși, uciși sau internați în lagăre de exterminare pe insule. Deabia în 1974 KKE a fost legalizat și de atunci, de aproape 45 de ani este în fruntea mișcării de emancipare a clasei muncitoare, împreună cu sindicatul controlat de comuniști, PAME.

O istorie glorioasă cu care nu multe partide  se pot mîndri.

Participarea: au fost reprezentanți din 42 de țări, 90 de partide. Lista lor se vede aici (http://solidnet.org/article/20-IMCWP-Participants-List/)

Două zile au fost intervențiile delegaților, privind tema în discuție. Întîlnirea a fost deschisă de intonarea Internaționalei și de cuvîntarea lui Dimitri Kuțumbas (https://inter.kke.gr/en/articles/SPEECH-BY-THE-GS-OF-THE-CC-OF-THE-KKE-DIMITRIS-KOUTSOUMPAS/)

Intervențiile celor 90 de reprezentanți ai partidelor comuniste și muncitorești sunt aici

(http://solidnet.org/meetings-and-statements/imcwp/20th-international-meeting-of-communist-and-workers-parties/)

Din România am participat eu, ca reprezentant al Partidului Socialist Român. Intervenția mea este aici (http://solidnet.org/article/20-IMCWP-Contribution-of-Romanian-SP/)

În ultima zi a lucrărilor, duminică 25 noiembrie , KKE a organizat un mare miting pe un stadion, la care Dimitris Kuțumbas a ținut o cuvîntare emoționantă. De fapt atmosfera de acolo era copleșitoare, cu mii de tineri comuniști cu steaguri roșii, cu secera și ciocanul, scandînd lozinci antiimperialiste (https://inter.kke.gr/en/articles/Speech-of-the-GS-of-the-CC-of-the-KKE-at-the-100th-anniversary-event-of-the-kke-at-the-Peace-and-Friendship-Stadium/)

La final delegațiile celor 90 de partide au adoptat o declarație comună (http://solidnet.org/article/20-IMCWP-Appeal-of-the-20th-International-Meeting-of-Communist-and-Workers-Parties/), de fapt un apel adresat tuturor forțelor de stînga.

Selectez din ea

Partidele semnatare cheamă forțele progresiste să colaboreze la acțiuni comune pe următoarele direcții:

Împotriva războaielor imperialiste, a intervențiilor și militarizării: acțiuni împotriva NATO care își va serba a 70a aniversare la 4 aprilie 2019. Împotriva armelor nucleare. În 2019 vor fi 80 de ani de la începerea celui de al doilea război mondial.

Apărarea istoriei partidelor comuniste și a valorilor internaționalismului proletar. Pe 2 martie se împlinesc 100 de ani de la crearea Internaționalei a treia. Acțiuni de reamintire a persecuțiilor împotriva comuniștilor atunci și acum, de interzicere a comuniștilor inclusiv în țări din UE. Discuții teoretice care să arate realizările socialismului și să ducă la acțiuni practice împotriva capitalismului și să arate natura sa exploatatoare, opresivă, agresivă, și inmană.

Întărirea solidarității internaționaliste cu popoarele oprimate, care se confruntă cu ocupație, amenințări imperialiste și intervenții militare. Solidaritate cu Cuba, cu Venezuela, amenințate de imperialismul american. Sprijinirea luptei poporului palestinean de a avea un stat independent cu capitala la Ierusalimul de Est, conform cu rezoluțiile ONU. Condamnarea politicii criminale a Israelului. Denunțarea intervenției americane în Coreea și solidaritate cu dreprul la reunificare al poporului coreean. Solidaritate cu refugiații din țările unde popoarele sunt supuse agresiunii și ocupației de imperialism.

Solidaritate de clasă cu luptele muncitorilor pentru drepturi sociale, sindicale, contra ofensivei capitalului..

Solidaritate cu lupta de emancipare a femeilor

Lupta contra forțelor reacționare, fasciste, contra rasismului, a xenofobiei, a fanatismului religios și contra opresiunii socialeDevelopment of actions of struggle on the day of the People’s Victory over Fascism-Nazism.

Sprijinirea acțiunilor de protejare a mediului

Articol scris de Gheorghiță Zbăganu

Gheorghiță Zbăganu

Gheorghiță Zbăganu este doctor în matematică, profesor universitar, membru în Biroul Executiv al Partidului Socialist Român.

Vizualizari: 2246 ,

Comentariile sunt suspendate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Valea Jiului în agonie

    În volumul lui David Kideckel România postsocialistă. Munca, trupul și cultura clasei muncitoare, tradus în […]