Guvernul SUA a declarat că Venezuela este un pericol pentru SUA. Mai precis, pe data de 9 martie 2015  preşedintele SUA, Barack Obama a declarat Venezuela un pericol la adresa securităţii naţionale şi a ordonat sancţiuni împotriva unor oficiali ai statului (vezi, de exemplu, aici http://www.huffingtonpost.com/2015/03/09/obama-venezuela_n_6831890.html).  Motivele invocate ar fi nerespectarea drepturilor omului de către guvernul socialist al lui Nicolas Maduro. Istoria ne-a arătat că declararea unui stat )de către SUA) ca fiind un pericol pentru securitatea naţională este primul pas în organizarea unui sistem de sancţiuni împotriva acelui stat, după cum s-a mai procedat şi în alte cazuri: Cuba, Iran sau Siria. Şi acum, Rusia.

De la începutul revoluţiei bolivariene guvernanţii de la Washington au încercat stoparea ei prin metode mai mult sau mai puţin ilegitime, inclusiv sprijinirea unei lovituri de stat (eşuată) în 2002. Complexul militaro – industrial care conduce de zeci de ani SUA nu poate accepta procesul de reforme sociale şi de mobilizare socială antiimperialistă care a fost declanşat de Hugo Chavez în urmă cu aproape 15 ani şi care continua astăzi, în condiţii economice deosebit de grele. Nu poate accepta nici ecoul international şi exemplul pe care Venezuela l-a dat altor state latino americane – Bolivia , Ecuador, Argentina, Nicaragua – şi nici noile alianţe antiimperialiste şi de cooperare regională pe care le-a format : ALBA , Unasur şi Celac. Şi nu poate ierta nici influenţa pozitivă a Venezelei în procesul de pace din ţara vecină, Columbia şi nici salvarea Argentinei din ghiarele FMI.

Această acţiune unilaterală este cu atît mai surprinzătoare, cu cât SUA doreşte să îşi îmbunătăţească relaţia sa cu Cuba, care a fost supusă ea însăşi unui embargou ilegal mai mult de 50 de ani, embargou mult atenuat de guvernul progresist al lui Chavez care a dat Cubei petrol contra educaţie şi sănătate.  Guvernanţii americani par să încerce să spargă alianţa Cuba – Venezuela şi să îi asmută pe unii contra celorlalţi. Sperăm că Raul Castro nu va cădea în această capcană. Nu după ce a văzut ce le poate pielea imperialiştilor nord americani.

Pare că sancţionarea Venezuelei nu ar fi decît primul pas în vederea unei contraofensive  a dreptei neoliberale împotriva renaşterii latino-americane. Împotriva guvernelor progresiste din Argentina, Brazilia, Ecuador, Bolivia şi Nicaragua.  De un an de zile Venezuela este zguduită de masive tulburări de stradă susţinute de marile concerne de mass media  internaţionale, de opoziţia antinaţională  din Venezuela şi de SUA. Tulburări generate de dificultăţile generate de scăderea preţului la ţiţei – principal sursă de devize a statului – şi amplificate în mod conştient de sabotajele opoziţiei antipopulare, după modelul Maidanului ucrainian (cel care a dus la lovitura de stat din februarie 2014).  De un an de zile asistăm la un război al celor favorizaţi contra săracilor – o luptă de clasă declanşată de exploatatori împotriva exploataţilor. Luptă care iată, nu a putut fi cîştigată. Încă.

Poporul Venezuelei a reuşit pînă acum să îşi apere cuceririle – şi sperăm că va reuşi şi în continuare. Paşii făcuţi spre o societate nouă, umanistă şi mai democratică sunt cele mai bune argumente împotriva campaniei de demonizare a Revoluţiei, campanie în care se investesc mulţi bani.  Poporul Venezuelei nu este singur. Popoarele din America Latină condamnă amestecul brutal în treburile interne al statului suveran Venezuela şi resping calomniile debitate de mass media corporatistă  împotriva Revoluţiei Bolivariene.

De altfel, la a şaptea întîlnire a statelor americane de la Panama mai multe state au criticat sancţiunile nejustificate ale SUA faţă de guvernul bolivarian – de fapt contra revoluţiei din Venezuela. Inclusiv Dilma Rousseff, preşedinta Braziliei, cel de al doilea mare stat al continentului american, .

Credem că orice om cu sensibilităţi de stînga este de partea revoluţiei din Venezuela şi împotriva intervenţiei imperialiste începută de primul preşedinte american în care omenirea progresistă îşi punea, acum 7 ani mari speranţe – ne referim la Barack Obama.  Deja s-au strîns 15 milioane de semnături pe o petiţie adresată acestui domn pentru anularea sancţiunilor.

Profităm de faptul că ziua de 19 aprilie 2015 a fost declarată ziua internaţională de solidaritate cu Venezuela pentru ne ralia şi noi mişcării internaţionale de susţinere a socialismului secolului XXI.

No pasaran!

 

Articol scris de Gheorghiță Zbăganu

Gheorghiță Zbăganu

Gheorghiță Zbăganu este doctor în matematică, profesor universitar, membru în Biroul Executiv al Partidului Socialist Român.

Vizualizari: 867 ,

Comentariile sunt suspendate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *