Articole recente

Ziua de 17 noiembrie este sărbătoare națională în Grecia. Este ziua în care se comemorează cei 23 de morți ai insurecției studențești.

Primim de la PArtidul Comunist din Grecia (KKE) următorul document

Poporul nu se supune, își apără dreptul la sănătate și libertatea

 

Insurecția studenților de la Politehnica din Atena din noiembrie 1973 care a beneficiat de ajutorul muncitorilor și al populației din Atena a fost unul din evenimentele decisive care au dus la căderea juntei militare sprijinită de SUA (dictatura coloneilor, 1967 – 1974). Ea a fost comemorată astăzi într-un context social complicat de pandemie respectînd toate măsurile legale de protecție sanitară. Insurecția de la Politehnică a fost rezultatul unei lungi lupte duse de Partidul Comunist Grec (KKE) și Uniunea Tinerilor Comuniști din Grecia  (KNE) în condiții de ilegalitate, cu prețul a mii de comuniști arestați, exilați și torturați de regimul barbar al coloneilor.

De atunci a intrat în tradiție ca în fiecare 17 noiembrie să se desfășoare marșuri de protest antiimperialiste care culminează cu adunări în fața ambasadei SUA de la Atena. Lozincile sub care se încheie marșurile sunt aceleași cu ale studenților din 1973: „USA out – NATO out” și ”Pîine – Educație – Libertate”. Ele nu și-au pierdut din actualitate nici astăzi – exprimă lupta poporului grec împotriva planurilor imperialiste ale SUA și NATO precum și cerințele de bază ale populației pentru dreptul la muncă, educație, sănătate și libertăți sindicale și cetățenești. Burghezia, guvernul ei și aliații ei din NATO găsesc aceste lozinci foarte deranjante.

Anul acesta guvernul Nea Demokratia, într-o escaladare a autoritarismului și represiunii au interzis manifestația antiimperialistă și adunările publice cu mai mult de trei persoane sub pretextul că marșul ar fi o ”bombă cu ceas” data să explodeze din cauza pandemiei. Ipocrizia guvernului este maximă deoarece el este responsabil pentru ”bombele cu ceas” din transportul în comun și la locurile de muncă. Mai mult, este responsabil pentru deficiențele tragice din sistemul de sănătate pe timp de pandemie.”

Marșul și protestele au fost întrerupte de brutalitatea poliției. Care a folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă. Brutalitatea poliției într-o zi de sărbătoare națională este ceva nemaiîntîlnit.

https://inter.kke.gr/en/articles/Orgy-of-government-authoritarianism-and-violence/

Partidul Socialist Român își exprimă solidaritatea  cu tovarășii noștri din KKE și din toate organizațiile care au luat parte la proteste.

COMITETUL DIRECTOR

al PARTIDUL SOCIALIST ROMÂN

 

Articol scris de Redactia

Vizualizari: 964 ,

Comentariile sunt suspendate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *