După cum remarcă Aurelian Giugăl

( https://www.libertatea.ro/opinii/alegerile-din-6-decembrie-teme-aproape-interzise-cercetator-din-universitatea-bucuresti-despre-salariile-mici-ale-romanilor-si-impozitul-progresiv-3297114)

nu există nici o speranță din partea partidelor parlamentare să atace marile probleme ale societății românești: catastrofa demografică, sărăcia, inegalitatea socială și capturarea statului de grupuri de interese oligarhice.

O explicație pur tehnică este votul util.

Votul util înseamnă că nu îmi place de niciunul dintre candidații care sunt în frunte, dar bănuiesc că acel candidat cu care mă identific nu are șanse și , decît sî îl votez degeaba, mai bine votez pe unul care pare mai puțin odios. Sau stau acasă.

Poate are sens uneori, dar nu în cazul alegerilor parlamentare. Parlamentul ar trebui să fie reprezentativ pentru societate. Dar în actualul parlament lipsesc exact clasele care contează: clasele muncitoare. Și nu există nici o formațiune care să le reprezinte.

Libertatea presei, idee care părea minunată, a dus la acapararea mass media de grupuri oligarhice. Mass media a manipulat majoritatea electoratului în așa fel încât să accepte că nu există alternativă la subjugarea țării de marele capital, i-a demobilizat pe cei care știau că nu este așa și încercau să propună alternative  și s-a ajuns ca oamenii să voteze împotriva propriului lor interes. Acum interesul celor mulți se numește mită electorală..

În societate s-a instaurat o atitudine defetistă care a dus la demobilizarea electoratului. În România – și nu numai – sistemul s-a blocat: toate partidele din actualul parlament declară aceleași lucruri. Ca și cum ar exista un partid unic, partidul marii finanțe.

Nici unul dintre partidele parlamentare  nu reprezintă clasele muncitoare.

Adevăratul vot util, de care se tem actualii politicieni burghezi este un vot contra lor. Un vot de protest, care să aducă în parlament forțe proaspete, care nu au fost deja cumpărate de oligarhie. Un vot care să aducă o alternativă la capitalism. Un vot împotriva ideii că statul este rău și privatul este bun. Împotriva ideii că e OK să existe miliardari și cerșetori, bogați și săraci. Că proprietatea privată este sfîntă și principala misiune a statului este să o apere.

Partidul Socialist Român susține exact temele aproape interzise la care se referă Aurelian Giugăl:

– impozitul progresiv;

– servicii publice, educație, sănătate accesibile și de calitate;

– justiție socială, egalitate reală de șanse, afirmarea tinerilor, promovarea femeilor;

– relații internaționale echitabile, independența, suveranitatea și stabilitatea socială a României;

– redistribuirea echitabilă a rezultatelor economice, un trai decent pentru toți;

– trupele române în țară, trupele străine afară

Apelul Partidului Socialist Român este : votați inteligent! Votați util! Nu votați partidele parlamentare! Dar, cel mai bine, votați-ne pe noi! Acesta este adevăratul vot util.

Articol scris de Gheorghiță Zbăganu

Gheorghiță Zbăganu

Gheorghiță Zbăganu este doctor în matematică, profesor universitar, membru în Biroul Executiv al Partidului Socialist Român.

Vizualizari: 912 ,

Comentariile sunt suspendate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *